Viața holistică poate fi un mod sănătos și sustenabil de a trăi o viață echilibrată. Aceasta implică să facem alegeri intenționate pentru a avea grijă de noi înșine, pentru minte, corp și suflet. Adoptarea unei abordări holistice a sănătății presupune să vedem „imaginea de ansamblu”. De exemplu, înseamnă să recunoaștem că diferitele părți ale persoanei noastre se conectează la un întreg mai mare. Există o concepție greșită conform căreia viața holistică implică doar utilizarea remediilor naturale. Pentru mine, un stil de viață holistic merge mult mai departe de atât.
Viața holistică este o mentalitate și un mod de viață. Merge mult mai departe de utilizarea plantelor pentru vindecare, deși aceasta poate face parte din ea. O mica observație totuși, nu cred că există un mod „corect” de a trăi un stil de viață holistic. Ceea ce funcționează pentru o persoană, s-ar putea să nu funcționeze pentru alta. Nu există reguli stricte. Ca orice, ia doar părțile care ți se par potrivite pentru tine!
Ce este viața holistică?
Viața holistică înseamnă să ai grijă de tine în întregime: minte, corp, emoții și suflet. Înseamnă să ai conștiința faptului că fiecare dintre aceste domenii se conectează și se influențează reciproc. Un aspect important al vieții holistice este acela de a fi intenționată cu gândurile, cuvintele și acțiunile tale. La urma urmei, gândurile noastre tind să dicteze modul în care experimentăm întreaga lume. Gândurile au un impact asupra stimei de sine, asupra modului în care interpretăm evenimentele și, în cele din urmă, asupra fericirii noastre!
Pentru mine, a trăi un stil de viață holistic înseamnă să încorporez în mod regulat:
- îngrijirea de sine;
- conștientizarea de sine;
- obiceiuri sănătoase și durabile;
- educație și dezvoltare personală.
A adopta o abordare holistică a vindecării înseamnă să ne amintim să hrănim fiecare parte a sinelui și a vieții noastre, deoarece știm că fiecare parte este conectată și importantă.
Care sunt beneficiile unei vieți holistice?
Viața holistică poate avea multe beneficii. Printre acestea se numără:
- creșterea clarității mentale, a fericirii și a energiei;
- scăderea stresului și al anxietății;
- mai multă conștientizare de sine și aliniere cu cea mai bună versiune a ta
Cum trăiești un stil de viață holistic?
#1. Găsește metode de refulare emoțională sănătoase
Fie că este vorba de a căuta un terapeut, de a practica un sport sau de a crea artă, găsește o modalitate de a-ți exprima emoțiile. Atunci când trecem prin lucruri dificile fără a avea o modalitate de a le exprima, acestea se pot „îngrămădi” în interior și ne pot crea stări de furie sau să ne îmbolnăvească. Scrisul a fost întotdeauna o practică terapeutică pentru mine și o bună supapă de eliberare. Găsește ceea ce funcționează pentru tine și fă-ți timp pentru acel lucru cât mai frecvent posibil.
Alte câteva idei pentru refulări emoționale includ:
- scrierea într-un jurnal;
- dansul;
- exercițiile fizice;
- cântatul;
- activități de DIY (do it yourself)
#2. Fii proactivă în dezvoltarea ta
În ce fel poți învăța, crește și îți poți îmbunătăți abilitățile? Ce alegeri poți face pentru a-ți depăși zona de confort, pentru a acționa și pentru a te dezvolta cât mai mult? Pentru mine, o parte a trăirii holistice constă în a-mi urma intuiția și în a face lucruri în slujba creșterii mele, chiar dacă acestea sunt foarte înfricoșătoare și mă fac să mă simt vulnerabilă. Uneori trebuie să tragem de noi să ieșim din zona noastră de confort și să acceptăm acel nou post de muncă, să călătorim într-un loc nou sau să vorbim în fața unei mulțimi. Profită de oportunitățile de creștere și dezvoltare personală.
#3. Practică meditația și fii prezentă
Cred că o parte importantă a unei vieți holistice este capacitatea de a fi prezent și conștient în „aici și acum”. Acesta este un lucru cu care mă lupt și mă trezesc cu gânduri rătăcite către vreo clipă din viitor în loc să fiu prezentă în acest moment. Dar faptul că am învățat să practic mindfulness și meditația au făcut o diferență mare.
Mindfulness mă ajută să-mi conștientizez emoțiile și gândurile. Mă ajută să mă simt ancorată, conectată la univers și calmă. Știu că poate fi intimidant și dificil să începi o practică de mindfulness, dar te încurajez să încerci câteva meditații ghidate pentru început.
#4. Continuă să înveți
Citește cărți, ascultă podcast-uri, urmează cursuri și nu înceta niciodată să înveți. Există un număr infinit de modalități de a-ți provoca mintea să se dezvolte și să se „expandeze”. Poartă conversații cu persoane pe care nu le cunoști foarte bine și pune-le întrebări despre viața lor. Cred că există ceva valoros și interesant pe care să îl poți învăța de la orice persoană. Cred că este important să continuăm să învățăm despre noi înșine și în același timp să învățăm despre ceilalți.
#5. Crează-ți obiceiuri sănătoase
Poate fi dificil să creezi obiceiuri sănătoase pe care să le respecți, motiv pentru care iubesc puterea unei rutine bune. De exemplu, ai putea crea o rutină la culcare sau o rutină de dimineață care să implice obiceiuri sănătoase precum exerciții fizice, meditație și relaxare. Faptul că aceste obiceiuri sunt programate le face mai ușor de urmat.
#6. Răsfață-te cu o îngrijire de sine regulată
Sunt o mare susținătoare a îngrijirii de sine! Îngrijirea de sine regulată este cel mai bun mod de a preveni epuizarea și stresul. O parte imensă a unui stil de viață holistic constă în a-ți asculta corpul și a-l trata cu dragoste și respect. Dacă corpul tău are nevoie de o pauză, lasă-l să se odihnească. Dacă ai nevoie de energie, mergi la alergare. Fă lucrurile care te ajută să te simți cel mai bine!
De final … fii intenționată cu locul în care îți plasezi energia
Îți petreci ore întregi uitându-te la televizor sau dând scroll pe social media în fiecare zi? Permiți ca micile neplăceri să îți strice întreaga zi? Te stresezi din cauza unor lucruri pe care nu le poți controla? Fii conștientă unde îți plasezi energia și unde îți acorzi atenția. Timpul și energia ta sunt prețioase și nu ar trebui să le irosești pe lucruri care nu contează. Așa că fă ceea ce ți se pare cel mai important pentru tine și concentrează-te pe acele lucruri.
Ascultă podcastul iocucioc.ro pe teme de relații, carieră și dezvoltare personală, cu Diana Zazula.