Pofta de dulce nu se întâmplă pur și simplu! De obicei, ea are la rădăcină ceva specific. Am discutat cu nutriționistul și dieteticianul Evelin Papp, care ne lămurește cum stă treaba cu așa numitele „pofte de dulce”.
Nu este un lucru greșit să dorim să consumăm ceva dulce, deoarece și receptorii noștri gustativi (dulce, sărat, amar, acru și savuros) au și ei nevoile lor. Evelin Papp spune că „Problema apare atunci când încercăm să consumăm alimente dulci ca să ne suplinim anumite nevoi personale. Așa este, de exemplu, foamea emoțională. Ea nu este o nevoie reală a corpului, așa cum este de exemplu foamea fiziologică. Cu foamea emoțională, omul încearcă de fapt să umple un gol, o lipsă a unei emoții, afecțiuni. Adică folosim mâncarea pentru a gestiona stresul, o emoție negativă sau chiar și o emoție pozitivă. De obicei, în aceste momente, cei care au doar pofte și nu le e foame realmente, doresc ceva dulce, bogat în zahăr, alimente procesate, biscuiți, ciocolată etc. Acest lucru se datorează faptului că anumite alimente cresc dopamina din corp și produc serotonină, iar cumva înfometarea emoțională este una selectivă, nu la fel ca și în cazul foamei fiziologice care este localizată în stomac, și nu în cap. De aceea se întâmplă că atunci când ne este realmente foame, simțim că am putea mânca orice. Ei bine, foamea emoțională nu așa funcționează.”, ne explică Evelin Papp.
Foamea emoțională este periculoasă, deoarece aceste pofte apar și se simt la intensitate maximă, și adevărul este că ele pot apărea oricând, chiar dacă anterior s-a ridicat persoana de la masa principală.
Specialistul ne confirmă faptul că nu este nimic rău în a simți această foame emoțională și aceste pofte, dar ne spune și faptul că rezolvarea sau soluția la ea nu se găsește în farfurie, ci mai degrabă în modalitatea de gestionare a emoțiilor, poate chiar și prin munca cu un psihoterapeut, prin metoda de mindful eating sau prin orice metodă care ne poate ajuta.
„Persoanelor care întâmpină probleme cu poftele constante și inexplicabile le pot recomanda o lectură foarte faină și utilă de la Ancuța Coman-Boldișteanu, cartea Emoție în farfurie – este o carte scrisă de un psihoterapeut. ”, spune Evelin.
Cum putem reduce foamea emoțională și pofta de dulce?
Dacă totuși vă întrebați cum putem reduce această foame emoțională pe care o simțiți, Evelin este de părere că: „În primul rând, e bine să ne concentrăm și să facem cunoștință cu nevoile noastre fiziologice, să le satisfacem, să includem în mesele noastre proteine pentru sațietate (carne, pește, ouă, brânză, tofu etc), carbohidrați complecși (cereale, hrișcă, mei, quinoa etc), grăsimi sănătoase (semințe, nuci, avocado, ulei de măsline etc), vitamine și minerale pentru antioxidanți, fibre pentru un tranzit intestinal optim. Dacă dorim să satisfacem și anumite nevoi și pofte dincolo de o alimentație nutritivă, putem incerca să includem un aliment preferat pentru a satisface poftele alimentare. Să încercăm să conștientizăm că e bine să normalizăm consumul acestuia, fiindcă cu cât ne restricționăm mai mult aceste alimente, cu atât mai puțin vom rezista să nu-l consumăm și ne împiedică să avem o relație bună cu mâncarea”, ne explică nutriționistul-dietetician.
În opinia specialistului, e bine să examinăm mâncarea din fața noastră, să vedem de cât avem nevoie pentru a ne satisface nevoile fiziologice și când simțim că nu ne mai este foame, să încercăm să nu mai includem gustări, să nu judecăm mâncarea, să nu etichetăm alimentele, ci doar să fim atenți la modul în care corpul nostru, organismul nostru reacționează la anumite alimente, eventuale intoleranțe, alergii.
Evelin Papp este dietetician și nutriționist cu vaste studii și experiențe în domeniu, iar pentru consultații nutriționale și planuri alimentare poate fi contactată aici.
Avem pentru tine trei rețete sănătoase, dulciuri formidabile, extrem de gustoase și nutritive, pentru că știm că alimentația corespunzătoare cuprinde și bunătăți dulci.