Cu toții trăim emoții și cu toții cunoaștem sentimentul când emoțiile par să ne acapareze, dar oare știm cum să gestionăm emoțiile în momentele dificile? Atunci când te confrunți cu ele, poate fi dificil să gândești și să acționezi rațional sau chiar să funcționezi într-un mod normal. Inutil să mai spun că experiența acestui sentiment este inconfortabilă, iar cauzele și efectele se pot întinde pe tot parcursul vieții personale și profesionale.
Azi, vom discuta despre ceea ce te poate determina să te simți copleșită, despre cum se recunoaște și despre lucrurile pe care le poți face pentru a preveni sau opri aceste trăiri.
Ce înseamnă să fii copleșită?
Copleșirea emoțională presupune mai mult decât a fi stresat. Prin definiție, a fi copleșit emoțional înseamnă să fii complet năpădită de gândurile și emoțiile tale cu privire la toate problemele curente ale vieții, până în punctul în care îți lipsește productivitatea și te simți blocată.
Ce cauzează copleșirea emoțională?
Atunci când o persoană crede că factorii stresori sunt mult prea mari pentru a fi gestionați, devine copleșită. Ceea ce înseamnă că sunt posibile cauze multiple și diverse. Problemele relaționale, evenimentele traumatice, stresul și alte presiuni legate de stilul de viață provoacă copleșirea emoțională atunci când se acumulează până la un prag critic. Adesea, pentru unele persoane este dificil să identifice cauza exactă. Asta pentru simplul motiv că e obișnuită cu o serie de greutăți și provocări care apar într-o succesiune rapidă.
Atunci când prea multe sentimente conflictuale și tulburătoare apar concomitent, copleșirea emoțională se va produce cu siguranță. Ca ființe umane, este inevitabil să nu experimentăm copleșirea emoțională la un moment dat.
Atunci când o persoană se confruntă cu un sentiment de copleșire, acesta poate lua formă într-o varietate de moduri. În majoritatea cazurilor, o persoană este, în general, cel mai probabil copleșită de emoții negative – furie, frică, anxietate sau vinovăție – și este adesea dificil să înțeleagă și să verbalizeze sursa exactă a stresului. Motivul pentru care o persoană răspunde fiziologic atât de puternic la aceste sentimente negative este eliberarea de cortizol, „hormonul stresului”. Atunci când începi să te simți copleșită, cortizolul se revarsă prin corp și te inundă de emoții intense și anxietate. În același timp, depozitele noastre de serotonină, substanța chimică care ne ajută organismul să lupte împotriva depresiei și anxietății, încep să se epuizeze.
Ce forme poate lua copleșirea emoțională?
Adesea, copleșirea este pe cât de inconfortabilă, pe atât de incontrolabilă. Își face apariția sub formă de anxietate, furie sau iritabilitate și îngrijorare accentuată. Îndoiala și neputința își fac loc, de asemenea, în procesul normal de gândire al unei persoane. Din punct de vedere fizic, se poate manifesta atunci când o persoană se dezlănțuie verbal, plânge sau are un atac de panică. Aceste sentimente negative sunt adesea asociate cu o bătaie accelerată a inimii, transpirație, dificultăți de respirație sau chiar dureri în piept.
De ce plângem atunci când suntem copleșiți?
Unii oameni declară că plâng atunci când se simt copleșiți. Este în regulă să plângi! Toată lumea o face, dar unii mai mult decât alții. Plânsul este un mod sănătos de a ne exprima trăirile interioare, ba chiar ne ajută să ne înțelegem mai bine pe noi înșine. Are multe efecte pozitive și poate diminua sentimentele de stres, lăsându-ne adesea cu un sentiment cathartic.
Totuși, dacă simți că plângi prea des, că ești inconsolabilă sau dacă plânsul interferează cu viața ta de zi cu zi, ar trebui să discuți cu un medic. În acest caz, plânsul ar putea indica o tulburare de dispoziție subiacentă, cum ar fi depresia, sau o altă afecțiune mentală, cum ar fi anxietatea.
Cum putem preveni să ne simțim copleșite?
Indiferent de motiv, dacă simți că începi să fii copleșită, există câteva modalități care te vor ajuta să-ți abordezi emoțiile.
- Acceptă-ți sentimentele de anxietate
Lupta împotriva emoțiilor nu face prea multe pentru a le ușura într-un moment deosebit de anxios. Încercă să îți reamintești că anxietatea, până la un anumit punct, este o parte „normală” a experienței umane.
- Respiră adânc
Există o mulțime de tehnici de grounding pe care le poți folosi atunci când te simți copleșită și care implică exerciții de respirație profundă. Atunci când încerci în mod conștient să respiri adânc, aceasta declanșează răspunsul de relaxare al corpului tău și poate fi de folos în timpul situațiilor deosebit de stresante. În plus, practicarea yoga, a meditației și a relaxării musculare progresive poate ajuta la calmarea răspunsului organismului la anxietate, deoarece fiecare din ele te ajută să te concentrezi asupra respirației.
- Identifică-ți resursele
Pe lângă exercițiile de respirație și tehnicile de meditație pentru a preveni copleșirea, există o mulțime de cercetări științifice disponibile cu privire la modul în care stresul și anxietatea au un impact asupra capacităților noastre cognitive. Pentru a-ți întări capacitatea de a gestiona aceste sentimente, caută studii și recomandări cu care rezonezi sau terapie.
Gestionarea emoțiilor și cum te poate ajuta terapia atunci când te simți copleșită?
Atunci când nu nu reușești să previi gândurile sau sentimentele copleșitoare, terapia este o modalitate utilă de a aborda această problemă. În cadrul terapiei, un profesionist calificat în domeniul sănătății mintale te poate ajuta să rezolvi problemele care cauzează stresul sau anxietatea și să înțelegi mai bine cauzele sale de bază. Atunci când ai o înțelegere solidă a ceea ce declanșează această stare mentală inconfortabilă, te ajută să cultivi o stare de spirit mai calmă în viitor.
Concluzii
Deși nu există nicio modalitate de a determina ce ne rezervă viața la un moment dat, există modalități de a construi forța mentală pentru a face față mai bine provocărilor vieții și pentru a construi reziliența. Atunci când îți acorzi timp pentru a afla ce declanșează stresul și gândurile anxioase, poți gestiona mai bine experiențele copleșitoare înainte ca acestea să apară. Cu instrumentele potrivite și cu multă muncă, poți minimiza apariția și impactului acestor emoții puternice.
Avem un articol foarte mișto despre cum ne ajută journaling-ul în gestionarea emoțiilor, pe care ți-l recomandăm.