E timpul pentru despărțire? 7 semne că e momentul să pui punct relației tale

De unde știi care este momentul în care ar trebui să te desparți de partenerul tău? Adevărul este că e dificil de stabilit, deoarece fiecare relație are dinamica ei și partenerii vin cu bagaje diferite. Astfel, un moment bine definit este greu de stabilit. Însă, sunt unele aspecte care nu sunt deloc neglijabile. Am pregătit o listă care cuprinde 7 astfel de lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare, și oricât de dificil ar fi, poate ar fi momentul să pui capăt relației.
despărțire relație

Cum știi când să pui capăt unei relații și că e timpul pentru despărțire? Te întrebi dacă ar trebui să te desparți de partenerul tău? Iată câteva semne că ar fi momentul să pui punct relației sau să te gândești serios la asta. Dacă una (sau mai multe) dintre următoarele afirmații este adevărată în cazul tău, cel mai probabil ar fi mai bine să vă despărțiți.

#1. Vorbești despre îmbunătățirea relației într-un viitor ipotetic

Cu alte cuvinte, ești convinsă că relația va fi mai bună „când…”. Câteva exemple:

  • Știu că mă va aprecia mai mult atunci când…
  • Va fi mai înțelegător față de mine când…
  • Ne vom simți mai conectați atunci când…

Mulți oameni cred că partenerii lor se vor schimba. De exemplu, vor deveni mai dedicați, mai înțelegători sau mai afectuoși, atunci când vor atinge o etapă importantă sau când se va reduce un factor de stres extern. Acest lucru se poate întâmpla uneori, dar nu este o garanție.

Bazează-ți dorința de a fi în relația ta pe experiența ta prezentă, nu pe o idee viitoare despre cum ai vrea să fie. Nu lăsa fanteziile să te țină într-o relație care nu duce nicăieri.

#2. Te simți prost în preajma partenerului tău, în mod constant

Te simți nerespectată, subapreciată, frustrată, rănită, nesemnificativă, singură, invalidată, rușinată sau vinovată în mod constant. În plus rareori auzi „Îmi pare rău”. Sigur, constant este definit de tine. Unii ar spune că nu este niciodată în regulă ca cineva să te facă să simți astfel de lucruri într-o relație. Dar hey! suntem cu toții oameni și spunem lucruri dureroase din când în când. Dacă partenerul tău greșește uneori și simte remușcări, s-ar putea să nu fie un motiv pentru a renunța. Cu toate acestea, dacă sentimentele de mai sus sunt cele mai frecvente, este timpul să pui capăt relației.

#3. Să-ți convingi partenerul să petreacă timp cu prietenii și familia ta este foarte de dificil

Îți este teamă să-i spui partenerului tău despre invitația la cină a cumnatei tale? Participarea la petrecerea aniversară a celui mai bun prieten al tău se transformă în ore de negocieri? Colegii tăi de muncă se întreabă uneori dacă partenerul tău, de fapt, există? Să ieșiți cu prietenii sau familia ta, e ca și cum ai cere să renunțe la toate bunurile și să se mute în Antarctica?

Partenerul tău nu trebuie să iubească fiecare membru al familiei tale și toți prietenii tăi, dar este important ca el să fie dispus să se angajeze în astfel de îndatoriri fără (prea multe) proteste. Și tu faci același lucru, nu-i așa?

#4. Te simți prost de fiecare dată când îți exprimi o nevoie

Atunci când îți exprimi o nevoie, adesea ai senzația că ești pretențioasă sau nerezonabilă. Și, de cele mai multe ori, ajungi să îți ceri scuze pentru asta. Uite, cu toții avem „păsărelele” noastre. Dar dacă ți-ai pierdut abilitatea de a vedea clar că nevoile tale sunt justificate, acesta este un mare semnal de alarmă. Dacă nu pleci, stima ta de sine va pleca.

#5. Te simți în siguranță în relație doar atunci când sunteți fizic împreună

Ar trebui să te simți fericită și în siguranță și când sunteți împreună și când sunteți despărțiți și în orice alt scenariu. Dacă te simți abandonată sau nesigură atunci când nu sunteți fizic împreună sau când nu comunicați digital, acesta este un semn că relația ta nu este atât de solidă sau sănătoasă pe cât ar trebui să fie.

Acum, trebuie remarcat faptul că nesiguranța ar putea fi, de asemenea, un indicator al atașamentului anxios, ceva ce ar fi indicat să explorezi alături de un specialist. Nu este responsabilitatea partenerului tău să vindece aceste răni (cel puțin în întregime).

Cu toate acestea, dacă am dezvoltat „probleme de atașament” undeva pe parcurs, să știi că avem tendința de a căuta relații care reflectă acele tipare de atașament timpurii. Și astfel, s-ar putea să menținem o relație mai puțin optimă pentru că este ceea ce știm și nu pentru că este ceea ce este sănătos. Partenerul potrivit te va sprijini în timp ce lucrezi la problemele tale de atașament, nu le va alimenta sau te va face să te simți vinovat pentru ele.

#6. Te simți „ascunsă” de partenerul tău

Au trecut șapte luni și nu i-ai cunoscut părinții, care locuiesc în apropiere? Partenerul tău nu a postat niciodată o poză cu tine pe Instagram sau nu te-a invitat la petrecerea de la birou? În funcție de circumstanțe, păstrarea tăcerii la început poate contribui la entuziasm, dar vine un moment în care a fi „micul lui secret” este mai degradant decât orice altceva. Meriți să știi că partenerul tău este mândru de tine și că este dedicat relației.

#7. Ești o persoană net diferită în preajma partenerului tău

Acest lucru nu ar trebui să fie un semnal de alarmă: a învăța de la și a fi inspirate de partenerii noștri este unul din „efectele” minunate ale unei relații. Dar, multe dintre noi avem acea prietenă (sau suntem acea prietenă) care se comportă complet diferit atunci când sunt în preajma partenerului lor.

Dacă simți că joci un rol, că te comporți și răspunzi în funcție de cum crezi că ar trebui să faci că așa îi face luiplăcere, mai degrabă decât în mod autentic, poate ar trebui să evaluezi ce se întâmplă. Dacă nu ești capabilă să fii autentică în preajma partenerului tău, cu defecte, toane și tot pachetul, s-ar putea să nu fie relația potrivită pentru tine.

Concluzii: Când vine timpul pentru despărțire?

Dacă unul sau mai multe dintre aceste lucruri rezonează cu tine, investighează-ți mai atentă gândurile și sentimentele. Ia legătura cu un terapeut, vorbește cu o prietenă de încredere sau scrie un jurnal despre experiența ta. Răspunsul ar trebui să vină de la tine, iar când vei fi pregătită, vei putea decide odată pentru totdeauna dacă ar trebui să rămâneți împreună, să luați o pauză sau să treci la fapte și să te desparți de partenerul tău.

Pe aceeași temă, pe Femzone: Cum trecem de o despărțire urâtă? 6 tehnici CBT care le poți încerca

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, redactor-colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter