În articolul precedent am povestit puțin despre ce înseamnă trauma, cum răspundem la ea și cum recunoaștem dacă am trecut printr-o experiență traumatică.
Astăzi îți propun să povestim puțin despre diferitele tipuri de terapie recomandate în cazul PTSD sau CPTSD. M-am gândit că este util deoarece, pentru ca terapia să fie benefică, trebuie să fie bifate niște puncte.
Din experiența mea în calitate de psiholog, am constatat că, de cele mai multe ori plângerile sunt fie legate de psihoterapeut, fie de metoda folosită de acesta. Ceea ce mulți nu știu însă, este faptul că există mai multe școli de psihoterapie, fiecare cu orientări diferite.
Astfel, așa cum trebuie să existe o compatibilitate cu psihoterapeutul, să știi că trebuie să existe și cu metoda de lucru.
În cazul terapiei PTSD, Asociația Americană de Psihologie vine cu două categorii de recomandări: cu tărie și condiționat. Recomandările condiționate nu sunt neapărat mai puțin eficiente, dar poate sunt metode mai noi, poate sunt mai specializate pe anumite grupuri sau sunt mai puține studii de cercetare care să le susțină în acest moment.
Din categoria celor recomandate cu fermitate fac parte:
- Terapia cognitiv-comportamentală (CBT)
- Terapia de procesare cognitivă (CPT)
- Terapia cognitivă
- Expunere prelungită
Cele recomandate condiționat sunt:
- Psihoterapie eclectică scurtă
- Terapia de desensibilizare și reprocesare prin mișcări oculare (EMDR)
- Terapia de expunere narativă (NET)
Am să menționez pe scurt din fiecare categorie câte un tip de terapie, dacă dorești să afli mai multe detalii, te rog să ne lași un mesaj și revin cu informații. Astfel:
Terapiile cognitive
Una dintre cele mai studiate modalități terapeutice, este terapia cognitiv-comportamentală. Ea vizează relațiile dintre gândurile, sentimentele și comportamentele noastre. Se recomandă mai multe tipuri diferite de terapii cognitiv-comportamentale precum: terapia de procesare cognitivă (care se concentrează pe convingerile nefolositoare), terapia cognitivă (care se concentrează pe tiparele comportamentale și a gândurilor) și expunerea prelungită (expunerea treptată la amintirile și emoțiile traumei).
Câteva cuvinte despre expunerea prelungită. Ea este o formă unică de TCC pentru traume. Atunci când te confrunți cu simptome de traumă, creierul probabil că lucrează din greu pentru a evita factorii declanșatori specifici ai traumei. De exemplu, alegi să mergi acasă pe un alt drum, pentru a evita anumite persoane sau locuri sau nu mai asculți o anumită melodie. În cadrul expunerii prelungite, terapeutul te va educa cu privire la acest proces și îți va răspunde la toate întrebările pe care le ai. Atenție! Nu va exista nicio expunere surpriză. Treptat se vor aborda amintirile, factorii declanșatori și emoțiile legate de traumă, cu scopul de a ajuta creierul să re-învețe că acele lucruri nu mai trebuie evitate și că trauma nu a reapărut pentru că te-ai expus la ele.
Psihoterapie eclectică scurtă
Este mai puțin probabil să te întâlnești cu această formă de terapie (astfel specificată în lista de furnizori), dar ea este frecvent utilizată în munca cu trauma. Este o combinație de tratament între terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și o perspectivă psihodinamică. În cadrul acesteia se lucrează pe gestionarea sentimentelor de vinovăție și rușine legate de trauma. Acest tratament se desfășoară, de obicei, în 16 ședințe structurate.
Alte tipuri de tratament utilizate adesea pentru tratarea traumei includ:
Terapia dialectic-comportamentală (DBT)
Din punct de vedere tehnic, o ramură a terapiei cognitiv-comportamentale. DBT combină practicile CBT cu abilitățile de conștientizare. În tratamentul traumei, DBT este deosebit de utilă pentru persoanele care au suferit traume repetate și care au avut un impact asupra sentimentului de speranță, a reglării emoțiilor și a atașamentului. În cadrul acestui tratament, terapeuții educă, oferă abilități specifice și lucrează dintr-o abordare colaborativă. În acest tip de terapie, terapeuții sunt adesea disponibili pentru coaching de moment, precum și pentru sesiuni individuale.
Experiența somatică (SE)
Se lucrează constant la înțelegerea mai bună a traumei. O parte din cercetări au scos în evidență conexiunea corp-creier și modul în care corpul înmagazinează experiențele traumatice. Un tratament care câștigă popularitate este Somatic Experiencing (SE). Este o modalitate de tratament axată pe corp. Practicienii SE se concentrează pe răspunsul corpului la traume și pe supra-activarea de durată a răspunsului organismului la stres. Cu sprijinul unui practician SE, îți poți crește încet toleranța față de senzațiile fizice și înveți să le accepți așa cum sunt. Totuși, experimentarea somatică este încă considerată o terapie alternativă și este parte complementară a unei abordări mai tradiționaliste.
Terapia de grup
Un factor important pentru multe persoane care au suferit o traumă este conexiunea, comunitatea și înțelegerea care pot veni din terapia de grup. Găsirea validării și a sprijinului din partea unui grup de persoane care au experiențe similare poate fi incredibil de importantă. Pentru unele persoane, tratamentul de grup este mai benefic în combinație cu terapia individuală. Atele preferă o abordare preponderant de grup. De fapt, multe dintre modalitățile de terapie enumerate mai sus pot fi efectuate într-un format de grup sau cel puțin cu o anumită componentă de lucru în grup. Terapia cognitiv-comportamentală, terapia comportamentală dialectică și terapia de expunere narativă implementează în mod obișnuit un format de grup.
Grupurile de sprijin pot fi, de asemenea, un instrument util în tratamentul traumei. Să nu confunzi terapia de grup cu grupurile de sprijin, unde abordarea este mai puțin structurată. Beneficiul acestora este de a oferi un spațiu sigur, important pentru vindecare și pentru a te simți înțeleasă.
Gânduri de final
Te rog să reții că tratamentul traumei nu are o soluție unică pentru toți. Tratamentele pot să difere de la clinician la clinician, de la client la client și bineînțeles de trauma care o tratează. După cum spuneam la început, fiecare terapeut are un set diferit de abilități, experiențe și preferințe. Nu este un eșec și să nu te simți frustrată sau dezamăgită dacă un terapeut sau un tratament nu se potrivește cu experiența ta. Dar, educându-te și informându-te ai șanse mai mari să descoperi ce este potrivit pentru tine.
Diana Zazula are și un psiholog, dar și un Podcast mișto pe teme de dezvoltare personală!