Tu știi deja ce calități sunt importante pentru tine la un potențial partener de viață? Celibatarii pot intra în lumea întâlnirilor cu o viziune mioapă asupra a ceea ce au nevoie și își doresc. Acest lucru este valabil mai ales dacă se află după o despărțire urâtă sau au răni din relațiile anterioare.
Este important să cauți și să recunoști trăsăturile dezirabile la partener, dar este, de asemenea, crucial să recunoști că responsabilitatea nu este numai a lui. Într-o relație de succes, este nevoie de doi. Trebuie să te uiți în profunzime dacă ești capabilă să oferi și tu la rândul tău ceea ce aștepți. Și dacă te întrebi dacă asta înseamnă că ar trebui să ai exact aceleași trăsături și atribute ca și partenerul tău, răspunsul este categoric Nu.
Oamenii vin cu tot felul de puncte forte și puncte slabe. Cele mai bune relații nu sunt neapărat alcătuite din oameni care sunt la fel, ci de oameni cu puncte forte care ajută la susținerea lipsurilor partenerilor lor.
Și totuși ce trăsături sunt „numai bune” de căutat la un partener de viață?
#1. Are o bază solidă
Nu, nu are nimic de-a face cu cărămizile și mortarul, dacă te întrebai. În schimb, este vorba despre a avea rădăcini puternice fizice, emoționale, sociale, financiare și cu scop bine definit sau măcar conturat. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să fie cea mai populară, bogată, în formă și de succes persoană. Dar trebuie să fie capabil să se descurce singur în fiecare aspect al vieții sau să lucreze activ pentru a face acest lucru. Aceste aspecte sunt în beneficiul partenerului tău, dar sunt avantajoase și pentru tine. Dacă ești într-o relație cu cineva care își asumă responsabilitatea pentru propria bunăstare, înseamnă că nu va trebui să umpli golurile de autoapreciere, încredere și siguranță.
#2. Comunică eficient
Comunicarea este esențială. Și, în timp ce partenerul tău trebuie să fie capabil să se exprime, este la fel de important ca acesta să poată asculta nevoile și preocupările tale. Împărtășirea sentimentelor și nevoilor în mod clar și direct ajută la „sentimentul de intimitate și apropiere”. Partenerii care se pricep la comunicare ne fac viața mai ușoară: nu va trebui să ghicești, nu vor exista confuzii în a-l înțelege pe el și nevoile sale. Bineînțeles, o bună comunicare necesită muncă, dar nu e imposibilă.
#3. Aveți valori comune
Niciun cuplu nu va fi 100% de acord cu totul tot timpul, și probabil că ar fi foarte plictisitor dacă ar fi așa. Dar a avea convingeri și atitudini similare față de pilonii cheie ai vieții este vital: de la modul în care să creșteți copiii, până la faptul dacă actele de caritate și alte forme de donație ar trebui să facă parte sau nu din realizarea unei vieți valoroase și bine trăite împreună. Ajută cu adevărat atunci când pornești la drum cu valorile tale identificate și, în cele mai bune circumstanțe, se suprapun semnificativ.
#4. Dă dovadă de respect
Aretha Franklin a spus că avem nevoie de respect. Și nu s-a înșelat. Dar nu este vorba despre a te aștepta ca partenerul tău să te respecte mai mult decât se respectă el însuși. În schimb, ar trebui să ia în considerare opiniile, valorile și sentimentele tale și să acționeze în consecință. De asemenea, este important ca partenerul tău să demonstreze respect pentru limitele tale personale. A fi respectat este vital pentru a-ți păstra respectul de sine și pentru a te valoriza.
#5. Dă dovadă de empatie
Pur și simplu, a demonstra empatie este abilitatea de a recunoaște și de a înțelege emoțiile și nevoile unei alte persoane. Deși s-ar putea să nu fie o calitate care îți vine prima dată în minte, empatia este esențială pentru succesul unei relații. A avea un partener empatic ne ajută să ne simțim mai ascultați și înțeleși în relație. Acest lucru nu numai că ajută la aducerea unui sentiment de împlinire, dar ajută și la construirea încrederii și a respectului.
#6. Își recunoaște și își apreciază imperfecțiunile
Vorbesc despre persoanele care își pot vedea propriile defecte cu grație și fără autodepreciere, rușine, vină sau evitare. Dacă partenerul tău poate face acest lucru, amândoi veți culege roadele. El va avea suficientă încredere și iubire de sine pentru a putea recunoaște când a făcut o greșeală. În plus, va fi mult mai predispus să ofere același spațiu sigur pentru ca tu să fii imperfectă și va fi mai puțin predispus să devieze vina și responsabilitatea.
#7. Îți oferă afecțiune în modul în care ai nevoie
Tuturor ne place să ne arătăm și să primim afecțiune în moduri diferite: unii sunt foarte emotivi, în timp ce alții își demonstrează dragostea prin acțiuni practice. Dar dacă acestea nu se aliniază în cadrul unei relații, poate duce la frustrare și chiar la sentimente de respingere. Găsește un partener care, în linii mari, își comunică aprecierea și dorința pentru tine într-un mod compatibil cu ceea ce te face să te simți văzută și iubită.
#8. Ascultă și este deschis în timpul certurilor
Dacă partenerul tău nu ascultă în mod activ în timpul dezacordurilor, ci pur și simplu așteaptă următoarea ocazie pentru a-și da cu părerea, acesta nu oferă spațiu pentru rezolvarea problemelor. Mai mult, sentimentul că punctul tău de vedere nu este apreciat poate crea sentimente de frustrare, resentimente, lipsă de respect și sentimental că „nu ești văzută”.
Concluzii
Recunoașterea calităților care sunt importante și semnificative pentru tine, te poate ajuta să determini dacă partenerul tău este persoana potrivită pentru a fi alături de tine în călătoria vieții. Este crucial ca și tu să poți oferi trăsături valoroase similare și să nu te aștepți ca partenerul tău să facă toată munca grea. Dacă partenerul tău nu are toate atributele pe care ți le-ai dori, nu înseamnă că trebuie să vă despărțiți: trăsături diferite, dar complementare, pot fi cheia succesului. În plus, dacă partenerul îți satisface nevoile într-un anumit aspect, consilierea de cuplu v-ar putea ajuta să mergeți mai departe.