Cum ajută nutriția fertilitatea?

Vrei să știi care este rolul unei alimentații sănătoase și echilibrate în planul tău de a concepe un copil? În acest articol, Evelin Papp – nutriționist-dietetician vine cu explicații detaliate privind rolul alimentelor în creșterea fertilității și ne explică cum fiecare grupă de alimente contribuie la fertilitate.
nutriția și fertilitatea

În articolul de astăzi discutăm cu nutriționistul-dietetician Papp Evelin despre rolul pe care nutriția îl joacă în viața cuplurilor care își doresc un copil, dar întâmpină probleme în ceea ce privește fertilitatea.

Evelin Papp spune că în ultimii ani s-a întâlnit în cadrul profesiei sale cu foarte multe cupluri care au întâmpinat probleme privind fertilitatea.

Înainte de toate aș dori să clarificăm puțin care este momentul în care discutăm efectiv despre infertilitate. Acest moment este atunci când un cuplu nu reușește să conceapă un copil după 12 luni de act sexual neprotejat. Practic, abia după 12 luni de nereușită putem discuta despre problema infertilității.”, ne spune Evelin Papp – nutriționist-dietetician.

Așadar, în cazul femeilor, specialistul spune că este nevoie să se cunoască anumitele cauze fiziologice. Astfel, înainte de orice, se recomandă un control ginecologic și efectuarea unui panel de hormoni complet (DHEA-S, dozarea anticorpilor antispermatozoizi – în cazul femeilor și spermograma, FSH, LH, testosteron liber, testosteron, SHBG, prolactina, estradiol, consult urologic complex, dozarea anticorpilor antispermatozoizi – în cazul bărbaților).

Aceste analize sunt imperios necesare pentru a detecta anumitele impedimente ce stau la baza infertilității. Dacă, de exemplu, o persoană are ovare polichistice, evident trebuie săpat la rădăcina problemei pentru îmbunătățirea nivelului hormonilor problematici – în acest caz să scădem nivelul hormonilor androgeni, să vedem nivelul de glicemie și insulinemie – dacă avem de-a face cu o rezistență la insulină, ea trebuie rezolvată din alimentație. Trebuie să mai vedem dacă persoana în cauză nu cumva are vreo afecțiune, gen endometrioză sau fibrom uterin. Exemplele pot continua.”, spune Evelin Papp.

Cum putem crește fertilitatea printr-o alimentație sănătoasă?

Dacă toate aceste aspecte de natură fiziologică sunt în parametri și limite normale, trebuie să ne uităm la alimentație, dacă nu cumva există un consum prea scăzut de folați. Acești folați au o biodisponibilitate mai mare decât acidul folic și se găsesc în alimente precum ficații, verdețurile, salatele, cruciferele, semințe și nuci sau cereale integrale.

Atunci când o femeie încearcă să rămână însărcinată și s-au exclus toate problemele de natură fiziologică și medicală ce ar putea sta la baza infertilității, specialistul nostru spune că ea de obicei le recomandă femeilor să acorde atenție consumului de alimente cu conținut crescut de folați. „Recomand suplimentarea consumului de folați cu minim 400 de micrograme, asta pe lângă grija privind alimentația pe care evident trebuie să o aibă. Dacă nu se consumă cantitatea necesară de folați, înainte și în timpul sarcinii se poate ajunge la un defect de tub neural în cazul femeilor însărcinate. Așadar, e important consumul acestui mineral.”, completează Evelin Papp.

Mai apoi, la fel de important este și aportul de iod, cum ar fi cel din pește, produse lactate, alge sau sarea iodată. Se pare că iodul, și implicit tiroida și problemele cu aceasta, pot afecta fertilitatea, deoarece poate să scadă rata ovulației.

Alimentele cu un conținut mare de antioxidanți joacă și ele un rol important în procesul fertilității, deoarece alimentația bogată în alimente neprocesate (legumele, fructele crude, fierte sau gătite la cuptor și la aburi, au foarte multe beneficii asupra stării noastre de sănătate fizică. Carbohidrații cu un conținut mare de fibre și cu indice glicemic foarte scăzut (legumele și leguminoasele, nu produsele de panificație și patiserie), creșterea aportului privind consumul de proteine, deoarece și ele ajută la reînnoirea și producerea de noi țesuturi în organism și ajută la conceperea unei noi vieți”, explică nutriționistul-dietetician Evelin Papp.

Proteinele, Zincul și Omega 3

Produsele bogate în proteine au și un nivel crescut de Zinc, care ajută la creșterea fertilității, deoarece ajută la maturarea ovocitelor și în producerea de progesteron și la creșterea ratei ovulației.

De asemenea, Omega 3 are efecte anti-inflamatorii și antioxidante și se recomandă astfel consumul de alimente precum: pește, semințe de chia, semințe de in, cânepă și nuci de casă.

Grăsimile joacă și ele un rol de bază în echilibrul femeilor. Într-adevăr, trebuie să ne ferim de colesterolul ridicat și nivelul crescut de colesterol rău, cu toate acestea nu trebuie să eliminăm în totalitate, deoarece colesterolul joacă un rol important în sinteza de estrogen, progesteron, testosteron sau cortizol. Asta înseamnă că, hormonii feminini au nevoie de ouă, produse lactate și de grăsime de origine animală – totul echilibrat, deci și cu consum de semințe, nuci, avocado, pește, ulei de măsline etc.”, completează Evelin Papp.

Pentru a crește nivelul fertilității din alimentație, se recomandă, așadar, consultul medical și realizarea unor analize medicale detaliate, iar dacă doriți să vă creșteți șansele și din alimentație, în orice caz se recomandă consultul nutrițional de specialitate.

Pe Evelin Papp o găsiți pe pagina ei de pe rețelele de socializare, sau în articolele noastre de Femzone.ro , unde vine săptămânal cu noutăți în materie de nutriție și dietetică.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor-reporter, Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter