Ce calități ar trebui să caut la un partener?

Atunci când te întâlnești cu cineva nou, s-ar putea să ai o listă de calități pe care dorești să le posede acea persoană. Lista ta poate ar cuprinde: „să mă facă să râd”, „să fie bun la pat” sau „trebuie să se înțeleagă cu prietenii mei”. Sigur, acestea merită luate în considerare. Dar atunci când se naște în capul tău ideea că acea persoană ar putea să îți fie un partener pe viață, există și alte calități „mai profunde” de care trebuie să ții cont.
partener - calități și trăsături

Tu știi deja ce calități sunt importante pentru tine la un potențial partener de viață? Celibatarii pot intra în lumea întâlnirilor cu o viziune mioapă asupra a ceea ce au nevoie și își doresc. Acest lucru este valabil mai ales dacă se află după o despărțire urâtă sau au răni din relațiile anterioare.

Este important să cauți și să recunoști trăsăturile dezirabile la partener, dar este, de asemenea, crucial să recunoști că responsabilitatea nu este numai a lui. Într-o relație de succes, este nevoie de doi. Trebuie să te uiți în profunzime dacă ești capabilă să oferi și tu la rândul tău ceea ce aștepți. Și dacă te întrebi dacă asta înseamnă că ar trebui să ai exact aceleași trăsături și atribute ca și partenerul tău, răspunsul este categoric Nu.

Oamenii vin cu tot felul de puncte forte și puncte slabe. Cele mai bune relații nu sunt neapărat alcătuite din oameni care sunt la fel, ci de oameni cu puncte forte care ajută la susținerea lipsurilor partenerilor lor.

Și totuși ce trăsături sunt „numai bune” de căutat la un partener de viață?

#1. Are o bază solidă

Nu, nu are nimic de-a face cu cărămizile și mortarul, dacă te întrebai. În schimb, este vorba despre a avea rădăcini puternice fizice, emoționale, sociale, financiare și cu scop bine definit sau măcar conturat. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să fie cea mai populară, bogată, în formă și de succes persoană. Dar trebuie să fie capabil să se descurce singur în fiecare aspect al vieții sau să lucreze activ pentru a face acest lucru. Aceste aspecte sunt în beneficiul partenerului tău, dar sunt avantajoase și pentru tine. Dacă ești într-o relație cu cineva care își asumă responsabilitatea pentru propria bunăstare, înseamnă că nu va trebui să umpli golurile de autoapreciere, încredere și siguranță.

#2. Comunică eficient

Comunicarea este esențială. Și, în timp ce partenerul tău trebuie să fie capabil să se exprime, este la fel de important ca acesta să poată asculta nevoile și preocupările tale. Împărtășirea sentimentelor și nevoilor în mod clar și direct ajută la „sentimentul de intimitate și apropiere”. Partenerii care se pricep la comunicare ne fac viața mai ușoară: nu va trebui să ghicești, nu vor exista confuzii în a-l înțelege pe el și nevoile sale. Bineînțeles, o bună comunicare necesită muncă, dar nu e imposibilă.

#3. Aveți valori comune

Niciun cuplu nu va fi 100% de acord cu totul tot timpul, și probabil că ar fi foarte plictisitor dacă ar fi așa. Dar a avea convingeri și atitudini similare față de pilonii cheie ai vieții este vital: de la modul în care să creșteți copiii, până la faptul dacă actele de caritate și alte forme de donație ar trebui să facă parte sau nu din realizarea unei vieți valoroase și bine trăite împreună. Ajută cu adevărat atunci când pornești la drum cu valorile tale identificate și, în cele mai bune circumstanțe, se suprapun semnificativ.

#4. Dă dovadă de respect

Aretha Franklin a spus că avem nevoie de respect. Și nu s-a înșelat. Dar nu este vorba despre a te aștepta ca partenerul tău să te respecte mai mult decât se respectă el însuși. În schimb, ar trebui să ia în considerare opiniile, valorile și sentimentele tale și să acționeze în consecință. De asemenea, este important ca partenerul tău să demonstreze respect pentru limitele tale personale. A fi respectat este vital pentru a-ți păstra respectul de sine și pentru a te valoriza.

#5. Dă dovadă de empatie

Pur și simplu, a demonstra empatie este abilitatea de a recunoaște și de a înțelege emoțiile și nevoile unei alte persoane. Deși s-ar putea să nu fie o calitate care îți vine prima dată în minte, empatia este esențială pentru succesul unei relații. A avea un partener empatic ne ajută să ne simțim mai ascultați și înțeleși în relație. Acest lucru nu numai că ajută la aducerea unui sentiment de împlinire, dar ajută și la construirea încrederii și a respectului.

#6. Își recunoaște și își apreciază imperfecțiunile

Vorbesc despre persoanele care își pot vedea propriile defecte cu grație și fără autodepreciere, rușine, vină sau evitare. Dacă partenerul tău poate face acest lucru, amândoi veți culege roadele. El va avea suficientă încredere și iubire de sine pentru a putea recunoaște când a făcut o greșeală. În plus, va fi mult mai predispus să ofere același spațiu sigur pentru ca tu să fii imperfectă și va fi mai puțin predispus să devieze vina și responsabilitatea.

#7. Îți oferă afecțiune în modul în care ai nevoie

Tuturor ne place să ne arătăm și să primim afecțiune în moduri diferite: unii sunt foarte emotivi, în timp ce alții își demonstrează dragostea prin acțiuni practice. Dar dacă acestea nu se aliniază în cadrul unei relații, poate duce la frustrare și chiar la sentimente de respingere. Găsește un partener care, în linii mari, își comunică aprecierea și dorința pentru tine într-un mod compatibil cu ceea ce te face să te simți văzută și iubită.

#8. Ascultă și este deschis în timpul certurilor

Dacă partenerul tău nu ascultă în mod activ în timpul dezacordurilor, ci pur și simplu așteaptă următoarea ocazie pentru a-și da cu părerea, acesta nu oferă spațiu pentru rezolvarea problemelor. Mai mult, sentimentul că punctul tău de vedere nu este apreciat poate crea sentimente de frustrare, resentimente, lipsă de respect și sentimental că „nu ești văzută”.

Concluzii

Recunoașterea calităților care sunt importante și semnificative pentru tine, te poate ajuta să determini dacă partenerul tău este persoana potrivită pentru a fi alături de tine în călătoria vieții. Este crucial ca și tu să poți oferi trăsături valoroase similare și să nu te aștepți ca partenerul tău să facă toată munca grea. Dacă partenerul tău nu are toate atributele pe care ți le-ai dori, nu înseamnă că trebuie să vă despărțiți: trăsături diferite, dar complementare, pot fi cheia succesului. În plus, dacă partenerul îți satisface nevoile într-un anumit aspect, consilierea de cuplu v-ar putea ajuta să mergeți mai departe.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, redactor-colaborator Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter