Atunci când vrei să faci o schimbare în carieră, sigur ai cel puțin câteva dubii și zeci de întrebări cu privire la: o fi momentul oportun, de unde știi când să faci pasul sau în ce direcție s-o iei, dar nu numai! Diana Zazula vine cu un articol numa’ bun pentru cei care sunt pe gânduri cu privire la cariera lor și nevoia de schimbare.
Știai că mogulul modei Vera Wang și-a schimbat parcursul în cariera după vârsta de 30 de ani? Acum, mai mult ca oricând, oamenii decid să își schimbe cariera în orice moment, iar mulți sunt fericiți că au făcut acest lucru.
De ce să faci o schimbare în carieră?
Cred că sentimentul de insatisfacție pe poziția actuală, ar trebui să fie un motiv suficient de puternic. Indiferent de vârstă schimbarea carierei îți poate oferi beneficii precum noi provocări, o perspectivă mai bună și o motivație sporită. Să nu uităm că poate aduce un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată. De asemenea, există întotdeauna posibilitatea ca noua ta carieră să se dovedească a fi mai profitabilă sau mai stabilă pe termen lung.
Desigur, este posibil să întâmpini unele obstacole în timp ce treci la un nou rol și, în mod inevitabil, va exista o curbă de învățare pe măsură ce te adaptezi la noua poziție. Să-ți schimbi cariera la 30 sau 40 de ani poate fi o provocare în unele privințe, dar nu este imposibil și, în cele din urmă, ar putea fi un proces extrem de satisfăcător.
Schimbarea carierei la 30 de ani
În momentul în care ajungi la 30 de ani, s-ar putea să ai un deceniu de experiență profesională în spate. Poate că ai fost un angajat de încredere, chiar dacă nu ți-a plăcut întotdeauna locul în care ai lucrat. Iată câțiva pași pe care îi poți face dacă te gândești să explorezi noi oportunități de muncă și industrii la 30 de ani:
- Identifică-ți abilitățile transferabile
Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le iei în considerare în legătură cu schimbarea carierei este să vezi ce abilități profesionale transferabile ai pe care alte industrii le-ar considera valoroase. De exemplu, abilități de comunicare sau capacitatea de rezolvare a problemelor se pot dovedi utile în multe industrii diferite. Nu este o idee rea să faci o listă de abilități transversale și să le evidențiezi pe acestea în CV-ul și în profilul de LinkedIn, pe măsură ce începi să aplici pentru locuri de muncă.
Vârsta de 20 de ani a fost o perioadă excelentă pentru a încerca diferite lucruri și pentru a-ți da seama ce îți place și ce nu. 30 de ani pot fi un moment ideal pentru a te concentra asupra găsirii unui loc de muncă care să se alinieze cu interesele tale.
- Vezi ce opțiuni ai și fă un plan
Indiferent dacă ți-ai propus sau nu un anumit loc de muncă, va trebui să începi să cauți posturi și industrii în funcție de interesele tale. Poate te gândești să faci o evaluare sau să discuți cu un consilier în carieră. Apoi, îți poți restrânge lista pentru a alege o anumită carieră sau poate câteva opțiuni diferite.
- Fii realistă cu așteptările pe care le ai
Schimbarea carierei va fi probabil mai mult ca maraton și nu un sprint. S-ar putea să dureze luni sau chiar ani pentru a obține pregătirea și experiența adecvate de care ai nevoie pentru a reuși.
Unii angajatori se așteaptă ca pentru anumite posturi să ai între cinci și șapte ani de experiență, așa că s-ar putea să trebuiască să accepți un loc de muncă la nivel de începător în domeniul de interes sau o reducere semnificativă a salariului pentru a intra în industria pe care ai ales-o.
Fii realistă cu așteptările pe care le ai și ai încredere că vei ajunge în cele din urmă în locul potrivit. Iar în loc să te descurajezi, încearcă să îți dezvolți abilitățile, să dobândești experiență și să îți faci relații pentru a face pași spre noul traseu în carieră.
- Obține experiența de care ai nevoie
În funcție de cât de specializat sau de tehnic este un rol, va trebui să dobândești un anumit grad de experiență sau de pregătire pentru a atrage atenția managerilor de angajare. Este posibil să trebuiască să te înscrii la cursuri de formare, să te oferi voluntar la o companie sau organizație, să participi la un stagiu de practică sau chiar să te întorci pe băncile școlii.
Schimbare în carieră la 40 de ani
Multe din ceea ce se aplică la schimbarea carierei la 30 de ani se aplică și la schimbarea carierei la 40 de ani, așa că, dacă ai sărit la această secțiune a articolului, mergi puțin mai sus pentru a citi despre identificarea abilităților transferabile, obținerea experienței de care ai nevoie și gestionarea așteptărilor tale. Totuși, în continuare aș menționa câteva lucruri specifice să le ai în vedere în tranziția carierei, care nu se aplică neapărat la fel de mult doamnelor de 30 de ani:
- Ia în considerare prioritățile și responsabilitățile tale
Responsabilitățile financiare, cum ar fi o ipotecă, plata mașinii și educația copiilor tăi ar putea fi în mintea ta dacă ești în vârstă de 40 de ani. Dar prioritățile și responsabilitățile personale nu ar trebui să te împiedice neapărat să îți schimbi traseul în carieră. Sunt doar variabile pe care va trebui să le ai în vedere atunci când te gândești la cât timp ai la dispoziție pentru a dobândi pregătire, educație și experiență pentru a te poziționa pentru postul pe care îl dorești. Pe baza timpului pe care îl poți dedica, va trebui să evaluezi ce posturi sunt realiste pentru tine.
- Folosește-ți rețeaua în avantajul tău
De-a lungul anilor, probabil că ți-ai construit rețele personale și profesionale considerabile. Dacă se întâmplă să cunoști pe cineva care lucrează în industria care te interesează, contactează-l și anunță-l că te gândești la o schimbare. Nu există nicio garanție că dacă cunoști persoanele potrivite te vor ajuta să obții postul dorit, dar merită să încerci să îți agiți rețeaua și se poate dovedi foarte benefic.
Concluzii
Pentru a-ți schimba cariera este nevoie doar de pasiune, dedicare și cercetare. Dacă ai încredere în abilitățile tale, muncești și îți urmărești chemarea, totul va fi la locul lui în viața ta profesională.
Citește mai multe articole de dezvoltare personală pe Femzone.ro