Ai trecut prin vreo despărțire recent? Da, știm că despărțirile sunt grele, indiferent dacă tu pui capăt relației sau celălalt. Înțelegerea psihologiei încheierii unei relații te poate ajuta să treci peste ea. În multe feluri, sfârșitul unei relații poate fi resimțit ca o moarte. La urma urmei, pierzi apropierea pe care o aveai cu cineva foarte important pentru tine. Probabil că nu vei mai putea petrece timp cu el și nu vă veți mai bucura de aceeași intimitate. Acest lucru poate aduce sentimente foarte reale de durere. Este perfect în regulă să simți această tristețe și să jelești ceea ce ai pierdut.
Ce este terapia cognitiv-comportamentală?
CBT este prescurtarea de la termenul „terapie cognitiv-comportamentală” și este un tip de terapie bine documentat și utilizat pe scară largă. Ți se cere să te uiți la modul în care gândurile, sentimentele și acțiunile tale sunt conectate, astfel încât să poți înțelege de ce te simți sau te comporți într-un anumit fel. Odată ce înțelegi de ce, ai putea gestiona mai bine acele gânduri și sentimente și să începi să le schimbi. Dacă schimbi modul în de a gândi, atunci asta poate schimba modul în care te simți, iar apoi comportamentele se pot schimba și ele.
Despărțirile „proaste” înseamnă adesea recuperări lungi care implică depresie, îndoială de sine și reticență în a merge mai departe. Chiar și procesul normal de despărțire este destul de greu. Unii spun că există șapte etape de recuperare, fiecare dintre ele fiind aproximativ corespondentul celor șapte etape ale durerii descrise pentru prima dată de Kübler-Ross. Acest lucru are sens, pentru că, la urma urmei, o despărțire este în primul rând o pierdere care necesită doliu.
Poate ajuta terapia cognitiv-comportamentală la o despărțire?
Răspunsul scurt este da. După o despărțire, o persoană rămâne adesea cu o mulțime de gânduri și sentimente neplăcute. Putem avea gânduri de genul „sunt o ratată” sau „sunt de neiubit” sau „mi-am irosit timpul în această relație”. Aceste gânduri negative sunt distorsiuni, care pot modela modul în care o persoană se percepe ea însăși. Ele pot contribui la depresie sau pot influența modul în care acționăm pe viitor cu privire la noile relații și ne provoacă anxietate.
Terapia cognitiv-comportamentală oferă tehnici care să ajute la contestarea acestor gânduri
Pentru a trece peste despărțire, trecem mai întâi adesea printr-o nevoie disperată de răspunsuri, apoi prin negare, negociere și furie, punctată de recăderi ocazionale de sentimente romantice sau contact emoțional, până când se ajunge în cele din urmă la acceptare și la capacitatea de a-ți redirecționa speranța.
Majoritatea oamenilor încearcă să se redescopere pe ei înșiși după o despărțire. Încearcă să își creeze o nouă rutină zilnică sau să își imagineze un nou viitor. Asta este înfricoșător. CBT te ajută să îți creezi gânduri sănătoase.
Iată, așadar, sugestii pentru a trece peste o despărțire dureroasă:
#1 Stai departe de fostul tău iubit pe cât de mult poți
Nu-l contacta pentru a-i cere să te ajute să înțelegi de ce s-a terminat relația. Nu-i urmări feed-urile din social media. Și, bineînțeles, nu ceda tentației de a face sex după despărțire. Aceste comportamente foarte încărcate nu vor face decât să îți prelungească sentimentul de a fi intens conectată emoțional la fostul partener.
#2 Depistează-ți tiparele prin ținerea unui jurnal
Când ești tristă, poate fi dificil să identifici distorsiunile din gândire. Poate fi ușor să cazi în tipare de gândire, cum ar fi „voi fi singură pentru totdeauna”, ca răspuns la durerea ta. Un lucru care poate ajuta este să începi să iei notițe, fie într-un jurnal, fie doar în minte, despre unele dintre gândurile recurente pe care le ai după o despărțire. Poți folosi aceste notițe pentru a încerca să depistezi unele tipare în gândirea ta. Ținerea unui jurnal ne ajută să ne exprimăm gândurile și sentimentele într-un mod productiv și să ne observăm emoțiile.
#3 Reîncadrează-ți gândurile negative
Odată ce ai observat unele tipare în gândurile tale negative sau nefolositoare, poți încerca să le reîncadrezi atunci când apar. Este posibil să dorești să le schimbi în gânduri care sunt mai echilibrate și neutre. În CBT, acest lucru se numește restructurare cognitivă.
#4 Reamenajează-ți spațiul de locuit
Mută mobila, cumpără obiecte de artă noi sau vopsește camera într-o altă culoare. Bineînțeles, ar trebui să pui deoparte orice reminiscențe fizice ale fostului partener, lucruri pe care el le-a cumpărat sau pe care le-ați cumpărat împreună. Inclusiv acele obiectele de care poate fi cel mai dificil să te desparți. Scopul este de a crea un spațiu mai proaspăt, mai puțin îmbibat de amintiri, în care să locuiești.
#5 Desenează o diagramă de tip plăcintă a vinovăției
Este foarte frecvent ca după o despărțire urâtă să simți că fie este numai vina ta, fie numai vina celeilalte persoane. Niciuna dintre ele nu este adevărată. CBT clasifică acest lucru ca fiind o gândire în alb și negru, ceea ce nu este util. În schimb, poți desena o diagramă de tip plăcintă și să încerci să identifici ce acțiuni și responsabilități au contribuit la destrămarea relației. Acest lucru te va ajuta să regândești ceea ce s-a întâmplat, să rupi tiparele de gândire nesănătoase și să procesezi ceea ce s-a întâmplat, astfel încât să te poți împăca cu despărțirea.
#6 Încearcă meditația mindfulness
Găsește cinci până la zece minute în fiecare dimineață pentru a sta jos, a respira și a rămâne în momentul prezent. Meditația te poate ajuta cu stresul, poate îmbunătăți fluxul sanguin, poate reduce anxietatea și, pur și simplu, te ajută să te simți mai confortabil cu fluxul propriilor gânduri.
Concluzii
Exercițiile CBT te ajută să depistezi tiparele de gândire nesănătoase și să îți redirecționezi gândurile în moduri mai productive. Dar, nu există scurtături pentru a trece peste sfârșitul unei relații importante. Deschiderea către experiențe noi poate modifica atât perspectiva, cât și te poate ajuta să pui o distanță psihologică între tine și despărțire. În cele din urmă, ar trebui să vezi lumea altfel și să începi să te simțiți din nou ca tine.
Ți-a plăcut acest articol? Lasă-ne în comentarii părerea ta, întrebările pe care le ai.
Pe aceeași temă poți citi și materialul despre Ce calități ar trebui să aibă un partener ideal?