Cum să ceri o mărire de salariu?

Cea mai dificilă discuție la locul de muncă poate fi cea legată de o creștere salarială. Din articolul de azi, poți afla cum este indicat să te pregatești pentru aceasta, astfel încât să îți sporești șansele de a obține majorarea bine meritată.
Cum să ceri o mărire de salariu? – Femzone.ro

Să ceri o mărire de salariu poate părea dificil, dar nu trebuie să fie așa. Este probabil una dintre cele mai stresante conversații. Din punct de vedere social, suntem învățați că a vorbi despre bani este tabu. De fapt, s-a constatat că doar 37% dintre respondenții unui sondaj, au cerut vreodată superiorului lor actual o mărire de salariu.

Concluzia: trebuie să ne lucrăm mușchii de a vorbi despre bani. Și mai ales trebuie să depășim o viață întreagă de condiționări care ne-au împiedicat să discutăm despre „atotputernicul” salariu.

Cele mai bune 4 sfaturi despre cum să ceri o mărire de salariu

Am două cuvinte pentru tine: pregătire și sincronizare. Primul lucru pe care îl ai de făcut este să soliciți o întâlnire programată cu managerul tău. Iată cum te poți pregăti pentru discursul care să îți aducă majorarea bine meritată:

  1. Pregătește toate feedback-urile pozitive pe care le-ai primit de la ultima evaluare a performanței tale

Este de ajutor dacă îți setezi un dosar pe computer sau în contul de e-mail pentru a stoca toate acele note de la clienții, superiorul și colegii tăi în care ai fost lăudată pentru o treabă excelentă. Mie îmi place să numesc acest fișier „dosarul zâmbetului”.

Nu voi intra în prea multe detalii de ce este benefic acest obicei. Este important să efectuezi în mod constant auto-evaluări. Este cu atât mai important dacă ai o evaluare formală o dată pe an. Deși vorbim de obiectivitate, adevărul este că evenimentele cele mai apropiate de momentul evaluării vor avea impactul cel mai mare asupra evaluării generale. Pe de o parte. Pe de alta, îmi place caracterul informal al auto-evaluării, deoarce îți poți urmări realizările pe măsură ce acestea se întâmplă.

  1. Să ai pregătite date și cifre

Atunci când îți faci auto-evaluarea, păstrează și o evidență detaliată a realizărilor tale. Adevărul este că nimic nu vorbește mai tare decât datele și faptele. Cum îți faci analiza? Iată câteva întrebări săptămânale care ți le poți adresa:

  • Cum a beneficiat în mod direct compania sau departamentul de munca ta? Fii specifică.
  • Ai fost inclusă în proiecte importante?
  • Observi vreo tendință în feedback-urile primite?

Atunci când ești specifică cu privire la valoarea pe care o aduci, este mai ușor să soliciți, deoarece „arăți” și nu doar „povestești” despre rezultatele tale.

  1. Ce are de câștigat superiorul tău?

Dacă spui că dorești o mărire de salariu din cauza costului vieții… probabil că nu vei obține o mărire. Și, sincer, va lăsa o impresie proastă superiorului tău pentru viitoarele solicitări. Pune-te în locul lui. Care sunt prioritățile lui? Dacă poți lega mărirea de salariu de motive care sunt bune pentru amândoi e o situație win-win.

Un alt lucru de care trebuie să ții cont atunci când te pregătești să ceri o mărire de salariu este perioada anului. Unele companii ar putea avea momente stabilite în care vor revizui salariile. De obicei, acest lucru se întâmplă cu ocazia evaluării anuale. În opinia mea este prea târziu să soliciți o mărire de salariu atunci. Îți sugerez să începi cu trei sau patru luni înainte, dacă compania are o revizuire anuală.

Acest lucru se datorează faptului că majorările salariale ar putea însemna implicarea mai multor părți interesate, cum ar fi managerul tău, resursele umane și analiștii de compensații și beneficii.

Ce se întâmplă dacă compania ta nu are un proces de evaluare anuală? Cum știi când poți cere o mărire de salariu? Răspunsul enervant este că depinde. O regulă generală este că, dacă a trecut un an de la ultima mărire de salariu ai putea solicita o revizuire. Și, bineînțeles, te va avantaja și dacă prezinți dovezi legate de munca excelentă prestată.

Singura excepție de la această „regulă de un an” este dacă rolul tău s-a schimbat foarte mult. Poate că ai fost angajată pentru un anumit lucru, dar rolul s-a transformat în altceva. Sau poate că, din cauza situației economice actuale, ai preluat munca altor persoane. Dacă acesta este situația, nu ezita să îi ceri managerului tău să îți revizuiască remunerația mai devreme de un an.

  1. Fii realistă

Presupun că vei intra în discuție având în cap cifra pe care o vei cere. Această cifră ar trebui să se bazeze pe o cercetare reală. Ai putea să întrebi colegii din roluri și companii similare cât câștigă ei. Nu întreba doar o singură persoană. Încercă să înțelegi întreaga compensație salarială a cinci persoane, bărbați și femei, și standardele din industrie. Știu că este ciudat să întrebi oamenii despre bani, dar să mergi direct la sursă este foarte important pentru a face o cerere informată. Nu uita că, probabil, vei ajunge să pierzi 10% sau mai mult din această cifră în faza de negociere a salariului.

Ce să eviți când soliciți o mărire de salariu?

Învață să fii echilibrată. Vrei să fii încrezătoare, dar fii și umilă în același timp. Împărtășește acele cifre impresionante, dar asigură-te că ele sunt reale. Vrei să te lauzi cu munca ta, dar asigură-te că nu iei creditul de la alte persoane. Sincronizarea este, de asemenea, extrem de importantă. Fii atentă la ceea ce se întâmplă în întreaga organizație înainte de a programa întâlnirea.

Viața după cererea de majorare…

Înseamnă tăcere. E atât de simplu. Fă cererea și apoi nu mai vorbi. Atunci când suntem emoționate, avem tendința de a continua la nesfârșit. Mulțumește pentru timpul acordat și oferă-i spațiu. Dacă nu ai primit niciun răspuns după o săptămână, ia legătura cu managerul tău și cere un follow-up.

Ce fac dacă răspunsul este „nu” la cererea de majorare?

Ar trebui să fii pregătită și pentru momentul în care răspunsul este „nu”. În acest caz, gândește-te la ce alte avantaje sau beneficii ai putea cere. Zile suplimentare de concediu? O săptămână de lucru de patru zile? Adesea, aceste avantaje sunt mai ușor de oferit de către angajatori decât o compensație monetară.

Nu este atât de teribil, nu-i așa? Acum, du-te și obține acea mărire de salariu.

PS: Știai că Diana are un curs GRATUIT pentru tine în care te învață Cum să folosești timpul în avantajul tău și să-ți atingi obiectivele pentru a-ți dezvolta afacerea creativă cu brio!?

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

limitele sexuale in dating

Cum să vorbești despre limitele sexuale în etapa de dating

În era consimțământului, regula este consimțământul. Etapa de cunoaștere, de început de relație poate fi pe cât de euforică, pe atât de înspăimântătoare, mai ales atunci când vine vorba de comunicarea limitelor și mai ales ale celor sexuale. Vezi aici ce poți face pentru a te asigura că atât limitele sexuale proprii, cât și cele ale partenerului sunt respectate și înțelese pe tot parcursul relației voastre.

CITEȘTE MAI MULT
conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter