Astăzi vorbim despre atașament și despre faptul că, trebuie să recunoaștem că întâlnirile sunt dificile, iar întâlnirile online sunt și mai și. De la a-ți crea profilul pe un site de dating, despre care am mai discutat, și până la mesajele inițiale, la stabilirea unei întâlniri și într-un final la interacțiunea personală, toate înseamnă evaluare. Tu evaluându-i pe alții și la rândul lor, ei pe tine.
Stilurile de atașament ale adulților sunt fundamentale pentru modul în care experimentăm și răspundem la partenerii romantici. Să fi capabilă să detectezi rapid stilul de atașament al unui potențial partener te-ar pune într-un avantaj. Mai ales atunci când vine vorba de a alege să mergi mai departe sau să închei o relație.
Majoritatea persoanelor cu stiluri de atașament anxios, spun că nu ar dori să mai aleagă parteneri cu stilul de atașament evitant. Acest lucru se datorează faptului că cei cu stil anxios au nevoie, de obicei, de multă intimitate emoțională, apropiere, validare și reasigurare… ceea ce, pentru cel cu stil evitant este dificil de cele mai multe ori. Persoanele cu stil evitant, de cele mai multe ori percep pe cei cu stil anxios ca fiind prea pretențioși, cu prea multe nevoi, care necesită mult timp și afecțiune de la ele. În cele din urmă, cele mai multe persoane vor evita să se întâlnească cu persoane cu un stil de atașament dezorganizat. Acestea par a fi inconsecvente, reactive și imprevizibile.
Adevărul este că puțin sub jumătate din populația europeană și americană, are unul din cele trei stiluri de atașament nesigure. La fel de adevărat este și faptul că majoritatea dintre ele își doresc să aibă o relație romantică și întâlniri reușite. Din această perspectivă nu este de mirare că vom încerca să ascundem în primele faze ale relației trăsăturile anxioase, evitante sau ambivalente. Dar întrebarea la care aș vrea să ofer un răspuns azi este:
Poate fi dibuit de cei din jur stilul nostru de atașament? Dar noi pe a lor?
Un experiment recent din 2020, a demonstrat că avem capacitatea de a deduce stilurile de atașament doar privind fața oamenilor. Participanții au avut de numit stilurile de atașament, privind pozele cu fețele neutre ale unor persoane. O altă cercetare mai recentă, din 2022 de data aceasta, indică faptul că suntem capabili să detectăm dacă cineva are un stil de atașament anxios de la prima întâlnire. Rezultatele au indicat că participanții au fost capabili să detecteze cu precizie atașamentul anxios al unui potențial partener de întâlnire. Nu același lucru se poate spune în cazul unui stil de atașament evitant. În general, atunci când cineva a crezut că potențialul partener de întâlnire era fie anxios, fie evitant, și-a exprimat mai puțin interesul de a-l revedea și chiar mai puțin interesat de a obține informațiile sale de contact.
Așadar, este adevărat că ne putem da seama când cineva are un stil de atașament anxios. Deși nu s-a studiat și ipoteza conform căreia dacă cineva este instruit sau dorește să își ascundă stilul anxios, dacă o poate face, opinia mea este că oamenii pot face acest lucru… cel puțin până la un anumit punct.
Moto-ul „prefă-te până reușești!” ar putea fi util în acest sens. Un stil de atașament nesigur nu este o condamnare pe viață. Este un obiectiv de sănătate mintală și social să se îndrepte în direcția atașamentului securizant. Poți și tu să înveți acest lucru.
Cum te poți pune într-un loc sigur mental?
Iată șapte modalități de a-ți liniști stilul anxios și de a te poziționa într-un loc mental care te aduce mai aproape de stilul de atașament securizant.
- Persoana pe care o întâlnești are părți bune și părți rele, la fel ca tine. Nu vei ști după o singură întâlnire dacă această persoană îți va satisface nevoile de dragoste și romantism. Așadar, nu te aștepta ca ea să o facă.
- Spune-ți că persoana cu care tocmai ai început să te întâlnești nu este aleasa. Poate în cele din urmă va ajunge să fie așa. Dacă crezi că ar putea fi „alesul”, îți vei face prea multe griji că vei părea ciudată și că îl vei pierde.
- În contextul unei întâlniri, ar trebui să fii întotdeauna pregătită mental să pleci. Nu înseamnă că vei face asta, dar mentalitatea este importantă.
- Construiește-ți o viață bună, cu hobby-uri, interese și prieteni. În acest fel, atunci când întâlnești pe cineva, îl poți invita să se alăture și să împărtășească din bunătatea vieții tale.
- Învață să porți conversații, arată-te interesată de oameni și pune o mulțime de întrebări bune. Oamenilor le plac persoanele care sunt interesate de ei. Atunci când te simți preocupată și cu temeri, poți avea tendința de a fi centrată pe tine și astfel să vorbești mai mult despre tine.
- Învăță să diferențiezi emoțiile în parte fizică/corporală și parte mentală. Dacă ești anxioasă, lasă corpul să se agite, în timp ce mintea să rămână limpede. Este doar o senzație și o emoție și nu va avea mai mult impact asupra situației decât îi dai tu.
- Distrează-te și concentrează-te să te bucuri de experiența ta mai mult decât pe finalitatea întâlnirii. Fă-ți un „plan după” cu privire la ce vei face pentru a te reînveseli sau pentru a-ți distrage atenția dacă lucrurile la întâlnire merg prost. Dar, te rog, nu-ți petrece timpul stând degeaba și încercând să îți dai seama unde ai greșit.
Și, mai presus de toate, continuă să exersezi și învață să te iubești cu toate părțile tale bune și mai puțin bune.