Alimentația gravidelor merită o atenție sporită, în special pentru că aspectul și sănătatea noastră ca femei ne interesează în mod special mereu, nu doar atunci când urmează să devenim mămici, nu-i așa?
Iar în acest articol punem accentual în special pe primul trimestru de sarcină, atunci când starea de greață și vărsăturile sunt mult mai accentuate la fiecare femeie. Specialistul nutriționist-dietetician Evelin Papp este din nou alături de noi cu sfaturi importante în această privință, pentru a ne ajuta să estompăm simptomele de greață și vărsături din această perioadă a sarcinii.
Alimente bune de consumat
În primul rând, o femeie însărcinată ar trebui să aibă un program de mese organizate. Cât de organizate se poate. „Recomandate sunt 3 mese principale, și dacă se simte nevoia, măcar 2 gustări. Și asta pentru că, știm că mai ales în cazul femeilor însărcinate, acestea au un necesar energetic puțin mai crescut”, ne explică nutriționistul-dietetician.
În caz de grețuri și vărsături, ceea ce poate să ajute sunt biscuiții integrali, ideali de ținuți la îndemână pentru orice moment al zilei, chiar și seara pe noptieră dacă e nevoie. Aceștia pot fi suficienți de consistenți ca să acționeze ca un pansament, și să scadă puțin stările neplăcute de greață, mai preponderente în acest prim trimestru de sarcină.
„Să consume cât mai multe cereale integrale dacă se poate, care sunt mai ușor de digerat din cauza aportului lor de fibre”, le sfătuiește Evelin Papp pe viitoarele mămici.
Ale alimente bune de consumat sunt:
- Ghimbirul – și ceaiul de ghimbir sau suplimentele prenatale care conțin ghimbir. Ghimbirul ajută la digestia mai sensibilă a femeii însărcinate în acest trimestru.
- Verdețuri, avocado – sau cereale integrale, care conțin vitamina B6. B-urile în general pot și ajuta la scăderea senzațiilor de greață. Vitaminele B le putem găsi și direct în suplimentele prenatale.
Ce evităm în alimentația gravidelor?
Știm că femeile însărcinate simt totul mai „tare” decât cum simțeau înainte de sarcină. Desigur, acest lucru depinde de fiecare persoană, sunt niște reguli generale dar se pot schimba de la caz la caz.
Însă importante de evitat sunt, în primul rând, prăjelile și grăsimile care nu ajută la nimic, doar produc greață și vărsături, chiar dacă pe moment poate o mâncare de tip junk-food pare delicioasă.
„Și foarte important, neapărat de evitat consumarea alimentelor nepreparate termic, crude. De exemplu, carne crudă, ouă crude, ceva cu maioneză, lactate cu mucegai, pește crud (sushi). Asta pentru a se evita listerioza (infecție cu bacteria listeria) sau salmoneloza (infecție cu salmonella), toxiinfecții alimentare care, desigur, pot duce la complicații”, ne explică nutriționistul-dietetician.
Dacă discutăm despre gătit și despre condimente, recomandarea în primul trimestru de sarcină este folosirea, pe cât posibil, a condimentelor foarte ușoare, de exemplu ierburi aromatice. Și evitarea condimentelor mai „grele” cum ar fi coriandrul, curry, chilli, pentru că astfel de condimente pot altfel percepute de papilele gustative ale unei femei însărcinate.
Alte sfaturi utile pentru primul trimestru de sarcină
Un lucru ce nu este recomandat pentru o femeie gravidă în primul trimestru de sarcină este petrecerea timpului îndelungat în preajma pisicilor, asta din cauza toxoplasmozei.
De asemenea, e bine să se evite consumul de alimente în conserve, din cauza mercurului excesiv din alimente, pentru că asta poate să afecteze dezvoltarea neurologică a fătului. De fapt, în general pe tot parcursul sarcinii, conservele sunt de evitat.
„În ceea ce privește suplimentele prenatale, nu pot să zic un supliment care ar fi valabil pentru toate femeile gravide, pentru că nevoile diferă foarte mult de la femeie la femeie. Și asta fiindcă, dacă o femeie are, de exemplu, o boală autoimună, atunci nu este recomandat un supliment prenatal cu iod. Adică poate să suplimenteze iodul din alimentație, și este destul, nu mai e nevoie de suplimente extra”, mai spune Evelin Papp.
De aceea, cel mai important este ca viitoare mămică să asculte sfaturile medicului și ale dieteticianului, deoarece aceștia cunosc fiecare caz în parte și ceea e indicat sau de evitat pentru fiecare mămică unică.
În final, e bine de știut că, obiectivul unei alimentații sănătoase pe perioada sarcinii, de la început la final, este pentru a-i oferi viitorului copilaș ce urmează să vină, cel mai bun start în viață, cu alimente care să conțină toate substanțele nutritive de care el (dar și mămica lui) are nevoie în proporții optime (proteine, lipide, glucide, vitamine si minerale).
Dacă ți-a plăcut acest articol, rămâi abonată pe Femzone.ro pentru a citi și despre următoarele trimestre de sarcină, cu noi sfaturi de la Evelin Papp, pe care o poți găsi și pe pagina ei de pe rețelele de socializare. Nu rata materialele atât de interesante și importante pentru noi ca femei, în materie de nutriție și dietetică.