În ultima vreme curele de detoxifiere au devenit foarte populare pentru că promit rezultate, cum ar fi scăderea în greutate sau întinerirea pielii și accentuarea bună-stării.
Însă, ce trebuie să știm despre curele de detox, este faptul că „pilulă magică” nu există. Am discutat despre acest subiect cu Evelin Papp, dietetician și nutriționist în Cluj-Napoca, care ne informează încă de la începutul discuției despre faptul că aceste cure de detoxifiere nu doar că nu funcționează, dar pot cauza carențe în organism.
„În opinia mea și din cunoștințele dobândi-te de-a lungul timpului, pot să spun cu certitudine că nu funcționează curele cu sucuri și smoothie-uri, deoarece adevărul e că nu putem măsura eventualele rezultate pe care le putem sau nu avea făcând o astfel de cură, dacă toxinele au ieșit din organism sau nu. În schimb, cele mai dese efecte ce pot fi întâlnite după astfel de cure este scăderea în greutate, dar nu din grăsime, ci din retenția de apă, care se elimină. În rest, persoanele care urmează o astfel de cură se simt mai slăbite și lipsite de energie și, nu în ultimul rând sunt și foarte periculoase.”, ne informează Evelin Papp în cadrul discuției pe tema detoxifierii.
Specialiștii spun că aceste cure sunt foarte periculoase pentru organism, deoarece sunt foarte restrictive pentru organism, pot să scadă foarte tare glicemia, iar dacă persoana care urmează cura se află sub medicamentație pentru o problemă de sănătate, se poate întâmpla ca medicamentul să nu își facă efectul. Nu se recomandă restricționarea, ci echilibrarea alimentației ca să avem o relație bună cu mâncarea pe termen lung, ne mai spune Papp Evelin.
De ce are nevoie organismul pentru detoxifiere?
Nutriționistul spune că pentru o cură reușită de detoxifiere a organismului, este nevoie să introducem echilibru în alimentația noastră, nu să ne restricționăm de la orice.
Organismul nostru știe ce are de făcut și face singur detoxifiere prin intermediul organelor aferente: ficat, rinichi, sistemul limfatic, glandele sudoripare (adică prin transpirație), prin colon (eliminând prin materialele fecale toxinele).
Ficatul este cel mai important organ în acest proces, evident, dar e bine să știm faptul că printr-o alimentație echilibrată, fără cure, putem cel mai bine să ne detoxifiem singuri corpul.
Consumă alimente cu mulți antioxidanți
Alimentele cu cel mai mare conținut de antioxidanți care ne pot sprijini procesul de detoxifiere a organismului, sunt cele de culoare galbenă, roșie, verde sau portocalie. Acestea conțin carotenozi, licopen și chlorofil care sunt antioxidanți care ne pot ajuta în fazele 1 și 2 de detoxifiere ale ficatului.
Astfel, e bine să știm că nu trebuie consumate sucuri din legume și fructe roșii, portocalii, galbene sau verzi, deoarece consumându-le în starea lor ca atare, putem să ne îmbunătățim calitatea ficatului și nici nu pierdem din fibrele pe care le conțin aceste alimente ca urmare a procedurii stoarcerii fructelor și legumelor.
În ceea ce privește cantitățile de legume și fructe roșii, verzi, portocalii și galbene, specialiștii spun că ele trebuie consumate zilnic într-un gramaj de minim 500 grame sau chiar și mai mult.
Dacă consumăm 5 porții de legume-fructe (5 a day) a câte 100 grame minim, deja ne-am asigurat necesarul zilnic. De obicei, este recomandat ca pe lângă cele 500 gr. de legume și fructe din categoria de mai sus, se mai recomandă și consumul de alimente de origine vegetală (leguminoasele), deoarece fibrele ne pot ajuta în aceste procese naturale de detoxifiere, sau nucile și alunele în porție de 30 gr pe zi sunt și ele foarte benefice, la fel și semințele care conțin Vitamina E și Seleniu care au efecte antioxidante asupra organismului. Se recomandă consumul grăsimilor nesaturate (adică nuci, semințe, avocado, pește, deoarece acestea conțin chiar și Omega 3, ce are efecte antiinflamatoare și antioxidante) în detrimentul celor saturate, și să nu uităm de cerealele integrale, pește, produse lactate degresate, leguminoase, ouă și ocazional carne (albă și fără grăsime, dacă se poate).
Greșeli pe care le putem face
Cu privire la metodele de tip home-made detox, adică detoxifierile făcute acasă cu diferite rețete de pe internet, nutriționistul nu le recomandă deoarece ele nu au nicio bază științifică, dar în schimb au un efect placebo și doar ne induc senzația că avem rezultate.
„Multe persoane spun că simt o îmbunătățire a stilului de viață dacă beau sucuri din legume și fructe, dar adevărul e că aceleași efecte, sau chiar și mai benefice, se resimt și consumând legumele și fructele în starea lor pură pentru că au mai multe proprietăți, se păstrează fibrele care în procesul de stoarcere se pierd”, spune Evelin Papp.
Sfatul de final: Este foarte simplu să facem o detoxifiere a organismului, trebuie doar să citim puțin despre ce presupune consumul de alimente de diferite tipuri, despre cât e de important să avem o relație sănătoasă cu mâncarea și de a nu face restricții și de a nu ne biciui pentru a ne simți bine. Suferința alimentară nu ne ajută, echilibrul da.
Ți-a plăcut acest articol? Vrei să faci o evaluare a nevoilor tale pentru o slăbire sănătoasă și o detoxifiere echilibrată? Contactează specialistul, iar pentru alte articole pe teme de fitness și nutriție, rămâi pe Femzone.