Cum știi când să pui capăt unei relații și că e timpul pentru despărțire? Te întrebi dacă ar trebui să te desparți de partenerul tău? Iată câteva semne că ar fi momentul să pui punct relației sau să te gândești serios la asta. Dacă una (sau mai multe) dintre următoarele afirmații este adevărată în cazul tău, cel mai probabil ar fi mai bine să vă despărțiți.
#1. Vorbești despre îmbunătățirea relației într-un viitor ipotetic
Cu alte cuvinte, ești convinsă că relația va fi mai bună „când…”. Câteva exemple:
- Știu că mă va aprecia mai mult atunci când…
- Va fi mai înțelegător față de mine când…
- Ne vom simți mai conectați atunci când…
Mulți oameni cred că partenerii lor se vor schimba. De exemplu, vor deveni mai dedicați, mai înțelegători sau mai afectuoși, atunci când vor atinge o etapă importantă sau când se va reduce un factor de stres extern. Acest lucru se poate întâmpla uneori, dar nu este o garanție.
Bazează-ți dorința de a fi în relația ta pe experiența ta prezentă, nu pe o idee viitoare despre cum ai vrea să fie. Nu lăsa fanteziile să te țină într-o relație care nu duce nicăieri.
#2. Te simți prost în preajma partenerului tău, în mod constant
Te simți nerespectată, subapreciată, frustrată, rănită, nesemnificativă, singură, invalidată, rușinată sau vinovată în mod constant. În plus rareori auzi „Îmi pare rău”. Sigur, constant este definit de tine. Unii ar spune că nu este niciodată în regulă ca cineva să te facă să simți astfel de lucruri într-o relație. Dar hey! suntem cu toții oameni și spunem lucruri dureroase din când în când. Dacă partenerul tău greșește uneori și simte remușcări, s-ar putea să nu fie un motiv pentru a renunța. Cu toate acestea, dacă sentimentele de mai sus sunt cele mai frecvente, este timpul să pui capăt relației.
#3. Să-ți convingi partenerul să petreacă timp cu prietenii și familia ta este foarte de dificil
Îți este teamă să-i spui partenerului tău despre invitația la cină a cumnatei tale? Participarea la petrecerea aniversară a celui mai bun prieten al tău se transformă în ore de negocieri? Colegii tăi de muncă se întreabă uneori dacă partenerul tău, de fapt, există? Să ieșiți cu prietenii sau familia ta, e ca și cum ai cere să renunțe la toate bunurile și să se mute în Antarctica?
Partenerul tău nu trebuie să iubească fiecare membru al familiei tale și toți prietenii tăi, dar este important ca el să fie dispus să se angajeze în astfel de îndatoriri fără (prea multe) proteste. Și tu faci același lucru, nu-i așa?
#4. Te simți prost de fiecare dată când îți exprimi o nevoie
Atunci când îți exprimi o nevoie, adesea ai senzația că ești pretențioasă sau nerezonabilă. Și, de cele mai multe ori, ajungi să îți ceri scuze pentru asta. Uite, cu toții avem „păsărelele” noastre. Dar dacă ți-ai pierdut abilitatea de a vedea clar că nevoile tale sunt justificate, acesta este un mare semnal de alarmă. Dacă nu pleci, stima ta de sine va pleca.
#5. Te simți în siguranță în relație doar atunci când sunteți fizic împreună
Ar trebui să te simți fericită și în siguranță și când sunteți împreună și când sunteți despărțiți și în orice alt scenariu. Dacă te simți abandonată sau nesigură atunci când nu sunteți fizic împreună sau când nu comunicați digital, acesta este un semn că relația ta nu este atât de solidă sau sănătoasă pe cât ar trebui să fie.
Acum, trebuie remarcat faptul că nesiguranța ar putea fi, de asemenea, un indicator al atașamentului anxios, ceva ce ar fi indicat să explorezi alături de un specialist. Nu este responsabilitatea partenerului tău să vindece aceste răni (cel puțin în întregime).
Cu toate acestea, dacă am dezvoltat „probleme de atașament” undeva pe parcurs, să știi că avem tendința de a căuta relații care reflectă acele tipare de atașament timpurii. Și astfel, s-ar putea să menținem o relație mai puțin optimă pentru că este ceea ce știm și nu pentru că este ceea ce este sănătos. Partenerul potrivit te va sprijini în timp ce lucrezi la problemele tale de atașament, nu le va alimenta sau te va face să te simți vinovat pentru ele.
#6. Te simți „ascunsă” de partenerul tău
Au trecut șapte luni și nu i-ai cunoscut părinții, care locuiesc în apropiere? Partenerul tău nu a postat niciodată o poză cu tine pe Instagram sau nu te-a invitat la petrecerea de la birou? În funcție de circumstanțe, păstrarea tăcerii la început poate contribui la entuziasm, dar vine un moment în care a fi „micul lui secret” este mai degradant decât orice altceva. Meriți să știi că partenerul tău este mândru de tine și că este dedicat relației.
#7. Ești o persoană net diferită în preajma partenerului tău
Acest lucru nu ar trebui să fie un semnal de alarmă: a învăța de la și a fi inspirate de partenerii noștri este unul din „efectele” minunate ale unei relații. Dar, multe dintre noi avem acea prietenă (sau suntem acea prietenă) care se comportă complet diferit atunci când sunt în preajma partenerului lor.
Dacă simți că joci un rol, că te comporți și răspunzi în funcție de cum crezi că ar trebui să faci că așa îi face luiplăcere, mai degrabă decât în mod autentic, poate ar trebui să evaluezi ce se întâmplă. Dacă nu ești capabilă să fii autentică în preajma partenerului tău, cu defecte, toane și tot pachetul, s-ar putea să nu fie relația potrivită pentru tine.
Concluzii: Când vine timpul pentru despărțire?
Dacă unul sau mai multe dintre aceste lucruri rezonează cu tine, investighează-ți mai atentă gândurile și sentimentele. Ia legătura cu un terapeut, vorbește cu o prietenă de încredere sau scrie un jurnal despre experiența ta. Răspunsul ar trebui să vină de la tine, iar când vei fi pregătită, vei putea decide odată pentru totdeauna dacă ar trebui să rămâneți împreună, să luați o pauză sau să treci la fapte și să te desparți de partenerul tău.
Pe aceeași temă, pe Femzone: Cum trecem de o despărțire urâtă? 6 tehnici CBT care le poți încerca