Nu primești recunoaștere? Învață cum să faci față

Simți că depui mult efort și cei din jur par să nu observe? Sau dacă o fac să nu îți mulțumească? Nevoia de recunoaștere este o nevoie psihologică profundă cu beneficii, dar și o nevoie care poate cauza probleme. Află din articolul nostru de azi, cum poți face față când nu primești recunoașterea de care ai nevoie.
recunoaștere - cum gestionezi dacă nu o primesti

Pentru tine ce înseamnă a primi recunoaștere? Ea se referă la dorința noastră de primi laude sau mulțumire pentru efortul depus. Se poate întâmpla ca o persoană să îți dorească recunoașterea pentru cât de bine a gătit, pe când alta și-ar dori să fie promovată la locul de muncă, iar o a treia își dorește să iasă în evidență prin munca sa creativă. Toate aceste scenarii descriu aceeași dorință: cea de recunoaștere.

Evident, sunt multe motive pentru care nu primim recunoașterea pe care o dorim, însă întrebarea este: Ce fac dacă nu o primesc și cum pot gestiona acest lucru, fără să fie în detrimentul sănătății mele emoționale?

Dorința de recunoaștere reflectă nevoi psihologice profunde

Nu toată lumea își dorește să devină faimoasă sau populară și recunoașterea nu are legătură doar cu cele două. Ea este o nevoie psihologică și așa cum este definită nevoia, adică ceva esențial pentru sănătatea noastră mintală. Astfel că, nu doar că este o nevoie, ea este o nevoie de bază.

Ea poate veni cu beneficii, precum motivarea în atingerea obiectivelor. Dar, în același timp, nevoia de recunoaștere poate duce la probleme precum anxietatea sau depresia. Nu e vorba doar de celebrități (Influencer burnout is real – Vox), care se confruntă cu presiuni constante venite din partea publicului. Vedem același lucru și în cazul angajaților care se epuizează fără o recunoaștere a eforturilor lor, a mamelor care stau acasă și se ocupă „doar” de creșterea copiilor și treburile casnice.

Mai mult, într-o societate care valorizează productivitatea, câștigurile și realizările în detrimentul bunăstării emoționale și a bunătății sufletești, este ușor să cataloghezi munca grea nerecunoscută drept o „pierdere” de timp și resurse. În acest fel, căutarea recunoașterii ar putea duce nu doar la sentimente de respingere, ci și la inutilitate. De asemenea, i-ar putea determina pe oameni să petreacă prea mult timp lucrând la mai multe proiecte decât pot face față. Această tendință de a „mușca mai mult decât poți mesteca” poate avea un impact negativ asupra relațiilor cu ceilalți, deoarece ajungi să sacrifici timp și atenție față de persoanele drage ție.

Din fericire, există alte lucruri asupra cărora ai mai mult control atunci când vine vorba de gestionarea „laturii întunecate” a căutării recunoașterii. Aș minți dacă aș spune că le stăpânesc perfect, având în vedere că, din când în când, încă mă infestez cu microbii „mulțumirii oamenilor”. Cu toate acestea, aș susține că a te autodenunța cu privire la aceste comportamente este primul pas. Făcând acest lucru te eliberezi de rușinea inutilă și vei putea reflecta asupra modului în care să o folosești pentru a face bine pentru tine și pentru ceilalți.

După ce o recunoști cu voce tare ai mai putea face și următoarele lucruri:

Fii în competiție mereu cu tine însăți

Înțeleg că nu trăiești într-un vid, în care nu te compari niciodată cu alții. Dar poți face un efort conștient și să te concentrezi pe diferitele modalități prin care ai evoluat de-a lungul timpului. De exemplu, dacă te afli în situația în care, într-un proiect realizat în echipă, nu ai primit laudele meritate, în loc să te concentrezi la aspectele negative, fa un inventar cu lucrurile pe care le-ai învățat pe durata proiectului respectiv.

Fii selectivă de la cine cauți recunoaștere

Nu trebuie să ai nicio remușcare pentru faptul că acorzi atenție sporită doar feedback-urilor venite din partea anumitor persoane. De fapt, acest lucru are sens. Nu putem mulțumi pe toată lumea și nici nu este cazul. Picasso nu este pe placul tuturor pentru că nu toată lumea apreciază arta abstractă, nu pentru că Picasso nu a fost un mare artist. La fel este și situația ta.

Puterea lui unu

Îți propun un exercițiu. Gândește-te la o persoană care a avut un mare impact pozitiv asupra vieții tale. Poate fi o persoană apropiată sau nu, cunoscută sau nu, în viață sau nu. Apoi, imaginează-ți că tu la rândul tău ai avut un impact similar în viața cuiva în modul în care simți și gândești tu despre persoana respectivă. Aceasta este puterea lui unu. Folosește acest lucru pentru a-ți reaminti că există o semnificație și o valoare mare în a avea impact pozitiv asupra unei singure persoane.

Oferă-le recunoaștere celorlalți

De exemplu, atunci când identific lucruri cu care rezonez și sunt sau nu făcute de cunoscuți, le distribui pe rețelele de socializare. Este și acesta un gest de recunoaștere. Este important să reții că recunoașterea muncii altora este, de asemenea, o formă de dăruire față de public, care poate beneficia de munca lor. Plus, te poți simți și tu bine pentru că ai făcut un gest de bunătate.

Trăiește în concordanță cu valorile tale

Examinând valorile personale pe care le consideri prioritare, vei înțelege mai bine în ce măsură se aliniază ceea ce trăiești cu ceea ce îți dorești. De exemplu, dacă valorizezi mult conectarea socială, dar nu îți faci timp să ieși cu prietenii, probabil te simți destul de nefericită.

Lucrurile sunt similare în ceea ce privește căutarea recunoașterii. Asigură-te că te întrebi periodic care este „motivul” din spatele eforturilor tale. Vezi dacă motivul te apropie sau nu de genul de persoană care aspiri să fii.

Concluzii

Viața se poate simți ca o cursă pentru a ajunge la linia de sosire a obiectivelor tale. Atunci când aceste obiective se bazează exclusiv pe căutarea recunoașterii din partea celorlalți, riști auto-sabotajul și riști să suferi emoțional. Redu viteza uneori. Fă câte o verificare periodică ici și colo, a nevoilor și valorilor tale. Ce vei observa este că ai în mână o hartă de unde îți va rezulta sensul și scopul. Și să nu uităm, doar așa te poți asigura că nu vei rata cele mai pitorești priveliști de pe drum.

Rămâi pe Femzone.ro pentru mai multe articole pe teme de dezvoltare personală.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, redactor-colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter