Tu ce știi despre importanța unui jurnal alimentar? Cu siguranță nu știai că jurnalul alimentar este un subiect pe cât de simplu, pe atât de interesant despre care puțini știu cât e de important de fapt, ce avantaje prezintă și cum ne poate ajuta în viața de zi cu zi să implementăm obiceiuri noi, să ne reglăm eventualele deficite din organism și să îi oferim organismului nostru hrană bună și necesară pentru o viață sănătoasă.
Am discutat cu Evelin Papp despre jurnalul alimentar, un nutriționist-dietetician, care ne răspunde la întrebări precum: Ce este jurnalul alimentar? De ce și cum se ține el corect? Ce putem monitoriza prin acesta? Cum ne ajută? Ce avantaje are?
Pentru cine este recomandat să țină un jurnal alimentar?
Ținerea unui jurnal alimentar poate fi extrem de benefic pentru oricine, însă mai ales pentru persoanele care se confruntă cu probleme sau situații precum: obezitatea și doresc să slăbească, probleme medicale (persoane cu diabet, cu rezistență la insulină, cu probleme gastro-intestinale sau cu diferite probleme hormonale), celor care se luptă cu mâncat pe fond emoțional, dar și persoanelor cu tulburări alimentare precum bulimie, anorexie, mâncat compulsiv.
De fapt, ținerea unui jurnal alimentar poate fi de folos oricui dorește să-și îmbunătățească obiceiurile alimentare, fie pentru slăbit sau creșterea masei musculare, fie pentru că urmează un tratament de fertilitate, fie pentru orice alt fel de tratament medical hormonal sau de alt tip.
Ce este de fapt jurnalul alimentar?
Jurnalul alimentar este un instrument util realizat în colaborare cu dieteticianul, care poate fi esențial pentru auto-monitorizarea obiceiurilor alimentare. Ne ajută să observăm pattern-urile privind organizarea meselor, consumul aportului util de proteine și multe altele.
„Este important să ținem un jurnal alimentar, care să cuprindă cel puțin 7 zile ale săptămânii. Se înregistrează totalitatea alimentelor consumate într-o zi, de la mic dejun la cină, incluzând gustările și lichidele incluse. E important să monitorizăm nu doar ce consumăm, dar și în ce cantitate – grame sau după măsurători de genul: un pahar, o lingură, un pumn de…”, ne spune Evelin Papp, nutriționist-dietetician.
De ce și cum să ținem un jurnal alimentar?
Un jurnal alimentar trebuie să conțină nu doar ce mâncăm și în ce cantitate și ce combinații, dar și ora la care consumăm alimentele și lichidele, respectiv, cum spuneam, e important și ce simțim după ce consumăm anumite alimente (balonări, constipații, diaree etc), iar în cazul persoanelor care mănâncă pe fond emoțional, e important de monitorizat și ce emoții provoacă o masă (fericire, stres, nervi, mustrări de conștiință etc).
Dacă o persoană are o afecțiune, de exemplu una gastro-intestinală, se recomandă să se includă în jurnalul alimentar inclusiv simptomele pe care le avem după consumul unor alimente pentru a ne da seama ce alimente ne pot influența și determina acele simptome. Tot așa putem descoperi eventualele alergii sau sensibilități alimentare pe care le putem avea, fără să știm de ele până în prezent.
Ce avantaje sunt prin ținerea unui jurnal alimentar?
„În cazul rezistenței la insulină se poate observa și nota în vederea monitorizării glicemiilor de dinainte și după masă, pentru a se vedea nivelul glicemic. Așa ne putem da seama ce alimente determină creșterea glicemiei unei persoane și ne putem folosi de el pentru a ține sub control glicemia”, mai spune Evelin.
Dacă suntem sub supraveghere sau în colaborare cu un dietetician, e bine să ținem jurnalul alimentar minim 7 zile înainte de orice consult sau consult de control cu specialistul, pentru a ne putea uita împreună asupra imaginii de ansamblu a obiceiurilor noastre alimentare.
Prin ținerea unui jurnal alimentar, devenim de fapt mai conștienți de ceea ce mâncăm, cât mâncăm și când mâncăm.
Cu Evelin am mai discutat despre Farfuria sănătoasă – cum să construim o masă sănătoasă fără să cântărim mâncarea și să numărăm caloriile.
Dacă vrei și tu un consult nutrițional, o găsești pe Facebook și Instagram!