De ce călătoriile sunt bune pentru întărirea relațiilor de cuplu?

Este important pentru cupluri să aibă călătorii care să fie doar pentru ei și, de asemenea, călătorii în familie. Cuplul este fundația familiei. Și pentru a continua să construiți această fundație, este important să vă rezervați timp unul cu celălalt, independent de copii. Te ajută să te întorci ca un părinte mai bun, alături de celelalte responsabilități pe care le porți zilnic.
călătoriile și relațiile - beneficii

Psst! Dacă căutai un semn pentru a rezerva acea călătorie împreună, acesta este. Poate spui că este prea devreme, că tocmai ce v-ați întors din concediul de vară… dar mai avem puțin și la radio ne va cânta Mariah Carey și George Michael zi și noapte. Experții în relații spun că, călătoriile pot avea de fapt beneficii mai durabile decât împărtășirea unei experiențe memorabile.

Nu e nevoie să citez cercertări, probabil și tu ai constatat că călătoriile întăresc parteneriatele, aprind romantismul și intimitatea și conduc la relații mai sănătoase și mai fericite, dar parca dă mai multă credibilitate dacă o fac, nu-i așa?

Astfel, potrivit unui sondaj realizat în 2013, cuplurile care călătoresc împreună raportează niveluri mai ridicate de satisfacție în ceea ce privește relațiile lor. Cei intervievați au fost rugați să își evalueze relațiile în funcție de diverși factori, cum ar fi menținerea romantismului, sentimentul de apropiere emoțională față de partener și cât timp de calitate petrec cuplurile împreună. Cei care au călătorit în cuplu și-au evaluat relația mai bine la fiecare factor în parte. În plus, sondajul a indicat că, de fapt, cuplurile care fac călătorii împreună observă îmbunătățiri pe termen lung în diferite elemente ale relației, cum ar fi stilul de comunicare și viața lor sexuală.

Dar de ce ne ajută călătoriile?

Începutul unei relații vine adesea cu intenționalitate când vine vorba de a petrece timp de calitate cu partenerul. Este vorba despre explorare, experiențe comune și dorința de a deveni pur și simplu mai apropiați. După acele prime câteva luni, însă, relațiile pot intra în faza de „pilot automat”. Tot ceea ce părea odată atât de strălucitor și nou, acum pare că și-a mai pierdut din strălucire. Aici intervine momentul în care trebuie să vă faceți bagajele – împreună! Călătoriile ajută la spargerea monotoniei,îți oferă posibilitatea de a cream ai multă intimitate cu partenerul și vă oferă timpul liber pentru a vă aminti și rememora ceea ce v-a adus împreună și pentru a continua să vă întăriți legătura unul cu celălalt.

Similar modului în care cuplurile sunt foarte intenționate cu privire la timpul pe care îl petrec împreună în acele luni inițiale sau în faza de „lună de miere”, explorarea unui nou loc împreună creează o oportunitate pentru intenționalitate și în alte părți ale relației voastre. Călătoriile creează o oportunitate pentru timp de calitate, intimitate și o recalibrare pentru cupluri. Zilnic galopăm între responsabilitățile casnice, profesionale și parentale. Călătoriile sunt o modalitate de a face o pauză, de a avea timp liber dedicat unul cu celălalt și de a vă reconecta la relația voastră.

Rezultatele unui alt studiu, de data aceasta din 2019, au găsit și mai multe dovezi care indică beneficiile călătoriilor pentru cupluri. Concluziile au fost că pe măsură ce cuplurile își petrec vacanța împreună, nevoia lor de stabilitate și de legătură emoțională, precum și nevoia de schimbare și de noutate sunt mai bine satisfăcute, ceea ce duce la niveluri mai ridicate de coeziune și flexibilitate a relației.

Între reconectarea prin experiențe comune departe de casă și crearea de spațiu pentru intimitatea emoțională și fizică, care poate fi greu de creat în timpul cotidianului tipic al unui cuplu, iată cum poate ajuta timpul acordat pentru a planifica o călătorie împreună să consolideze un parteneriat pe termen lung.

Redescoperi calitățile partenerului

Călătoriile sunt cu adevărat un amplificator de evidențiere a calităților partenerului tău. În cadrul relațiilor, un partener poate fi bun la planificarea și organizarea logisticii unei călătorii, în timp ce celălalt partener poate se concentrează pe rezervarea activităților și pe identificarea activităților distractive de făcut. Atunci când există o diviziune a sarcinilor legate de călătorie, aceasta îți poate deschide posibilitatea de a afla mai multe despre partenerul tău și de a evidenția ceea ce aveți în comun sau modul în care vă completați unul pe celălalt. Pe lângă faptul că îți amintești de punctele forte ale partenerului tău, ieșirea din cotidian înseamnă mai puține distrageri și mai mult timp pentru intimitate fizică și emoțională.

Rupeți rutina

Oamenii sunt creaturi ale obișnuinței. Din moment ce suntem atât de orientați spre rutină, întreruperea programelor noastre tipice este locul de unde începem să „creștem”. Adesea, relațiile care se confruntă cu „tulburări” au intrat pe pilot automat, acea rutină în care lucrurile devin statice, sau partenerii își pierd interesul sau conexiunea profundă. Cuplurile care se pot rupe de rutină ajută la „perturbarea” relației lor într-un mod pozitiv. Iar acesta poate fi un lucru bun pentru a menține lucrurile interesante în relația cu celălalt.

Importanța de a încerca lucruri noi

Ceea ce diferențiază cu adevărat călătoriile ca o activitate unică de legătură este oportunitatea de a încerca pur și simplu ceva nou împreună. Relațiile nu sunt liniare. Vor exista suișuri și coborâșuri. Cuplurile care reușesc să facă față provocărilor sunt dispuse să exploreze, să încerce lucruri diferite și să înfrunte noi teritorii unul cu celălalt. Este modul în care un cuplu crește, se descoperă unul pe celălalt și creează o legătură durabilă și sănătoasă.

Concluzii

Este ușor să cazi în capcana că o călătorie romantică sau o vacanță lungă cu partenerul tău poate ajuta la rezolvarea problemelor existente. Deși, în unele cazuri, acest lucru poate fi adevărat. Dar, având în vedere constrângerile financiare și presiunile care vin cu munca și creșterea copiilor, călătoriile nu pot fi rezervate la prima ocazie.

Astfel, o experiență nouă comună nu trebuie să fie o călătorie uriașă, de pe lista de dorințe. Oamenii se pot pierde în gândul că trebuie să facă ceva grandios atunci când se gândesc la călătorii. Dar, de multe ori există multe lucruri în curtea ta, adică în imediata apropiere, pe care voi doi le puteți explora ieftin, dar care pot fi totuși extrem de plăcute.

Data viitoare poate faceți o excursie cu mașina, explorați un parc național, descoperiți împreună un loc nou sau rezervați o vacanță de una – două nopți la un hotel din zonă. Găsiți lucruri de făcut care să vă bucure pe amândoi și să vă ofere spațiul necesar doar pentru voi doi.

Murmur recomandă: Două bilete spre Grecia

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, redactor-colaborator Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter