Poate fi descifrat stilul de atașament după o singură întâlnire?

În articolul de astăzi vorbim despre atașamentul după prima întâlnire. Știai că stilurile de atașament sunt fundamentale în modul în care ne experimentăm relațiile? Dar, oare sunt ele ușor de recunoscut sau e mai greu decât am fi crezut? Pot fi ele schimbate? Cum putem învăța un stil de atașament securizant?
Există atașament după prima întâlnire – Femzone.ro

Astăzi vorbim despre atașament și despre faptul că, trebuie să recunoaștem că întâlnirile sunt dificile, iar întâlnirile online sunt și mai și. De la a-ți crea profilul pe un site de dating, despre care am mai discutat, și până la mesajele inițiale, la stabilirea unei întâlniri și într-un final la interacțiunea personală, toate înseamnă evaluare. Tu evaluându-i pe alții și la rândul lor, ei pe tine.

Stilurile de atașament ale adulților sunt fundamentale pentru modul în care experimentăm și răspundem la partenerii romantici.  Să fi capabilă să detectezi rapid stilul de atașament al unui potențial partener te-ar pune într-un avantaj. Mai ales atunci când vine vorba de a alege să mergi mai departe sau să închei o relație.

Majoritatea persoanelor cu stiluri de atașament anxios, spun că nu ar dori să mai aleagă parteneri cu stilul de atașament evitant. Acest lucru se datorează faptului că cei cu stil anxios  au nevoie, de obicei, de multă intimitate emoțională, apropiere, validare și reasigurare… ceea ce, pentru cel cu stil evitant este dificil de cele mai multe ori. Persoanele cu stil evitant, de cele mai multe ori percep pe cei cu stil anxios ca fiind prea pretențioși, cu prea multe nevoi, care necesită mult timp și afecțiune de la ele. În cele din urmă, cele mai multe persoane vor evita să se întâlnească cu persoane cu un stil de atașament dezorganizat. Acestea par a fi inconsecvente, reactive și imprevizibile.

Adevărul este că puțin sub jumătate din populația europeană și americană, are unul din cele trei stiluri de atașament nesigure. La fel de adevărat este și faptul că majoritatea dintre ele își doresc să aibă o relație romantică și întâlniri reușite. Din această perspectivă nu este de mirare că vom încerca să ascundem în primele faze ale relației trăsăturile anxioase, evitante sau ambivalente. Dar întrebarea la care aș vrea să ofer un răspuns azi este:

Poate fi dibuit de cei din jur stilul nostru de atașament? Dar noi pe a lor?

Un experiment recent din 2020, a demonstrat că avem capacitatea de a deduce stilurile de atașament doar privind fața oamenilor. Participanții au avut de numit stilurile de atașament, privind pozele cu fețele neutre ale unor persoane. O altă cercetare mai recentă, din 2022 de data aceasta, indică faptul că suntem capabili să detectăm dacă cineva are un stil de atașament anxios de la prima întâlnire. Rezultatele au indicat că participanții au fost capabili să detecteze cu precizie atașamentul anxios al unui potențial partener de întâlnire. Nu același lucru se poate spune în cazul unui stil de atașament evitant. În general, atunci când cineva a crezut că potențialul partener de întâlnire era fie anxios, fie evitant, și-a exprimat mai puțin interesul de a-l revedea și chiar mai puțin interesat de a obține informațiile sale de contact.

Așadar, este adevărat că ne putem da seama când cineva are un stil de atașament anxios. Deși nu s-a studiat și ipoteza conform căreia dacă cineva este instruit sau dorește să își ascundă stilul anxios, dacă o poate face, opinia mea este că oamenii pot face acest lucru… cel puțin până la un anumit punct.

Moto-ul „prefă-te până reușești!” ar putea fi util în acest sens. Un stil de atașament nesigur nu este o condamnare pe viață. Este un obiectiv de sănătate mintală și social să se îndrepte în direcția atașamentului securizant. Poți și tu să înveți acest lucru.

Cum te poți pune într-un loc sigur mental?

Iată șapte modalități de a-ți liniști stilul anxios și de a te poziționa într-un loc mental care te aduce mai aproape de stilul de atașament securizant.

  1. Persoana pe care o întâlnești are părți bune și părți rele, la fel ca tine. Nu vei ști după o singură întâlnire dacă această persoană îți va satisface nevoile de dragoste și romantism. Așadar, nu te aștepta ca ea să o facă.
  2. Spune-ți că persoana cu care tocmai ai început să te întâlnești nu este aleasa. Poate în cele din urmă va ajunge să fie așa. Dacă crezi că ar putea fi „alesul”, îți vei face prea multe griji că vei părea ciudată și că îl vei pierde.
  3. În contextul unei întâlniri, ar trebui să fii întotdeauna pregătită mental să pleci. Nu înseamnă că vei face asta, dar mentalitatea este importantă.
  4. Construiește-ți o viață bună, cu hobby-uri, interese și prieteni. În acest fel, atunci când întâlnești pe cineva, îl poți invita să se alăture și să împărtășească din bunătatea vieții tale.
  5. Învață să porți conversații, arată-te interesată de oameni și pune o mulțime de întrebări bune. Oamenilor le plac persoanele care sunt interesate de ei. Atunci când te simți preocupată și cu temeri, poți avea tendința de a fi centrată pe tine și astfel să vorbești mai mult despre tine.
  6. Învăță să diferențiezi emoțiile în parte fizică/corporală și parte mentală. Dacă ești anxioasă, lasă corpul să se agite, în timp ce mintea să rămână limpede. Este doar o senzație și o emoție și nu va avea mai mult impact asupra situației decât îi dai tu.
  7. Distrează-te și concentrează-te să te bucuri de experiența ta mai mult decât pe finalitatea întâlnirii. Fă-ți un „plan după” cu privire la ce vei face pentru a te reînveseli sau pentru a-ți distrage atenția dacă lucrurile la întâlnire merg prost. Dar, te rog, nu-ți petrece timpul stând degeaba și încercând să îți dai seama unde ai greșit.

Și, mai presus de toate, continuă să exersezi și învață să te iubești cu toate părțile tale bune și mai puțin bune.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, redactor-colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter