Ai mai auzit de termenul indoor cycling sau bicicleta de interior? Este una dintre cele mai populare sporturi de grup care a prins aripi și în România cu mulți ani în urmă în rândul persoanelor care optează pentru o formă de sport de grup. Alături de yoga, practicate alternativ, pot aduce echilibru în antrenamentele tale săptămânale.
Pentru articolul de astăzi am discutat cu Laura Nistor – instructor certificat Schwinn Cycling, cu o experiență de peste 6 ani în cycling, din care 4 ani de predare.
Pentru cine nu cunoaște, Schwinn Cycling diferă de Indoor Cycling prin clasificarea orelor ce sunt structurate diferit în cazul celor 2 sporturi extrem de similare de altfel.
Pentru cine e recomandat cyclingul?
Clasele de cycling sunt recomandate aproape tuturor categoriilor de vârstă, mai puțin copiilor. Iar la capitolul afecțiuni medicale, Laura spune că acest sport se recomandă celor cu probleme la genunchi sau la articulații, dar și persoanelor cu afecțiuni cardiace, mai puțin în cazul celor cărora medicul specialist le interzice practicarea oricărui sport.
„Cyclingul pune în mișcare 70-80% din mușchii corpului în momentul în care pedalezi, deoarece activitatea în sine pune în mișcare tot corpul, chiar dacă este un sport static și de interior”, ne spune Laura.
Chiar dacă o persoană a trăit pentru o vreme într-un mod sedentar, nu înseamnă că nu poate practica acest sport. Laura Nistor spune că, pentru a intra într-un ritm de antrenament în timp, este bine să se înceapă cu 1-2 ore de cycling pe săptămână, după care se poate mări frecvența participării la clase, în funcție de cine cât poate să participe.
Cyclingul în timpul sarcinii și alăptării
Deși există multe antrenamente special concepute pentru femeile însărcinate, se pare că nici antrenamentele de cycling nu sunt de înlăturat din programul de sport, mai ales dacă tânăra mămică nu se confruntă cu probleme de sănătate care să o restricționeze din punct de vedere medical.
„Din câte știu eu, cyclingul nu e interzis femeilor însărcinate, cel puțin în primul trimestru de sarcină. Cu privire la perioada alăptării, de asemenea e bine să se facă sport, dar numai în condițiile unei alimentații adecvate, deoarece oricum o femeie arde mult mai multe calorii în timp ce alăptează”, mai spune Laura, care este și ea o tânără mămică, care pe durata sarcinii ei a practicat acest sport destul de mult timp.
Se pare că există și clase speciale de Schwin Cycling concepute pentru femeile însărcinate. Laura ne povestește că în timpul sarcinii, pe ea sportul a ajutat-o foarte mult, mai ales orele de cycling, datorită cărora a avut o experiență de naștere mai ușoară.
De ce să practici cycling?
„Dacă alegi să practici cyclingul ca sport cu frecvență săptămânală constantă, te poți bucura de efectele sale minunate. Este recomandat dacă persoana practicantă dorește să piardă în greutate, dacă vrea să aibă un tonus mai bun, dar și un stil de viață mult mai sănătos prin eliminarea toxinelor din corp. Desigur orice sport se practică pentru slăbire, așa că este nevoie și de o alimentație corespunzătoare.”, mai spune Laura.
Ca vârstă maximă recomandată pentru practicarea acestui sport, Laura este de părere că undeva la 60 de ani este vârsta până la care o persoană poate duce antrenamentele de o intensitate mare precum e cyclingul. Însă, dacă o persoană mai în vârstă de 60 de ani a practicat dintotdeauna sport și nu are niciun fel de probleme de sănătate sau restricții medicale în acest sens, poate participa la clasele de cycling în continuare.
În ceea ce privește alimentația de dinainte și de după antrenament, se recomandă consumul de alimente cu cel puțin 2-3 ore înainte de clasa de cycling pentru a nu crea disconfort în timpul antrenamentului, iar după antrenament, Laura spune că abia la o oră după finalizarea clasei se recomandă consumul de alimente, însă nu mâncare consistentă și grea. De exemplu, se poate consuma un piept de pui sau o felie de carne de vită la grătar cu o salată, ceva proteină, fără carbohidrați.
În ceea ce privește participarea la clasele de cycling, se recomandă să se practice la o oră nu foarte târzie, deoarece adrenalina crește în corp și poate cauza dificultăți în somn.
Pedalarea pe muzică poate ajuta la eliberarea endorfinelor, hormonii de fericire, astfel încât nu mai aștepta, programează-te la prima ta clasă de cycling!