Ce este o traumă și cum recunoști că ai avut o experiență traumatică?

O traumă poate fi de mai multe feluri, iar fiecare experiență traumatică poate afecta viața unei persoane într-un fel sau altul, indiferent de experiența traumatică trăită. Dar cum recunoaștem că am avut o experiență traumatică pentru a ne da seama cu ce ne confruntăm? Găsești răspunsurile în articol!
traumă experiență traumatică

Articolul de astăzi se dorește a fi un material interesant, informativ și educativ despre traumă, ce înseamnă și cum se manifestă PTSD și CPTSD (complex post-traumatic syndrome disease) și cum ne dăm seama că am trecut prin așa ceva noi sau cineva drag din jurul nostru.

Specialiștii în sănătate mintală (psihiatrii și psihologii) lucrează cu DSM (Manualul de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mentale) pentru diagnosticarea și tratarea tulburărilor psihice. În cea mai recentă ediție (DSM-5) definiția dată traumei în ceea ce privește PTSD este destul de îngustă. Aceasta afirmă că, pentru ca o experiență să fie definită drept traumă, trebuie să includă „moartea reală sau amenințarea cu moartea, rănirea gravă sau violența sexuală”. În practică, clinicienii știu că trauma depășește cu mult această definiție.

Abuzul emoțional sau chiar și faptul de a fi martor la evenimente traumatice trăite de altcineva, toate acestea pot fi catalogate drept traume. În realitate, trauma este mai puțin despre ceea ce ai trăit și mult mai mult modul în care creierul și corpul tău resimt acest lucru.

Ce este un răspuns la traumă?

Atunci când experimentăm ceva traumatic, creierul răspunde imediat. În general, acesta este un lucru bun și de dorit, deoarece avem nevoie ca creierul nostru să îi spună corpului să fugă de un dezastru natural sau să acționeze corespunzător într-o situație periculoasă.

Dar, uneori, se întâmplă ca răspunsul inițial să se „blocheze” în sistem și să revenim la el la nesfârșit. În esență, ceea ce se întâmplă este că creierul a învățat dacă un anumit răspuns l-a ajutat data trecută, va continua să îl reproducă atâta timp cât se simte amenințat. Sunt sigură că ești familiarizată cu conceptul de „luptă sau fugi”. Dar, cercetările din domeniul traumei ne spun că există mai multe răspunsuri și cadrul este oferit ce cele 4 F-uri (din engleză:  fight, flight, freeze și fawn).  Există mai multe orientări când vine vorba de răspunsurile la traumă, dar, în general această abordare este cel mai des utilizată.

Să definim ce sunt cei 4F?

Lupta sau autoconservarea prin implicarea în conflict presupune lupta fizică, strigătul sau confruntarea agresivă și încercarea de a-i controla pe ceilalți/situațiile.

Fuga sau autoconservare prin intermediul evadării presupune fuga, evitarea oamenilor, a locurilor, a conflictelor, a situațiilor incomode sau incerte și distanțarea (preventive) dintr-o situație la primul semn de amenințare potențială.

Înghețarea sau autoconservarea prin mijloace de disociere sau amorțire presupune a fi fizic incapabil să te miști atunci când te confrunți cu o amenințare, sentimentul de a nu putea merge mai departe sau de a lăsa lucrurile în urmă și a fi pasiv în legătură cu ceea ce se întâmplă în viața ta, chiar dacă îți este dăunător.

De a face pe plac sau autoconservare prin intermediul liniștirii presupune mulțumirea oamenilor, concentrarea pe nevoile altor persoane mai presus de nevoile tale și a te preface că nu ești deranjat în ciuda sentimentelor interne.

Este important să reții că, în cadrul prelucrării traumelor, creierul este reînvățat că există și alte moduri de a răspunde, iar acest lucru este exersat într-un cadru sigur.

Trauma cu T mare și T mic

Un alt mod de a te gândi la traume este prin intermediul cadrului de traume big T și little t. Deși nu reprezintă un specificator clinic, aceste denumiri pot fi utile pentru a explora modul în care trauma apare pe un spectru și, de asemenea, pentru persoanele care ar putea avea probleme în a identifica ceea ce au trăit ca fiind o traumă.

Traumele Big T sunt cele care îți vin în minte atunci când auzi cuvântul traumă. Accidentele de mașină, abuzul fizic, atacurile și dezastrele naturale intră în această categorie.

Traumele Little t sunt uneori mai puțin evidente. Cercetările au arătat că, mai ales în cazul unor expuneri repetate, traumele Little T pot avea efecte similare asupra creierului celor Big T. Experiențe precum divorțul sau infidelitatea, pierderea unui animal de companie și formele de abuz emoțional pot fi considerate traume little t.

Pentru cei mai mulți dintre noi, ne este ușor să înlăturăm experiențele little t. Se poate întâmpla că deși recunoaștem că a fost dificil sau dureros, totuși să nu înțelegem de ce ne confruntăm cu simptome de durată. Persoanele care înțeleg că până si o traumă t poate avea un impact de durată asupra creierului, vor fi cele care vor alege să primească tratament și se vor simți ușurate. Din păcate, cea de-a doua categorie este majoritară, care vor duce o viață simțindu-se rău. Din acest motiv este foarte important să ne educăm în acest sens și să recunoaștem atunci când ne simțim copleșite.

Ca idee de reținut, acest cadru poate fi util în anumite situații. Însă, este important să recunoaștem limita sa majoră: nimeni nu îți poate defini trauma ca fiind mică sau mare, în afară de tine.

Cum recunoști că este posibil să fi suferit o traumă?

La fel precum în cazul aproape tuturor lucrurilor legate de sănătatea noastră mintală, simptomele traumei sunt diferite de la o persoană la alta. Chiar și persoanele care trăiesc exact același eveniment traumatic pot avea simptome de traumă foarte variate. În general, persoanele care au suferit o traumă pot observa simptome precum:

  • gânduri intruzive legate de eveniment
  • flashback-uri (amintiri spontane de scurtă durată)
  • anxietate sau teamă accentuate
  • tulburări de somn și coșmaruri
  • senzație de amorțeală sau disociere
  • furie sau iritabilitate
  • dificultăți de concentrare
  • tensiune musculară
  • disperare
  • se sperie ușor
  • evitarea factorilor declanșatori

Dacă ai fost martoră la ceva traumatic este normal și obișnuit să ai aceste simptome, așadar nu e cazul să te sperii sau să-ți faci griji în exces. La unele persoane simptomele se ameliorează de la sine în timp – în săptămânile sau lunile următoare evenimentului. Dacă simptomele nu par să se atenueze în timp, nu ezita să te adresezi unui specialist în sănătate mintală. Există numeroase tratamente disponibile, să reții acest lucru.

Îți plac articolele de dezvoltare personală? Rămâi pe Femzone sau descoperă mai multe de la psihologul Diana Zazula pe blogul iocucioc.ro

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, Redactor colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter