În articolul de azi am discutat cu Prinzinger Elisabeth (Zsoka – cum îi place), instructor Yoga Flow în Satu Mare, care ne-a povestit despre ce înseamnă yoga ca sport, ce beneficii aduce și pentru cine și în ce cazuri medicale se recomandă practicarea acestui sport sau a acestei forme de mișcare.
Despre Yoga trebuie să știți, în primul rând, că este una dintre cele mai vechi forme de mișcare, de peste 3500 de ani, perioadă în care s-a acordat mai multă atenție acestei mișcări din punct de vedere mental și spiritual. Astăzi, însă, yoga aduce multiple beneficii și pe plan fizic.
„Yoga este un echilibru între corp și suflet. În cazul femeilor se acordă mai multă atenție formării aspectului fizic decât echilibrului emoțional și spiritual și să devenim mai relaxate. Faptul că uneori ne așezăm în liniște, nu echivalează cu o echilibrare spirituală, deoarece nu tot timpul reușim să ne și liniștim. Pentru asta e nevoie de un punct în care să fim noi cu noi. Prin yoga, folosind mișcările fizice și tehnicile de respirație corespunzătoare, putem clădi în noi o energie pe care să o folosim în momentele de meditație pentru liniște și vindecare interioară.”, ne povestește Zsoka – instructor Yoga.
La ce ne ajută Yoga?
Există ramuri ale Yoga care conțin sesiuni de meditații vindecătoare, care pot ajuta atât fizic, cât și psihic. În general, este bine de știut că exercițiile și mișcările de yoga nu îngreunează și obosesc sistemul osos și cel muscular, îndeosebi în prima parte, în schimb învață și educă practicanții acestui sport să-și descopere propriile limite și să se simtă bine în corpul lor și în ceea ce fac.
„Cu cât practicăm mai îndelung acest sport, cu atât mai bine ne simțim în corpul nostru, deoarece pe măsură ce evoluăm, observăm și puterea vindecătoare pe care o are yoga.”, ne mai spune instructoarea.
Alte beneficii de care ne putem bucura este starea de relaxare în care intră corpul nostru practicând mișcările de echilibrare fizică și emoțională. Apoi, însușirea unor tehnici de respirație din timpul practicării acestui sport ne pot ajuta și în viața de zi cu zi atunci când avem episoade de stres sau suprasolicitare psihică.
Deși nu este un sport cu preponderent fizic, ne ajută la menținerea stării de sănătate fizice, iar dacă practicăm acest sport la un nivel mai avansat, vom putea observa și beneficiile fizice mai mari. Ca beneficiu fizic, este un sport ideal pentru stretching (relaxarea musculaturii și tendoanelor), pentru echilibrarea inclusiv fizică, dar și pentru curățarea și echilibrarea corpului.
Problemele la coloana vertebrală și yoga
Comparativ cu majoritatea sporturilor, Yoga este unul dintre acele sporturi, care se recomandă absolut tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, atâta timp cât nu există impedimente de ordin medical și restricții stabilite de medici.
Se recomandă cu precădere acelor persoane, care de altfel nu doresc să-și supună corpul la antrenamente solicitante, să pună presiune și să depună efort fizic prea mare.
Yoga este printre puținele sporturi recomandate pentru persoanele cu probleme la coloana vertebrală, atenție însă în cazul persoanelor aflate sub supraveghere medicală de specialitate, se recomandă consultul medical prealabil deoarece și problemele la coloană pot fi în diferite stadii.
„Chiar avem cazuri în care clienții noștri au venit la prima clasă de Yoga având probleme la coloană și în timp au observat o îmbunătățire considerabilă, iar când au luat o pauză de la această formă de mișcare, au resimțit problemele avute inițial. Tocmai din acest motiv, se recomandă constanța în participarea la clasele de yoga de 1-2 ori/săptămână.”, mai spune Zsoka.
În cazurile în care o persoană se știe cu probleme medicale la coloană, se recomandă în mod obligatoriu consultul de specialitate, deoarece această formă de sport nu înlocuiește tratamentul medical specializat.
Pentru ce categorii de vârstă se recomandă Yoga și ce plus aduce în viața noastră?
Yoga poate fi practicată la orice vârstă și se recomandă practicarea sa de cel puțin 2-3 ori pe săptămână în cazul celor care nu includ alte sporturi în rutina săptămânală. Chiar dacă se participă la 1-2 clase de grup, exercițiile se pot practica sporadic și în confortul casei.
De la tineri și până la vârstnici de 80-90 de ani, precum și femeilor însărcinate inclusiv (dacă starea de sănătate permite și nu există restricții medicale speciale) clasele de yoga sunt deschise tuturor persoanelor.
Ce mai e interesant de știut, este faptul că multe persoane confundă cele 3 sporturi: Yoga, Pilates și Body Art. Însă, să știți că față de Yoga, BodyArt-ul este un sport cu mișcări mai puternice, accentul fiind pe mișcările fizice care sunt mai dinamice, iar Pilates-ul este o formă de mișcare care exclude echilibrul corp-suflet și se concentrează pe vindecarea fizică și reabilitarea după caz.
Dacă vrei să încerci și tu clasele de Yoga, la Energy Kardio Club se țin în fiecare luni și joi, consultă orarul aici. Pentru mai multe informații despre sporturile și formele de mișcare recomandate pentru diferite afecțiuni medicale, rămâi pe Femzone.ro.