Social media joacă un rol în aproape fiecare aspect al vieții noastre, chiar în găsirea unui loc de muncă. De la postarea fotografiilor din vacanța în familie la vânzarea de articole pe Facebook Marketplace, social media a devenit o parte importantă a modului în care trăim și interacționăm unii cu alții.
Ce ai zice dacă ți-aș spune că îți poți folosi conturile de social media pentru a-ți găsi un loc de muncă? De fapt, unele locuri de muncă găsite pe Facebook și pe alte site-uri de socializare pot fi adesea bijuterii ascunse, oportunități la care au aplicat mai puține persoane în comparație cu site-urile de recrutare sau cu site-urile angajatorilor.
Cum să îți valorifici conturile de social media pentru căutarea unui loc de muncă?
Sunt șanse să ai câteva conturi de social media, inclusiv Facebook, Instagram, LinkedIn și multe altele. Poți folosi aceste conturi de social media în avantajul tău atunci când cauți un nou loc de muncă. De fapt, LinkedIn are o parte dedicată care se concentrează pe posturile și ofertele de muncă.
Ce s-a întâmplat cu Facebook Jobs?
Facebook Jobs a fost o modalitate foarte bună pentru angajatori de a posta anunțuri pentru a găsi candidați pentru un post. Anunțurile în sine erau monetizate printr-un plan de cost per click, prin care proprietarii de afaceri plăteau de fiecare dată când cineva dădea clic pe anunț. Companiile puteau apoi să distribuie aceste anunțuri de locuri de muncă pe site-ul lor și pe alte site-uri de socializare.
Din păcate, Facebook a închis partea de Facebook Jobs a site-ului său în februarie 2022. Cu toate acestea, există acum și alte alternative la Facebook Jobs.
#1. Găsirea de locuri de muncă pe Facebook
Chiar și cu Facebook Jobs scos din peisaj, majoritatea celor care își caută un loc de muncă sunt în continuare interesați să învețe cum să găsească locuri de muncă pe Facebook. Deși nu există o secțiune Facebook Jobs disponibilă în aplicația mobilă, poți găsi în continuare anunțuri de angajare pe Facebook. Vei avea nevoie doar de ceva mai multă răbdare și de abilitate de a le căuta.
Companiile pot în continuare să posteze anunțuri de locuri de muncă pe paginile de Facebook ale acestora. Așadar, dacă știi care sunt cele mai importante companii din zona ta, poți în continuare să le cauți și să găsești anunțuri de angajare acolo.
#2. Găsirea de locuri de muncă prin LinkedIn
În multe privințe, LinkedIn este considerat cel mai bun site de socializare pentru a găsi locuri de muncă. Motivul pentru acest lucru este că este orientat special spre scopul de a ajuta profesioniștii să își construiască rețeaua. Acest lucru este perfect pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă care doresc să își modernizeze cariera.
#3. Alte site-uri de socializare
Dacă încerci să ții frontul pe mai multe site-uri de socializare, îți va fi greu să ții pasul cu toate. În schimb, concentrează-te doar pe câteva dintre ele. Există câteva site-uri de social media specifice industriei care te pot ajuta să găsești un loc de muncă.
De asemenea, poate dorești să urmărești conturile de Twitter ale marilor companii din domeniul tău de interes. Este posibil să dai peste oportunități de angajare la multe companii în acest fel.
Cum să faci networking prin intermediul rețelelor de socializare?
Cel mai bun lucru pe care îl poate face un potențial candidat este să își construiască o rețea de profesioniști. Rețelele de contacte îți pot oferi un avantaj în găsirea de posturi și îți permit să fii la curent cu informațiile și datele relevante pentru domeniul tău.
Iată câteva moduri în care poți utiliza rețelele de socializare pentru a face networking:
- Alătură-te grupurilor profesionale
Fie pe Facebook, fie pe LinkedIn, este posibil să identifici grupuri profesionale care se adresează unei categorii de profesioniști. Alăturându-te unuia dintre aceste grupuri, îți poți construi rețeaua. Asigură-te că eștiun participant activ în cadrul grupului, fie prin postări, fie prin mesaje directe (DM) către membrii grupului.
- Actualizează-ți profilul LinkedIn
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face este să îți actualizezi profilul LinkedIn. Prin adaptarea profilului de LinkedIn pentru a include lucrurile din CV-ul tău, poți crea un format mai interactiv pentru a-ți evidenția competențele, abilitățile și experiența profesională.
Poți include videoclipuri în care explici filozofia ta de lucru, dar și articole sau postări recente pe care le-ai făcut cu privire la concepte legate de domeniul tău. De asemenea, poți include informații despre orice servicii pe care le oferi, iar acest lucru ar putea fi important dacă faci networking, deoarece poți ajunge la alte persoane din domeniu pentru a le oferi consiliere și mentorat.
Concluzii
Angajatorii publică posturile vacante pe mai multe platforme, inclusiv panouri de anunțuri de locuri de muncă, pagina de cariere de pe site-ul lor și site-uri de recrutare a locurilor de muncă. Dar știați că angajatorii postează, de asemenea, pe pagina de Facebook a companiei și pe contul lor de LinkedIn? De cele mai multe ori, atunci când aceștia postează anunțuri de angajare pe rețelele de socializare, poți vedea o descriere completă a postului și modalități de a aplica pentru postul respectiv.
Profită de puterea rețelelor de socializare pentru a afla mai multe despre companie și despre managerul care face angajările, pentru a crea căi de relaționare cu alți profesioniști din domeniul tău și pentru a crea alerte specifice pentru postul de vis pe care îl cauți.
Despre Cum faci o schimbare în carieră la 30-40 de ani? Diana are un articol pe Femzone.ro