Veganismul sau trendul privind alimentația vegană a prins mare amploare și în societatea noastră, după ce multe evdete au adoptat acest stil alimentar rând pe rând. Dar ce este? Ce presupune? Cu ce interdicții vine și care-s „regulile” acestei alimentații și cât de sănătos este să nu mâncăm alimente de origine animală deloc, ne spune Evelin Papp, nutriționist-dietetician – colaborator Femzone.
Cei de la The Vegan Society definesc conceptul astfel: Veganismul este un stil de viață ce caută să excludă, pe cât posibil și practicabil, toate formele de exploatare și cruzime față de animalele folosite pentru mâncare, îmbrăcăminte și oricare alt scop. Extrapolând, veganismul promovează dezvoltarea și uzul alternativelor, în beneficiul oamenilor, al animalelor și al mediului înconjurător. În ce privește regimul alimentar, termenul denotă evitarea tuturor produselor de origine animală.
Originile veganismului
Specialistul nostru spune că originile veganismului se întind până prin India și sunt strâns legate de concepte precum: Ayurveda (știința vieții) sau faptul că, carnea este considerat tamasic, precum și în Grecia, unde consumul de carne este asociat cu oprirea dezvoltării mentale, dar și de numele personalităților celebre precum Platon, Socrate, Hipocrate, Pitagora.
Care sunt efectele adoptării unei alimentații vegane?
„În primul rând, scade riscul apariției bolilor cronice (diabet zaharat tip 2, obezitate, boli cardiovasculare, diverticuloză), alimentația este mai bogată în antioxidanți și microbiomul devine mai divers conform studiului „American Gut Project”, ne spune Evelin Papp.
De ce devin oamenii vegani și de ce această mișcare a devenit atât de populară? Poate din motive etice: pentru a stopa cruzimea față de animalele ucise în scop alimentar. Poate din motive de protecție a mediului: alimentele de origine animală au o amprentă de carbon (impactul activității umane asupra mediului nostru) mai crescută. Alții din motive spirituale și religioase: purificarea trupului și a minții, dar mai ales a sufletului prin evitarea consumului de animale decedate. Însă, cel mai bun motiv rămâne întotdeauna sănătatea: reducerea bolilor cardiovasculare, a bolilor renale, a gutei și a obezității.
Veganii și proteinele – de unde își iau necesarul?
Proteine – 20 de aminoacizi (9 esențiali)
Combinații de proteine în cazul veganilor:
a. Leguminoase + cerealiere – ex. Chili sin carne
b. Leguminoase + semințe/nuci
- Leguminoase + semințe/nuci + cerealiere
Aport de proteine: min.1g/kg corp
Veganii și fierul – din ce își iau aportul encesar?
Există 2 tipuri de fier:
a. Fier HEME:
– Se regăsește în alimente de origine animală
– Se metabolizează mai eficient (15-45%)
b. Fier NON-HEME :
– Se regăsește în alimentele de origine vegetală
– Se metabolizează mai puțin eficient (3-8%)
Omnivor: 18.5mg (femei), 8mg (bărbați)
Vegan: 32mg (femei), 14mg (bărbați)
Sursele de Vitamina B12 pentru vegani- Alimente de origine animală
– Ciancobalamină, metilcobalamină
– Sinteza aminoacizilor, regenerarea celulelor (măduva hematoformatoare, intestin, colon)
– Acid folic
– Aport zilnic: 2.5μg
Surse de Iod
– Aport zilnic: 150 μg
– Sinteza hormonilor tiroidieni
– Surse: sare iodată, alge: ex: 10g alga uscată– 232 mcg iod
– 1.5g sare iodată– 76 mcg iod
Cu ce putem înlocui mierea ca vegani?
Alternative sănătoase de îndulcire:
- Sucuri și piureuri naturale de fructe
- Datolya
- Măgiun de prune
- Stevia (Stevia Rebaudiana)
Ce nu știai despre soia?
Caracteristici:
- Surse mai bune: boabe de soia, lapte de soia, tofu, tempeh
- FDA: 25g isoflavone de soia/zi lecsscade colesterolul LDL.
- Previne apariția cancerului de col uterin, mamar, ficat
- Scade simptomele neplăcute a menopauzei (PMID: 30475519)
- De consumat cu grijă în cazul persoanelor cu afecțiuni tiroidiene (“Systematic review and meta-analysis on the effect of soy on thyroid function”)
Cât de greu e să menținem acest stil alimentar?
Evelin Papp spune că „Dacă nu demult ai început, încearcă rețete, include mai multe mese sau zile fără alimente de origine animală. Începe prin a scoate grupele alimentare care îți permit mai ușor, respectiv planifică-ți mesele cu un Meal Planner.”
Concluziile specialistului:
- Da, se poate trăi o viață sănătoasă urmărind acest stil alimentar
- Chiar dacă nu îți este cunoscut acest stil alimentar, încearcă să ai o jumătate de zi fără alimente de origine animală
- Citește etichetele și ia decizii înțelepte
Ți-a plăcut acest articol? Rămâi pe Femzone.ro alături de Evelin Papp și sfaturile prețioase în materie de alimentație, dietă și slăbit.