Hidratarea și consumul de apă: cum o faci corespunzător?

Hidratarea este cel mai simplu, la îndemână și totuși important proces de care avem nevoie absolut în fiecare zi. Cu atât mai mult în acest sezon minunat de vară, când ne place să ne expunem la soare pentru bronz, ne plac concediile, vacanțele și excursiile, e important să fim fresh!
Hidratarea si apa

Hidratarea este o temă care va fi importantă în fiecare zi indiferent de obiceiurile noastre zilnice și indiferent de anotimp. Însă, cu atât mai mult, acum în perioada verii.

Femzone revine cu seria interviurilor și articolelor pe diverse teme ce ne pot fi de interes, iar astăzi discutăm cu Evelin Papp, nutriționist și dietetician.

Înainte de toate, vom lămuri un aspect, și anume faptul că hidratarea este extrem de importantă pentru corpul uman pentru că ne favorizează procesele biologice zilnice, cum ar fi digestia, metabolismul, buna funcționare a țesuturilor, a sistemului osteo-muscular, iar pe termen  lung aportul de lichide poate juca un rol important în menținerea sănătății, poate determina funcționarea corpului uman, reglează tensiunea arterială, ajută la îndepărtarea reziduurilor, favorizează efortul psihic și rezistența în acest sens, dar ajută și la reglarea temperaturii corpului uman. Cantitatea zilnică de lichide consumate diferă de vârstă și de ciclul vieții în care ne aflăm. De exemplu, în cazul copiilor și vârstnicilor cantitatea de lichide recomandată pe zi diferă de cea a unui adult obișnuit.”, ne explică Evelin.

Cum putem ști dacă consumăm suficiente lichide într-o zi și dacă calitatea lichidelor consumate este una adecvată?

Cantitatea și culoarea urinei eliminate pot fi cel mai simplu indicator pentru a determina nivelul de hidratare a corpului nostru. Cu cât urina este mai închisă la culoare, cu atât se poate considera că suntem mai deshidratați, dar acest lucru nu trebuie confundat cu anumite boli și afecțiuni fiziologice deopotrivă.”, mai spune Evelin.

Adevărul este că, corpul uman poate să piardă diferite cantități de apă zilnic, în moduri diferite, iar recuperarea lichidelor consumate (prin urinare, transpirație etc) trebuie suplinită pentru a nu ajunge să ne deshidratăm.

Aportul zilnic de lichide pentru o femeie trebuie să fie între 2 și 2,5 litri, iar în cazul bărbaților este de 2,5-3 litri pe zi. Cu toate acestea, nu doar de sexul persoanei depinde necesarul de lichide, ci și de mulți alți factori, cum ar fi: vârsta, greutatea corporală, activitatea fizică zilnică etc.”, ne explică specialistul în continuare.

Apa și stilul de viață

Dacă avem un stil de viață, datorită căruia știm că nu putem consuma suficientă apă pentru o hidratare corespunzătoare, specialiștii spun că putem veni în completare cu alimentația bogată în apă. Așadar, să nu uităm să consumăm mai multe legume, salate, zarzavaturi, fructe, supele, smoothie-urile – fiecare dintre acestea conținând o cantitate mare de apă.

Să nu uităm că eforturile fizice intense duc la pierderea cantităților mari de apă și minerale, oligoelemente, așadar e foarte important ca persoanele care depun eforturi fizice, fie sport, fie prin natura muncii, sunt mult mai predispuse la pierderea unor cantități mai mari de apă. Ce putem face în acest sens, este să consumăm mai multă apă. De exemplu, în cazul în care efectuăm antrenamente cu o durată de peste 60 de minute, având o respirație mai rapidă, e recomandat să consumăm băuturi izotonice. ”, povestește Evelin.

Apa, hidratarea, copiii și vârstnicii

În cazul copiilor, trebuie să fim chiar și mai atenți, deoarece ei necesită un consum mai mare de lichide în raport la greutatea corporală și sunt mai predispuși la deshidratare, fiind mai concentrați pe activitățile fizice, cum ar fi jocurile care implică o doză de efort fizic din partea lor, așadar trebuie să avem grijă să fie hidratați constant și corespunzător cu ceai și apă, indiferent dacă e vară sau iarnă.

O hidratare neadecvată poate să reducă și funcțiile creierului, poate duce la constipație și poate cauza apariția pietrelor la rinichi. Așadar atenție, și nu doar la copii și adulți, dar cu preponderență la vârstnici, să îi sprijinim în procesul de hidratare.

Apa trebuie consumată practic în orice fază a zilei, înainte sau după mesele principale. Nu putem vorbi de restricții în privința consumului de apă la persoanele sănătoase. Desigur, dacă există restricții cauzate de probleme medicale, ele sunt excepție de la regulă.

Ce se poate recomanda, este evitarea acelor băuturi care pot duce la deshidratarea organismului, cum ar fi consumul de băuturi dulci sau de cafea. În schimb, apa infuzată cu fructe e foarte bună și recomandată”, conchide nutriționistul Evelin Papp.

Descoperă articole medicale pe teme de dietă și nutriție, documentate cu specialiști în domeniu pe Femzone.ro

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale în concediu sau ce conține Kitul de Aroma Travel?

Printre multiplele beneficii, uleiurile esențiale ne îmbunătățesc starea de spirit, reduc stresul și au proprietăți antibacteriene. Sunt foarte ușor de folosit zilnic, și de ce nu, chiar și atunci când plecăm în vacanță! Profită de ele și vezi aici ce fel de uleiuri esențiale nu trebuie să-ți lipsească din bagaj – acel Aroma Travel Kit special pentru tine!

CITEȘTE MAI MULT
pofta de dulce

Pofta de dulce și foamea emoțională

Simți adesea poftă de dulce pe care nu ți-o prea poți explica? Ai auzit de termenul de foame emoțională dar nu prea știi cum să o identifici? Evelin Papp răspunde multor întrebări privind aceste două teme și ne ajută să ne dăm seama când are nevoie de mâncare corpul și când poftește de fapt creierul.

CITEȘTE MAI MULT
viața holistică

Cum trăiești o viață holistică?

Un stil de viață holistic ar putea însemna lucruri diferite pentru persoane diferite. Nu există un singur mod „corect” de a trăi un stil de viață holistic. Dar, în esența sa, stilul de viață holistic înseamnă să ai grijă de întregul tău sine: minte, corp, emoții și suflet. Înseamnă să fii conștientă de modul în care diferitele părți ale vieții tale interacționează ca un întreg. De asemenea, înseamnă să fii intenționată în ceea ce privește alegerile pe care le faci în fiecare zi.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter