Alimentația gravidelor în trimestrul 2 și 3 de sarcină

Aspectul fizic, greutatea și schimbările hormonale sunt mult mai vizibile și resimțite de o viitoare mămică în trimestrul 2 și 3 de sarcină. Citește aici sfaturile prețioase de la nutriționistul-dietetician, care te pot ajuta să ajungi cu bine la naștere, fără prea multe kilograme în plus sau alte complicații din cauza alimentației necorespunzătoare pentru o gravidă.
alimentația gravidelor

Revenim în atenția cititoarelor noastre viitoare mămici, cu o continuare a acestui articol despre alimentația gravidelor, iar în materialul de azi ne axăm pe trimestrul 2 și 3, la fel de importante ca și primul.

Desigur, fiecare lună a sarcinii este la fel de importantă, însă după ce sarcina s-a fixat în primul trimestru, parcă acum poți să răsufli ușurată că ce-i mai greu a trecut, și micul tău copilaș stă cuminte în burtică, nu-i așa?

Odată cu luna 5 de sarcină, burta nu mai poate fi ascunsă și este clar pentru viitoarea mamă și pentru toți cei din jurul ei, că schimbările sunt majore și vor continua. Al doilea și al treilea trimestru sunt parcă mai întrepătrunse și trec mai repede, așa că e bine să te bucuri de fiecare perioadă, în timp ce ai grijă de corpul tău aflat într-o continuă schimbare rapidă și de alimentația echilibrată pentru tine și micuțul tău.

Specialistul nostru, nutriționist-dietetician Evelin Papp, este în continuare alături de noi cu sfaturi importante în această privință, pentru a ajuta viitoarele mămici să-și mențină sub control poftele, kilogramele din aceste perioade și să se îngrijească de sănătate printr-o alimentație sănătoasă.

 Alimentația gravidelor în trimestrul 2 de sarcină

Al doilea trimestru de sarcină se desfășoară începând cu săptămâna 14, până la săptămâna 27. Pe măsură ce traversezi cel de-al doilea trimestru de sarcină, poți observa că senzația de greață și oboseală cu care te-ai confruntat în primul trimestru se vor reduce și te vei simți din nou mai bine, chiar dacă trebuie să te obișnuiești cu burta foarte evidentă acum, care continua să crească.

„Ideea cum că mămica trebuie să mănânce pentru doi acum, este o mare greșeală și neînțelegere prin rândul multor femei. Nu este deloc adevărat. Chiar dacă necesarul energetic al mămicii se schimbă în trimestrul 2 și 3, diferența nu este cât pentru două persoane. Începând cu trimestrul 2 de sarcină, se recomandă suplimentarea cu 340 kcal/zi față de necesarul energetic total din primul trimestru”, ne relatează nutriționistul-dietetician.

De asemenea, este recomandat un necesar de lichide mai mare decât de obicei. Având în vedere că volumul circulant sanguin crește în timpul sarcinii, recomandarea este de minim 2 litri de apă pe zi. Asta pentru că hidratarea adecvată reduce riscul de apariție a infecțiilor urinare, a litiazei renale și a constipației (alături de fibrele alimentare).

Hidratarea necorespunzătoare (scăzută) afectează evoluția sarcinii, în special în a doua jumătate, contribuind la apariția prematură a contracțiilor, dar și la o cantitate scăzută de lichid amniotic.

Alimentația gravidelor în trimestrul 3 de sarcină

Trimestrul 3 de sarcină începe cu săptămâna 28 de viață a copilului și ține până la 40 de săptămâni, adică până la momentul nașterii. Cel de-al treilea trimestru de sarcină poate fi obositor și dificil din punct de vedere fizic și emoțional. Rata metabolismului bazal crește progresiv în sarcină, iar nivelul de activitate fizică scade progresiv.

