Trecerea printr-o despărțire nu este plăcută, cu toate acestea, se împacă foștii parteneri, dar cât e de bine?
Sentimente, orgolii rănite și planuri care se schimbă pe nesimțite. În urma unei despărțiri, foștii parteneri trebuie să găsească o modalitate de a-și gestiona emoțiile mixte de durere, suferință și (uneori) ușurare. Ne trezim că suntem forțate să ne reconstruim identitatea, separat de un partener. Iar aceasta este o muncă grea.
Cu toate acestea, se mai întâmplă să ne întoarcem la foștii parteneri, nu-i așa? S-ar putea să îl reîntâlnim după câteva luni de la despărțire, dar alteori, mergem mai departe și trăim vieți complet separate timp de ani de zile înainte de a găsi o cale de întoarcere unul la celălalt. Uite, exemplul lui Jennifer Lopez și Ben Affleck: s-au despărțit în 2004, s-au întâlnit și s-au căsătorit cu alte persoane, s-au despărțit de acei parteneri și, în cele din urmă, s-au reunit în 2021. Deși acest lucru poate părea neobișnuit, acest tipar de a te întoarce la un fost partener este de fapt destul de comun. După unele estimări, 40-50% dintre oameni s-au reîntâlnit cu un fost partener pentru a începe o nouă relație.
Este o idee bună? Ar trebui să te împaci cu fostul?
Hmm… Relațiile de tip „hai să mai încercăm încă o dată” sunt adesea de calitate inferioară… o spun și studiile, nu doar experiența. Dovezile sugerează că relațiile „on-again” sunt calitativ diferite de relațiile „only-on”. Prin comparație, acele cupluri care au trecut printr-o separare, spre deosebire de cele care nu au fost despărțite, tind să raporteze:
- satisfacție mai scăzută;
- mai puțină validare simțită;
- mai puțină dragoste;
- satisfacție sexuală mai scăzută;
- mai puțină împlinire a nevoilor.
Bineînțeles, există și multe beneficii la reîntâlnirea cu un fost. Însă, cu cât cuplurile se separă și se reunesc mai des, cu atât mai multe lucruri negative tind să spună despre relațiile lor. Cu toate acestea, ei continuă să se întoarcă. De ce?
Motivele pentru care ne întoarcem la un fost partener
Ne întoarcem la foștii parteneri dintr-o varietate de motive, dar cel mai important? Sentimentele care persistă. Foștii parteneri, pur și simplu, nu s-au uitat unul pe celălalt. Dovezile sugerează că menținerea sentimentelor persistente este motivul cel mai frecvent menționat pentru a te împăca cu un fost partener. Se pare că dragostea nu se oprește atunci când are loc o despărțire și îi poate stimula pe oameni să se împace.
Alte motive includ:
Familiaritatea. Pff…! Știi la ce să te aștepți de la un fost partener, iar confortul familiarității are o atracție puternică. O astfel de familiaritate poate părea un motiv bun pentru a te împăca atunci când cealaltă opțiune este de a păși în lumea inconfortabilă a întâlnirilor.
Companie. Singurătatea este o povară grea de purtat, iar dacă aceasta nu se ușurează în zilele, săptămânile sau lunile de după o despărțire, poate că reîntâlnirea rezolvă o problemă importantă. Reunirea poate oferi companie, un beneficiu care ar putea depăși motivele pentru care partenerii lor s-au despărțit.
Insight. Oamenii pot realiza, după ce se despart, că fostul lor partener este de fapt „alesul”. De asemenea, în absența partenerului putem să ne detașăm puțin emotional, înțelegând mai bine unele motive pentru care s-a comportat așa cum a făcut-o. Fostul partener, la rândul său, s-ar putea să te vadă într-o lumină nouă după ce a trecut timpul. Poate pentru că, de fapt, fiecare dintre voi v-ați schimbat, v-ați maturizat sau poate experiența de viață acumulată face, ca acum, să fiți potriviți unul pentru celălalt.
Fostul este în continuare mai bun decât alți parteneri. Uneori, oamenii se împacă din nou cu fostul partener pentru că descoperă că alți potențiali parteneri disponibili nu sunt atât de atrăgători.
Regret. Despărțirile pot avea loc brusc sau se pot desfășura treptat, în timp. Uneori sunt intenționate, alteori o decizie impulsivă. Unii foști parteneri se împacă din nou pentru că sunt de părere că nu ar fi trebuit să se despartă niciodată și consideră despărțirea ca fiind o greșeală regretabilă.
De dragul partenerului. Nu toate reîntâlnirile sunt dorite în egală măsură de ambii parteneri. Dovezile sugerează că unii oameni se reunesc nu pentru că își doresc acest lucru, ci pentru că se simt vinovați sau îndatorați față de fostul partener. S-ar putea să le pară rău pentru fostul lor soț și să vadă împăcarea ca pe o modalitate de a gestiona suferința acestuia.
Împreună din nou, deocamdată…
Foștii parteneri care se reîntâlnesc ar putea avea o relație pe termen lung. Ar putea porni la drum cu un angajament reînnoit. Amândoi au, acum, o disponibilitate mai mare de a fi unul cu celălalt, care nu era prezentă înainte. Își doresc să abordeze diferit lucrurile, să se aprecieze unul pe celălalt, iar acest lucru să le ridice relația la nivelul următor.
Cu toate acestea, multe cupluri care se regăsesc, invocă probleme în relațiile lor reînnoite. Pe lângă roller coaster-ul emoțional al separării și apoi al reunirii, oamenii observă că se așteptau ca relația lor să fie diferită de această dată și să experimenteze dezamăgire și regret atunci când descoperă că aceleași tipare sau probleme care i-au nemulțumit și prima data, apar din nou. De asemenea, se pot lovi mai degrabă de îngrijorarea prietenilor și a părinților, decât sprijinul lor, și se pot întreba dacă pot avea cu adevărat încredere în partenerul lor.
Totuși, motivele pentru care oamenii se despart diferă. Despărțirea din cauza unei nepotriviri în ceea ce privește obiceiurile sau obiectivele, de exemplu, este diferită de despărțirea din cauza dezaprobării părinților sau a unei mutări care ar fi făcut ca relația să fie la distanță. De asemenea, persoanele care se împacă din nou pentru că se simt singure sau le pare rău pentru fostul partener pot fi mai puțin fericite în noua lor relație decât persoanele care au descoperit lucruri noi despre ele însele și despre partenerul lor.
Concluziile ar fi că…
Chiar dacă rapoartele de autoevaluare arată că relațiile de tip „on-again/off-again” sunt, în medie, de o satisfacție mai scăzută, pot exista cupluri care nu numai că se descurcă bine, dar prosperă în încercarea lor de a avea o relație fericită împreună la a doua încercare.
Pe aceeași temă: Cum treci peste o despărțire urată?