Despre subiectul infertilitate am mai discutat într-un articol precedent, iar acum, alături de nutriționistul-dietetician Papp Evelin, revenim cu informații suplimentare și prețioase în ceea ce privește FIV (fertilizarea in vitro) și sfaturi despre nutrienții benefici pentru femeile ce trec prin această procedură.
Întâi, readucem în atenția cititoarelor noastre câteva informații despre infertilitate. De obicei, aceasta afectează nu doar femeile, ci și bărbații. Adică, cu privire la cauzele sau motivele infertilității, se are în vedere regula de 30-30-30-10, și anume: 30% din cazurile de infertilitate se datorează bărbatului, 30% din cazuri se datorează femeii, 30% din cazuri se datorează ambelor sexe și alte 10% din cazuri sunt de regulă necunoscute.
În ceea ce privește femeile, principalul nostru public de pe Femzone.ro, este foarte important să se investigheze cauza infertilității, și anume dacă este una endocrină sau una ginecologică. Poate fi vorba despre insuficiență ovariană primară, sau poate fi vorba despre endometrioză, dacă vorbim de cauze ginecologice.
FIV (fertilizarea in vitro) – ce este și cum se procedează?
În opinia specialistului nostru în nutriție și dietetică, dacă vorbim de cauze endocrine, poate fi vorba despre sindromul ovarelor polichistice, sau despre diverse probleme tiroidiene. Acestea sunt cele mai generale cauze care merită menționate atunci când vorbim despre infertilitate și trebuie investigată fiecare cauză în parte, atât la femeie, cât și la bărbat, întrucât pot avea probleme tiroidiene și trebuie investigate toate fațetele unei probleme.
Iar odată ce s-au făcut toate investigațiile de specialitate atât pentru femeie cât și pentru bărbat (spermogramă, diverse analize) și s-a stabilit că se poate vorbi despre infertilitate, abia apoi putem să punem problema soluțiilor alternative atunci când se dorește un copil. Iar una dintre cele mai importante este FIV (fertilizarea in vitro).
Fertilizarea in vitro este o procedură de reproducere asistată, care constă în mai multe tehnici menite să ajute o femeie să rămână însărcinată. Aceasta presupune recoltarea de ovocite si combinarea lor cu sperma în afara uterului, în laborator, de unde și denumirea de “in vitro”.
Dacă acea primă etapă este una reușită, și se formează cu succes un embrion, acesta va fi implantat în uter. Comparativ cu alte tehnici de reproducere asistată, ca de exemplu inseminarea artificială, fertilizarea in vitro este mult mai complexă, iar rata de succes este mai mare.
Pe lângă procedura medicală propriu-zisă, mai vine în completare și o nutriție specială, ce poate îmbunătăți rata de succes a fertilizării pentru a oferi cuplurilor ceea ce își doresc cel mai mult: un copil sănătos.
Alimentația în timpul procedurii FIV (fertilizarea in vitro)?
„Nu este neapărat un protocol mai specific, pur și simplu trebuie să ai grijă la aportul mai crescut la anumiți nutrienți, să aibă grijă la câți carbohidrați și grăsimi mănâncă, deci la anumite aspecte generale. În cazul FIV, trebuie început cu folați. Nu acid folic ca și în cazurile normale, ci folați. Aceștia au o biodisponibilitate mai eficientă decât acidul folic. Acidul folic este forma sintetică, folații sunt forma activă. Deci în cazul FIV este nevoie de supliment cu folați.”, ne povestește nutriționistul-dietetician Evelin Papp.
În ceea ce privește alimentația potrivită pentru FIV, nu este neapărat o dietă specifică, ci e vorba mai degrabă despre faptul că femeile trebuie să se focuseze pe anumiți nutrienți benefici, importanți atunci când discutăm despre fertilizarea in vitro.
„Să începem de la macro-nutrienți. De exemplu, carbohidrații sunt necesari vieții deoarece aceștia produc energie, și nu numai fătului, dar și femeilor. Deja înainte de însărcinare, femeia trebuie să aibă grijă câți și ce calitate carbohidrați consumă, pentru că trebuie să aibă grijă de calitatea de insulină, adică să nu aibă probleme metabolice. De asemenea, trebuie ca femeia ce dorește să conceapă, să aibă nivele optime de glicemie și insulinemie, astfel încât să evite problemele metabolice pe parcurs.”, mai relatează nutriționistul-dietetician Evelin Papp.
De asemenea, sunt foarte importante și vitaminele B6 și B12, care ajută în producția de progesteron, în ovulație. Acestea scad nivelul de homocisteină – care este un aminoacid neproteic, iar un nivel crescut de homocisteină poate provoca un accident vascular sau afecțiuni coronariene. „Așadar, o femeie care recurge la FIV are nevoie de B-uri pentru a evita asemenea probleme. Și pe lângă asta, trebuie și o alimentație bogată în folați, adică verdețuri în fiecare zi (spanac, rucola etc). Ficatul și organele conțin acid folic, vorbim de vitamina B9 aici. Mai conține anumite leguminoase, linte, năut. Dar mai mult verdețurile și organele.”, ne explică în continuare nutriționistul-dietetician.
Antioxidanții, joacă și ei un rol important
Bine-nțeles, o alimentație crescută în antioxidanți este și ea mai mult decât necesară când vine vorba de procedura FIV, iar aici avem din ce alege: alimente verzi, roșii, galbene să fie cât mai multe culori și diversitate în farfurie.
Încă o informație foarte importantă pentru subiectul ce îl discutăm în materie de nutrienți în cazul FIV, se referă la nivelurile optime de vitamina D. „Receptorii vitaminei D sunt în conexiune cu endometrul, cu ovarele, cu uterul. Vitamina D are și un rol antiinflamator, mai ales în cazul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice, endometrioză sau alte afecțiuni. Așadar, nivelul de vitamina D este foarte important.”, conchide specialistul.
Așadar, acestea sunt câteva sfaturi importante în ceea ce privește nutrienții ce pot îmbunătății fertilizarea in vitro, atunci când un cuplu care nu reusește să conceapă un copil timp de 1 an de zile recurge la această procedură. De regulă, colaborarea cu nutriționistul-dietetician în această situație se poate întinde pe o perioadă de 3-4 luni dacă este vorba despre oameni sănătoși, sau mai mult pentru persoane cu anumite dezechilibre și afecțiuni, aceasta continuând pe parcursul trimestrelor 1, 2 și 3 de sarcină.
Vom continua articolele despre fertilitate, sarcină și nutriție, iar pentru detalii suplimentare, pe Evelin Papp o puteți găsi pe pagina ei de pe rețelele de socializare, sau în articolele noastre de Femzone.ro , unde vine săptămânal cu noutăți în materie de nutriție și dietetică.