„Pentru trimestrul 3 de sarcină, necesarul energetic crește cu 450 kcal/zi în plus, dar nu față de trimestrul 2, ci față de necesarul energetic total. De asemenea, este bine ca mămica să consume proteine. În primul trimestrul trebuie măcar 1 gram/kg corp/zi, și apoi după fiecare trimestru să se mai adauge 20-25 de grame de proteine. Deci în trimestrul 3 înseamnă un consum de aproximativ 25 g de proteine în plus, zilnic”, ne recomandă Evelin Papp.

De asemenea, să știți că se mai recomandă o grijă mai sporită la aportul de sare în acest trimestru, dar și în trimestrul 2, asta pentru a se evita hipertensiunea arterială, edemele și preeclampsia, dar și alte riscuri de boli coronariene. În trimestrul 3 trebuie să se scadă consumul de sare la jumătate din cantitatea ingerată în trimestrele 1 si 2.

Regimul moderat hiposodat are efecte benefice pentru sfârșitul sarcinii, și anume: dilatarea mai rapidă a colului uterin, scurtarea travaliului, diminuarea fenomenelor spasmodice.

Greutate scăzută sau crescută în sarcină – diferențe

În ceea ce privește greutatea gravidei pe perioada sarcinii – un subiect de interes major pentru toate mămicile – este bine de știut ce înseamnă o creștere prea mică sau prea mare pentru mămică dar și pentru copil.

Creșterea în greutate maternă scăzută

Este asociată unui risc sporit de greutate mică a copiilor la naștere. Ea poate însemna creștere fetală întârziată, poate duce la naștere premature, dar poate cauza și imposibilitatea de a începe alăptatul la sân.

Creșterea în greutate maternă ridicată

Crește riscul necesității operației de cezariană, duce la tensiune arterială ridicată în timpul sarcinii,

apar nivelurile anormale de glucoză, se observă o retenție a greutății după naștere și poate duce la obezitate maternă.

Așadar, ca viitoare mămică, fii mereu la curent cu cele mai bune informații pentru sănătatea ta și a copilului tău, pentru a-i putea oferi cel mai sănătos start în viață. Nu uita să ai grijă de tine întâi!

Ți-a plăcut acest articol? Rămâi alături de noi și de nutriționistul-dietetician Evelin Papp pe Femzone.ro pentru a citi multe alte subiecte interesante și valoroase, în materie de nutriție și dietetică.

SHARE

Mira Pop

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale în concediu sau ce conține Kitul de Aroma Travel?

Printre multiplele beneficii, uleiurile esențiale ne îmbunătățesc starea de spirit, reduc stresul și au proprietăți antibacteriene. Sunt foarte ușor de folosit zilnic, și de ce nu, chiar și atunci când plecăm în vacanță! Profită de ele și vezi aici ce fel de uleiuri esențiale nu trebuie să-ți lipsească din bagaj – acel Aroma Travel Kit special pentru tine!

CITEȘTE MAI MULT
pofta de dulce

Pofta de dulce și foamea emoțională

Simți adesea poftă de dulce pe care nu ți-o prea poți explica? Ai auzit de termenul de foame emoțională dar nu prea știi cum să o identifici? Evelin Papp răspunde multor întrebări privind aceste două teme și ne ajută să ne dăm seama când are nevoie de mâncare corpul și când poftește de fapt creierul.

CITEȘTE MAI MULT
viața holistică

Cum trăiești o viață holistică?

Un stil de viață holistic ar putea însemna lucruri diferite pentru persoane diferite. Nu există un singur mod „corect” de a trăi un stil de viață holistic. Dar, în esența sa, stilul de viață holistic înseamnă să ai grijă de întregul tău sine: minte, corp, emoții și suflet. Înseamnă să fii conștientă de modul în care diferitele părți ale vieții tale interacționează ca un întreg. De asemenea, înseamnă să fii intenționată în ceea ce privește alegerile pe care le faci în fiecare zi.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter