Mindful eating: ce este mâncatul conștient?

Ai mai auzit de noțiunea mindful eating? Dar de „mâncatul conștient”? Evelin Papp, nutriționist și dietetician cu o extraordinară experiență în domeniu ne împărtășește cele mai valoroase informații despre ce înseamnă o alimentație cu adevărat sănătoasă nu doar pentru trup, dar și pentru suflet, prin care ne putem menține creierul sănătos înainte de toate celelalte!
mindful eating - mancatul constient

Un subiect tare interesant și drag nouă în această săptămână – Mindful eating sau mâncatul conștient – vine de la colaboratoarea noastră Evelin Papp – nutriționist și dietetician.

Înainte să ne adâncim în subiect, haideți să vorbim puțin despre ce înțelegem prin mindfulness?

Evelin Papp spune că Mindfulness este un termen care a devenit încorporat în limbajul nostru de zi cu zi, dar semnificația lui este mai profundă decât modul în care îl folosim în structura noastră socială condusă de multitasking. De fapt, mindfulness înseamnă menținerea unei conștientizări moment cu moment a gândurilor, sentimentelor, senzațiilor noastre corporale și a mediului înconjurător, printr-o lentilă blândă, fără judecată. înseamnă înseamnă acceptarea gândurilor și emoțiilor, fără a le judeca, fără a le denumi bune sau rele. Este un termen preluat din Buddhism, Jon Kabat-Zinn fiind cel care a creat Mindfulness-Based Stress Reduction, cu o mulțime de studii făcute pe oameni.

În concluzie, mindfulness este mai degrabă un comportament focusat pe proces decât pe rezultate.

Dar ce este mindful eating sau mâncatul conștient?

„Consider că prin mindful eating ar trebui să ne referim la o invitație spre o alimentație blândă, care presupune o abordare non-dietă. Cel mai important e cum mâncăm, și nu „de ce, când sau cât mâncăm”. Practic, abordarea concentrată pe proces și nu pe rezultate nici nu se poate măsura, dar nici nu se poate cântări sau aprecia prin cifre, ea se poate doar simți.”, ne spune Evelin Papp, nutriționist-dietetician.

Specialistul spune că prin mindful eating sau mâncat conștient, acordăm atenție hranei noastre și acțiunii de a mânca, intenționat, în fiecare clipă, fără judecată sau prejudecăți, deoarece este o stare de prezență în care toată atenția persoanei se concentrează asupra preparatului pe care îl pregătește și savurează.

„Mentalitatea de dietă e cea care ne spune cât să mâncăm, ce să mâncăm, ce să nu mâncăm – cu slte cuvinte vine cu restricție. În schimb, conceptul de mindful eating are la bază principii care să-ți facă experiența alimentară unică și plăcută – posibilități nelimitate”, ne mai spune Evelin Papp.

Cum să mănânci conștient?

Se pare că există câteva aspecte ce definesc mâncatul conștient, iar specialistul nostru le-a trasat foarte clar în linii.

  1. Să asculți semnalele corpului tău (foame/sațietate)
  2. Să deosebești tipurile de foame și să gestionezi mai eficient aceste stări
  3. Focusul să fie doar pe procesul de a mânca, fără alte distrageri (telefon, laptop, TV etc)
  4. Să te implici pe deplin la nivel de simțuri atunci când te hrănești
  5. Observă totul dintr-un unghi de curiozitate și dă-ți voie să reexplorezi alimentele
  6. Să observi efectele alimentelor asupra gândurilor, sentimentelor tale
  7. Să simți mai multă recunoștință față de mâncare

Înainte de a alege ceva să mănânci, pe pilot automat , oprește-te și acordă-ți un moment pentru a observa ce simți și ce ai dori să mănânci. Ești stresată, plictisită, supărată sau tristă? Ești singură? Sau, chiar ți-e foame fizic? Fii atentă dacă doar reacționezi la ceea ce ți se întâmplă sau chiar faci o alegere conștientă.

Cum recunoaștem cele trei tipuri de foame?

  1. Foamea fiziologică ce se identifică prin: nevoie reală a corpului, localizată în stomac (senzatie de gol), este neselectivă, crește treptat în intensitate, după ore întregi dispare, mâncarea este ca un combustibil. Face parte: creierul, sistemul digestiv, depozite de grăsime. Factori interni: stomac gol, nivel scăzut al glicemiei și Factori externi: vezi și miroși hrana.
  2. Foamea emoțională: Căutăm mâncarea ca să umplem o nevoie emoțională. Folosim mâncatul pentru a gestiona stresul, emoții negative sau pozitive. Anumite alimente pot crește dopamina, serotonina. Este o foame localizată în cap, este selectivă – CH (nevoie de serotonina)-triptofan, apare la intensitate maximă (dopamina în spate) și nu are nici o relevanță cu masa anterioară.
  3. Foamea creierului: Anumite pofte alimentare nu sunt relatate de emoțiile noastre, ci de dorința unui aliment specific, de găndurile noastre. Exemple: alimentare în afara programului obișnuit de hrană, mâncatul la o petrecere, eveniment official, dar și a mânca ceva din cauza beneficiilor aduse asupra organismului sau a încerca un aliment nou.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invităm să explorezi secțiunea Dietă & Wellness, unde Evelin Papp vine cu multe informații valoroase despre alimentație și diete.

Iar dacă vrei un consult la ea, o poți contacta pe rețelele de socializare oricând.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale în concediu sau ce conține Kitul de Aroma Travel?

Printre multiplele beneficii, uleiurile esențiale ne îmbunătățesc starea de spirit, reduc stresul și au proprietăți antibacteriene. Sunt foarte ușor de folosit zilnic, și de ce nu, chiar și atunci când plecăm în vacanță! Profită de ele și vezi aici ce fel de uleiuri esențiale nu trebuie să-ți lipsească din bagaj – acel Aroma Travel Kit special pentru tine!

CITEȘTE MAI MULT
pofta de dulce

Pofta de dulce și foamea emoțională

Simți adesea poftă de dulce pe care nu ți-o prea poți explica? Ai auzit de termenul de foame emoțională dar nu prea știi cum să o identifici? Evelin Papp răspunde multor întrebări privind aceste două teme și ne ajută să ne dăm seama când are nevoie de mâncare corpul și când poftește de fapt creierul.

CITEȘTE MAI MULT
viața holistică

Cum trăiești o viață holistică?

Un stil de viață holistic ar putea însemna lucruri diferite pentru persoane diferite. Nu există un singur mod „corect” de a trăi un stil de viață holistic. Dar, în esența sa, stilul de viață holistic înseamnă să ai grijă de întregul tău sine: minte, corp, emoții și suflet. Înseamnă să fii conștientă de modul în care diferitele părți ale vieții tale interacționează ca un întreg. De asemenea, înseamnă să fii intenționată în ceea ce privește alegerile pe care le faci în fiecare zi.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter