Journaling – cum ne ajută la sănătatea mintală?

Journaling a fost recunoscută de mult timp ca fiind o modalitate eficientă de a reduce stresul, de a ajuta la combaterea depresiei și a anxietății, de a-ți focaliza mintea și organiza viața. Poate fi un instrument excelent de folosit pentru meditație, pentru a te deschide și a renunța la gândurile anxioase deranjante, într-un mod sănătos.
Journaling – cum ne ajută la sănătatea mintală

Cercetările arată că practica zilnică de ținere a unui jurnal poate ajuta la îmbunătățirea sănătății mintale și la repunerea vieții tale pe drumul cel bun, indiferent dacă te lupți cu relații, cu obiective de viitor sau cu modul de a rămâne organizată. Scrisul ajută chiar și la modul în care comunici cu partenerul, copiii, colegii de muncă, prietenii, părinții sau oricine din viața ta.

Beneficiile generale journaling-ului

Există multe motive pentru care oamenii se angajează să țină un jurnal. Procesul de scriere este în mod inerent terapeutic. Te poate ajuta să îți pui în ordine gândurile, să le exprimi și procesezi și să îți gestionezi emoțiile – atât cele bune, cât și cele rele, într-un mod pozitiv și sănătos. Alte beneficii ale jurnalismului pot include:

  • Reducerea stresului
  • Identificarea și urmărirea obiectivelor
  • Realizarea acestor obiective
  • Urmărirea problemelor, astfel încât să poți recunoaște factorii declanșatori
  • Găsirea inspirației
  • Îmbunătățirea încrederii în sine
  • Depășirea temerilor
  • Identificarea și abordarea modelelor de gândire și a comportamentelor negative
  • Începerea unui obicei de a folosi auto-vorbirea și crearea de mantre

Beneficiile journaling-ului pentru sănătatea mintală

Însă, beneficiile aduse de scrierea unui jurnal merg mult dincolo de motivație și autoperfecționare. O analiză a 31 de studii clinice privind utilizarea jurnalului ca intervenție a determinat că acesta poate fi într-adevăr eficient ca terapie alternativă, pe lângă alte forme de tratament bazate pe dovezi. Dintre numeroasele aspecte pozitive pe care le oferă jurnalul, în fruntea listei se află ușurința de implementare și riscul mic al oricăror efecte adverse. Beneficiile suplimentare pentru sănătatea mintală ale jurnalului zilnic ca intervenție suplimentară pot include:

  • Reducerea stresului mental și a anxietății
  • Confruntarea cu tulburarea depresivă majoră
  • Gestionarea simptomelor tulburării de stres post-traumatic

Sfaturi pentru un jurnal zilnic de succes

Persoanele care încep să țină jurnalul și se țin de el, consideră adesea că următoarele strategii sunt utile la început.

#1. Ia-ți angajamentul de a scrie în fiecare zi. A face ceva în fiecare zi ajută ca acest lucru să devină un obicei. Pur și simplu, rezervă-ți timp pentru a-ți completa jurnalul. Poți să pornești de la a scrie un bullet journalîn fiecare dimineață când te trezești, seara înainte de culcare sau chiar în timpul pauzei de prânz.

#2. Rezervarea unui timp dedicat scrierii. Unii oameni consideră că rezervarea unui timp dedicat și constant îi ajută să rămână pe drumul cel bun. Realitatea este, totuși, că poți ține jurnalul în orice moment al zilei și nu trebuie să fie același lucru de la o zi la alta. Folosește ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine.

#3. Stabilește o limită de timp. Dacă crezi că găsirea timpului pentru a scrie în jurnal va fi stresantă, stabilește un obiectiv. Poate că la început ai timp să scrii doar 5 sau 10 minute pe zi. Este în regulă!

#4. Fii deschisă să ții jurnalul în orice mod are sens pentru tine. Jurnalele pot fi artistice, pline de cuvinte, de brainstorming aleatoriu, de liste de puncte sau o combinație a tuturor acestora. Nu există un mod unic de a ține un jurnal. Dacă dorești să desenezi într-o zi, să scrii un paragraf în ziua următoare și să creezi o listă de lucruri de făcut în ziua următoare, dă-i drumul. Mai presus de toate, mai ales la început, nu îți fă griji cu privire la ceea ce scrii. Scopul tău este să devii un scriitor obișnuit. Ești blocată? Scrie despre asta. Jurnalul tău este propria ta rețetă unică pentru îmbunătățirea sănătății tale mentale și a stării tale de bine. Organizează-l în orice mod care are cel mai mult sens și este cel mai util pentru tine.

#5. Scrie sincer. În timp ce scrii, nu te „edita”. Nu îți fă griji cu privire la gramatică, punctuație, sintaxă sau ortografie. Faptul de a lăsa gândurile intruzive să se reverse poate duce la descoperiri și creștere. Nu știi niciodată ce ar putea ieși dintr-o sesiune de jurnal, așa că încearcă să mergi cu procesul într-o manieră nefiltrată, cu flux liber.

Journaling pentru anxietate

Jurnalul îți poate aduce pace în viața. S-a demonstrat în studii că este o modalitate de a reduce anxietatea la adulții tineri atunci când este folosit în mod regulat. Poți ține un jurnal pentru anxietate ca o modalitate de a:

  • Reduce gândurile și sentimentele anxioase
  • Identifica lucrurile care declanșează anxietatea
  • Diminua sentimentele de anxietate
  • Să identifici emoțiile nesănătoase și negative și tiparele de gânduri negative
  • Găsești soluții la probleme
  • Să îți îmbunătățești starea de spirit

Journaling pentru depresie

Ținerea unui jurnal poate fi o modalitate eficientă de a gestiona simptomele depresiei. Atunci când este la pachet cu terapia și alte forme de tratament, jurnalul zilnic poate avea un succes incredibil pentru această afecțiune mentală. Poți ține un jurnal pentru depresie pentru a:

  • Deveni mai conștientă de simptomele tale
  • Identifica tiparele de gândire și comportament care pot duce la depresie
  • Prelua controlul asupra emoțiilor tale

Journaling pentru stres

Cu toții ne confruntăm cu stresul în viață. Stresul, în sine, nu este un lucru rău. Ceea ce faci cu el și modul în care îl gestionezi poate deveni o problemă. Atunci când ești prea stresată, poți întâmpina dificultăți în relațiile personale și profesionale, în organizare, motivație și multe altele. Dacă gestionarea stresului nu îți vine natural, scrierea unui jurnal te-ar putea ajuta să obții o sănătate mentală mai bună. Poți ține un jurnal pentru stres ca să:

  • Să îți reamintești ce poți și ce nu controla
  • Să îți prioritizezi responsabilitățile,
  • Să crești ca persoană
  • Să îți procesezi emoțiile mai eficient

Concluzii

Deși s-ar putea să nu rezolve toate problemele cu care te confrunți, jurnalul poate fi un instrument minunat care te ajută să te concentrezi, să treci peste traume, să îți gestionezi emoțiile și să lucrezi la creșterea personală pe care o cauți. Dacă ți se pare dificil să duci o viață pozitivă, productivă și sănătoasă de una singură, ar putea fi timpul să ceri ajutor. Terapia, mai ales atunci când este cuplată cu tehnici eficiente, cum ar fi scrierea unui jurnal și alte strategii de autoîngrijire, poate schimba major datele problemei atunci când vine vorba de sănătatea și bunăstarea ta mentală generală.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog – redactor colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter