Lumea datingului și întâlnirile pot părea copleșitoare. Este perioada în care începi să te cunoști cu persoana care ți-ar putea deveni partener, vă puneți întrebări, vă explorați asemănările și poate tatonați terenul pentru a vedea dacă sunteți potriviți unul pentru celălalt pe termen lung.
Scopul pentru care ieșim la întâlniri poate diferi de la o persoană la alta. Unii pot căuta o relație care să ducă la căsătorie, alții se întâlnesc cu intenția de a cunoaște oameni noi. Mai există și o categorie de persoane a căror scop este să iasă la întâlniri pentru a înțelege mai bine ce își doresc sau nu de la un partener. Însă, indiferent de intenția noastră sau a partenerilor noștri de date, atunci când vine vorba de întâlniri, un punct comun este importanța implementării și respectării limitelor sexuale.
Ce sunt limitele sexuale și de ce sunt ele importante?
Limitele sexuale se referă la o gamă largă de comportamenta, de la avea nevoie de spațiu la verbalizări, precum a spune „nu” sau a comunica disconfortul. De multe ori, te poți simți mai confortabil stabilind limite cu cei pe care îi cunoști, cum ar fi un prieten sau cineva din familie. Astfel, atunci când ieși la date, poate exista ezitare când vine vorba de a spune „acea remarcă mă face să mă simt inconfortabil”. Cu toate acestea, limitele sunt incredibil de importante pentru a crea o relație și o viață sexuală sănătoasă și pentru a promova o bună sănătate mintală.
Există diferite tipuri de limite: emoționale, fizice, sexuale, financiare și profesionale. Întâlnirile pot implica multe dintre aceste limite, dar una dintre limitele cu care mulți au cele mai mari dificultăți sunt limitele în situațiile sexuale. Limitele sexuale includ modul în care cineva îți vorbește în timpul activităților sexuale, cum te atinge, unde te atinge și cum te tratează. Câteva exemple includ limita de a purta un prezervativ, sau de a cere testarea pentru BTS înainte de a începe o relație sexuală, aspecte ce țin de modul de a comunica prin texte care au un conținut sexual, etc.
Atunci când nu comunici și nu stabilești limite sexuale, este mai probabil să nu fii prezentă în timpul sexului, să nu te bucuri de intimitate sau să nu te simți conectat la partener. Datorită faptului că limitele sexuale ale fiecăruia sunt diferite, este posibil ca cineva să se aștepte ca tu să dorești un anumit lucru datorită experiențelor lui sexuale anterioare cu alte persoane, iar acel lucru să nu fie confortabil pentru tine.
Discutarea limitelor sexuale la întâlniri
Inițierea discuțiilor despre limitele sexuale poate fi intimidantă, mai ales la începutul unei relații. Nu mulți se simt comod să menționeze întâmplător „hei, nu mă simt confortabil când îmi muști sfârcurile” sau „nu mă simt bine când îmi spui anumite nume în timpul sexului”, mai ales dacă cunoști persoana respectivă doar de puțin timp. Cu toate acestea, asigurarea confortului și siguranței reciproce face parte integrantă din experiența întâlnirii.
Atunci când lucrurile se înfiebântă și trăim momentul, este adesea dificil să ne oprim și să comunicăm o limită. În mod ideal, limitele sexuale sunt discutate chiar înainte de a intra în dormitor. O abordare excelentă de a aduce în discuție aceste lucruri poate fi „este important pentru mine ca amândoi să ne simțim confortabil atunci când suntem intimi. Vrei să împărtășești câteva lucruri care îți plac și care nu în dormitor, iar eu la rândul meu voi face la fel?”
Acest lucru îi oferă celeilalte persoane un spațiu pentru a-și împărtăși, de asemenea, limitele sexuale. Gândește-te la limitele sexuale ca la niște alergii alimentare. Când chelnerul vine la masa ta și te întreabă: „Ai vreo alergie alimentară despre care ar trebui să știu?” Dacă nu îți menționezi alergia la fructele de mare, probabil te veți simți ca pe ace în timpul mesei întrebându-te dacă are creveți preparatul tău. Atunci când ne împărtășim limitele, este mult mai probabil să ne bucurăm de masă și să ne întoarcem din nou la același restaurant.
Când cineva nu-ți respectă limitele
Limitele și consimțământul sunt inseparabile. Dacă cineva nu îți respectă limitele, subminează consimțământul și te poate face să te simți neînsemnată. Să reluăm puțin analogia cu restaurantul: ai dezvăluit chelnerului alergia ta la crustacee. Te simți în siguranță, știind că mâncarea nu îți va face rău. Apoi, bucătarul-șef spune: „După părerea mea, această mâncare este atât de gustoasă cu crustacee, încât cred că o vor dori oricum”. Fără să te informeze, mănânci o mâncare care nu este sigură pentru tine, în ciuda faptului că l-ai informat pe bucătar.
Întreabă-te: era cazul ca bucătarul să decidă ce este mai bine pentru tine? În mod similar la întâlniri, nimeni nu are dreptul să treacă peste limitele tale sexuale. Dacă acest lucru se întâmplă, îți poate afecta sentimentul de siguranță și încredere în relațiile viitoare.
Un aspect important al limitelor sexuale este fluiditatea lor. Ceea ce se simte confortabil într-o zi se poate schimba în ziua următoare, iar acest lucru este perfect normal. Comunicarea continuă și deschisă este esențială pentru a te asigura că atât limitele sexuale proprii, cât și cele ale partenerului sunt respectate și înțelese pe tot parcursul relației voastre.
Concluzii
Limitele pot fi modelate de multe lucruri, inclusiv de normele culturale cu care ai crescut, cum ar fi dinamica familiei tale, religia ta, educația ta sau locul în care ai crescut. Experiențele tale personale de viață și personalitatea ta influențează, de asemenea, nivelul tău de confort cu diferite interacțiuni sau activități. Limitele sunt regulile tale personale. Ele te ajută să formulezi comportamentele care te fac să te simți în siguranță și respectată, nu doar în ceea ce privește relațiile sexuale, ci în toate tipurile de relații.
Diana a mais cris un articol interesant și despre păstrarea limitelor sănătoase cu părinții. Îl poți citi chiar aici