Curele de slăbire drastice

Curele de slăbire drastice pot duce la îmbolnăviri la nivel hormonal, de la hipotiroidism, pierderea menstruației și până la infertilitate, așadar înainte să te apuci de o cură drastică de sucuri sau restricții alimentare, recomandăm să consulți medicii specialiști și un dietetician-nutriționist.
curele de slăbire drastice nutriționist Evelin papp

Curele de slăbire drastice reprezintă de obicei o dietă care ține foarte puțin timp și se bazează pe efecte rapide și destul de drastice, care din păcate nu ajută sănătatea pe termen lung și poate să aibă efecte negative pe termen lung. De obicei aceste diete sunt foarte scăzute în privința cantității de alimente ce se introduce în organism, scăzute în energie și calorii. De obicei aceste diete sunt și foarte extreme, fie nu conțin carbohidrați, fie nu conțin o grupă alimentară care ar trebui să existe în mod normal într-o alimentație echilibrată, sau pur și simplu aceste cure sunt bazate doar pe lichide.

În ultima vreme este foarte la modă dieta ketogenică, care nu conține carbohidrați aproape deloc și este o dietă bazată pe grăsimi. Însă, specialistul nostru spune că o astfel de dietă nu este recomandată oamenilor sănătoși, doar în cazul anumitor boli neurologice (cum este epilepsia), ea este recomandată doar sub supravegherea medicului neurolog și a unui dietetician – care fac protocolul împreună, și numai pe termen scurt.

„Am avut paciente care și-au pierdut menstruația urmând această dietă drastică, sau alții care au făcut gastrică sau icter hepatic și au ajuns la spital. Nu recomand deloc dieta ketogenică”, ne spune Evelin Papp, dietetician-nutriționist.

Dietele fără gluten și lactoză și curele de slăbire drastice

Alte diete destul de frecvent întâlnite sunt cele fără gluten sau fără lactoză și lactate de orice fel. În acest caz, specialistul spune că, într-adevăr există anumite persoane care reacționează destul de bine eliminând aceste alimente, însă aici intră doar persoanele cu o intoleranță la lactoză care vor alege produsele fără lactoză sau pe bază de lapte vegetal.

În cazul glutenului se recomandă ca atunci când o persoană se simte rău consumând grâu, orz sau secară (cereale bogate în gluten), să țină un jurnal alimentar, să consulte un medic specialist gastroenterolog și un dietetician și să efectueze niște analize de sânge și biopsie intestinală pentru a vedea dacă chiar are boală celiacă sau vreo intoleranță la gluten, și să nu se scoată glutenul fără nici un motiv medical.

„Dacă se confirmă vreo problemă privind intoleranța la gluten sau o boală în acest sens, într-adevăr se poate realiza un meniu fără produse cu conținut de gluten.”, mai spune Evelin Papp.

Nu se recomandă eliminarea niciunui tip de aliment dacă nu există un motiv medical întemeiat și niște rezultate bazate pe analize.

Dietele vegetariene sau vegane

O altă modă care nu se consideră neapărat recomandată tuturor persoanelor, pentru că nu toată lumea tolerează la fel de bine.

Specialiștii spun că multe persoane urmează o astfel de dietă deoarece vor să slăbească, însă trebuie văzut cine și de ce alege acest drum, acest stil alimentar.

O alimentație vegetariană sau vegană poate să fie echilibrată, însă dacă nu este bine concepută, ea poate să fie extrem de restrictivă. Dacă se mănâncă doar legume și fructe atunci dieta nu este una echilibrată”, spune Evelin Papp.

Atunci când organismul este supus la un șoc alimentar, dacă se elimină anumite grupe alimentare sau se bazează numai pe sucuri și lichide, persoana care urmează o astfel de cură va fi lipsită de energie, nu se va putea concentra.

Mai ales în cazul femeilor pot apărea pe termen lung probleme hormonale, probleme privind hipotiroidism, sindromul ovarelor polichistice, care nu doar de la aceste diete pot apărea, însă ele pot contribui la aceste probleme. La fel pot contribui și la pierderea ciclului menstrual, scăderea fertilității, pot apărea deficiențe de minerale sau vitamine și pot apărea constipații sau balonări, ori tulburări de comportament alimentar, iar dacă nu se mănâncă alimente în cantități suficiente și o persoană se restricționează prea tare, pot apărea problemele digestive. Echilibrul sănătății feminine nu are nevoie de restricție.”, mai spune dieteticianul-nutriționist Evelin Papp.

Cu privire la problemele ce pot apărea la nivelul sănătății, se pare că majoritatea problemelor sunt de natură hormonală, cum e hipotiroidismul sau amenoreea hipotalamică, dar există studii și privind apariția problemelor la ovare polichistice.

Aflăm mai multe despre beneficiile unei alimentații sănătoase de la Evelin Papp – dietetician-nutriționist, aici pe Femzone.ro, care vine cu informații interesante, relevante și bazate pe studii științifice. Iar dacă dorești o programare pentru un consult de specialitate, o poți contacta pe Evelin pe rețelele de socializare.

Citește pe aceeași temă: Cât și în cât timp e sănătos să slăbim sau Adevărul despre detoxifiere prin alimentație

SHARE

Mira Pop

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale în concediu sau ce conține Kitul de Aroma Travel?

Printre multiplele beneficii, uleiurile esențiale ne îmbunătățesc starea de spirit, reduc stresul și au proprietăți antibacteriene. Sunt foarte ușor de folosit zilnic, și de ce nu, chiar și atunci când plecăm în vacanță! Profită de ele și vezi aici ce fel de uleiuri esențiale nu trebuie să-ți lipsească din bagaj – acel Aroma Travel Kit special pentru tine!

CITEȘTE MAI MULT
pofta de dulce

Pofta de dulce și foamea emoțională

Simți adesea poftă de dulce pe care nu ți-o prea poți explica? Ai auzit de termenul de foame emoțională dar nu prea știi cum să o identifici? Evelin Papp răspunde multor întrebări privind aceste două teme și ne ajută să ne dăm seama când are nevoie de mâncare corpul și când poftește de fapt creierul.

CITEȘTE MAI MULT
viața holistică

Cum trăiești o viață holistică?

Un stil de viață holistic ar putea însemna lucruri diferite pentru persoane diferite. Nu există un singur mod „corect” de a trăi un stil de viață holistic. Dar, în esența sa, stilul de viață holistic înseamnă să ai grijă de întregul tău sine: minte, corp, emoții și suflet. Înseamnă să fii conștientă de modul în care diferitele părți ale vieții tale interacționează ca un întreg. De asemenea, înseamnă să fii intenționată în ceea ce privește alegerile pe care le faci în fiecare zi.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter