Alimentația și sindromul colonului iritabil

Poate ai auzit măcar o dată de sindromul colonului iritabil. Sună grav, dar informarea pe această temă te poate ajuta să înțelegi mai bine ce poți face ca să-l previi sau cum se poate trata printr-o alimentație corectă, cu ajutorul unui specialist. Am discutat cu nutriționistul-dietetician și venim cu informații importante, utile și practice în această privință.
sindromul colonului iritabil

Revenim cu un topic de mare interes la secțiunea Dietă & Wellness, după o nouă discuție tare interesantă cu Evelin Papp– nutriționist și dietetician, care ne povestește de tip de alimentație trebuie să adoptăm dacă suferim de sindromul colonului iritabil.

Ai auzit vreodată de sindromul de colon iritabil? În mod sigur sună cunoscut, chiar dacă nu știi toate detaliile. Noi suntem aici pentru explicații complete direct de la specialist și vom aduce în discuție și terapiile nutriționale ce se pot lua în considerare în cazul în care suferi de acest sindrom.

Ce este sindromul colonului iritabil și cum se manifestă?

Aparent, este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni funcționale gastrointestinale, cu o prevalență de 10-20% pe nivel populațional, des întâlnită în rândul persoanelor tinere.

Această tulburare este caracterizată prin dureri abdominale și alterarea obiceiurilor intestinale în absenta unei patologii organice specifice. Manifestările sindromului colonului iritabil include:

  • crampe
  • dureri abdominale
  • balonare
  • gaze
  • diaree sau constipație sau chiar ambele
  • mucus în scaun
  • pierdere în greutate
  • sângerare rectală

Care sunt cauzele care pot provoca această afecțiune?

Sunt mai multe cauze care pot provoca declanșarea afecțiunii, provenind în principiu de la alterarea relației creier-intestin-microbiom. Câteva dintre ele includ contractile musculare ale intestinului, o infecție severă, inflamație în intestine, stresul, diverse medicații și nu în ultimul rând regimul alimentar.”, ne spune Evelin Papp – nutriționist-dietetician.

Când ne referim la alimentație, sunt unele tipuri de alimente trigger pentru acest sindrom, la care putem să fim atenți chiar preventiv, și anume:

  • grăsime excesivă – scade motilitatea intestinală
  • cofeină – poate stimula activitate intestinală prea mult
  • alimente picante – iritante asupra sistemului digestive
  • fumatul – scade apetitul, mese dezorganizate
  • alcoolul – efecte iritante asupra tractului gastrointestinal
  • băuturile carbogazoase – adaos de CO2, gaze, balonare excesivă
  • alimente procesate – adaos de grăsime, sare, îndulcitori, zahăr
  • FODMAP – acronim pentru carbohidrați fermentabili, pe care intestinal subțire îi absoarbe greu

Se estimează că una din trei persoane suferă de sindromul colonului iritabil. Afectează aproximativ de două ori mai multe femei decât bărbați și se întâlnește cel mai adesea la persoanele cu vârsta sub 45 de ani.

La ce fel de terapii nutriționale putem apela dacă avem acest sindrom?

Sindromul intestinului iritabil necesită o abordare mai amplă privind tratamentele utilizate pentru ameliorarea simptomelor. Combinarea intervențiilor farmacologice cu cele nutriționale și de stil de viață pot contribui la bunăstarea pacienților.”, ne mai informează specialistul.

În acest caz, este indicat, ba chiar imperativ să apelezi la un nutriționist-dietetician, care este singurul specialist cu pregătire universitară în nutriție și dietetică, recunoscut de Ministerul Sănătății, și care te poate ajuta cu cunoștințele medicale specifice privind simptomele individuale pentru fiecare persoană care suferă de sindromul colonului iritabil.

În primul rând, acesta te învăța cum să ții un jurnal alimentar, pentru că datele obținute reflectă comportamentul tău alimentar. Acesta trebuie să fie completat precis și sincer, pentru că prin el se pot observa diferite obiceiuri alimentare, care pot provoca simptomele colonului iritabil.

Apoi, îți va face un plan alimentar și un organizator săptămânal al meselor, care te va scăpa de stres în materie de planificare, și va combate risipa alimentară. Mesele organizate pot scădea tulburările intestinale.

De la dietetician vei învăța și despre piramida alimentară, și anume exact câte legume, fructe, proteine, produse lactate și carbohidrați e bine să ai în alimentație, pentru a ameliora simptomele deranjante ale colonului iritabil, dar și pentru a preveni apariția acestuia.

Despre farfuria sănătoasă tot de la Evelin Papp am aflat, iar legat de topicul colonului iritabil, ne-a dat și câteva exemple de meniu care pot ajuta. Urmăriți Femzone.ro pentru diverse meniuri și idei de mese pentru orice moment al zilei.

Alte terapii nutriționale în materie de colon iritabil ar fi:

  • Scăderea colesterolului total
  • Echilibrarea glicemiei
  • Scăderea aportului de fibre insolubile și creșterea celor solubile

Alte aspect importante la care este simplu să fii atentă atunci când suferi de sindromul colonului iritabil sunt cele ușor de respectat zi de zi, și anume durata unei mese – care trebuie să fie minim 20 minute. Adică, nu mânca pe mare grabă. Fiecare îmbucătură ar fi bine să fie mestecată de 25-32 de ori, ceea ce duce la Mindful Eating (mâncatul conștient). Despre acest subiect urmează să discutăm în cursul acestei luni, așadar rămâneți aproape.

Încearcă să consumi alimentele într-un mediu plăcut și liniștit. De asemenea, un factor important este somnul adecvat, care trebuie să fie de minim 7 ore.

În concluzie, legat de subiectul sindromul colonului iritabil, Evelin Papp – nutriționist-dietetician – ne recomandă examinarea amănunțită care este esențială, jurnalul alimentar, organizarea meselor și găsirea intervenției care funcționează special pentru cazul tău.

Nu uita că nu există o dietă pentru toți și afecțiune nu se poate vindeca 100%. Dar investirea în nutriție și sănătatea mentală este calea către unei vieți fără probleme.

SHARE

Mira Pop

Redactor-reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale în concediu sau ce conține Kitul de Aroma Travel?

Printre multiplele beneficii, uleiurile esențiale ne îmbunătățesc starea de spirit, reduc stresul și au proprietăți antibacteriene. Sunt foarte ușor de folosit zilnic, și de ce nu, chiar și atunci când plecăm în vacanță! Profită de ele și vezi aici ce fel de uleiuri esențiale nu trebuie să-ți lipsească din bagaj – acel Aroma Travel Kit special pentru tine!

CITEȘTE MAI MULT
pofta de dulce

Pofta de dulce și foamea emoțională

Simți adesea poftă de dulce pe care nu ți-o prea poți explica? Ai auzit de termenul de foame emoțională dar nu prea știi cum să o identifici? Evelin Papp răspunde multor întrebări privind aceste două teme și ne ajută să ne dăm seama când are nevoie de mâncare corpul și când poftește de fapt creierul.

CITEȘTE MAI MULT
viața holistică

Cum trăiești o viață holistică?

Un stil de viață holistic ar putea însemna lucruri diferite pentru persoane diferite. Nu există un singur mod „corect” de a trăi un stil de viață holistic. Dar, în esența sa, stilul de viață holistic înseamnă să ai grijă de întregul tău sine: minte, corp, emoții și suflet. Înseamnă să fii conștientă de modul în care diferitele părți ale vieții tale interacționează ca un întreg. De asemenea, înseamnă să fii intenționată în ceea ce privește alegerile pe care le faci în fiecare zi.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter