Știi vorba aia „război mulți viteji se arată”? Ei bine… cred că este valabil și în relații. În mod obișnuit, abia după ce o relație se destramă, începem să avem o perspectivă mai clară asupra a ceea ce s-a întâmplat de fapt și unde au mers lucrurile prost. Semnalele de alarmă pe care nu le-am observat, fiind prinse în pasiunea unei noi iubiri sau a unei relații în care am investit atât de mult timp și efort, devin brusc evidente.
Ce ai spune dacă ți-aș zice că, atunci când încerci să cunoști pe cineva sau când începi o nouă poveste de dragoste, ar fi o modalitate prin care să recunoști semnalele de alarmă de bun început? Vorbim de semne specifice care sunt indicii ale unor comportamente și tendințe problematice ce ar putea să te rănească pe termen lung.
Dar înainte de a naviga prin aceste red flags-uri, aș vrea să îți reamintesc că primul și cel mai important semnal de alarmă îl reprezintă intuiția ta. Poate și tu ai pățit (eu una cu siguranță) ca la finalul unei relații dificile să îți aduci aminte că „el mi-a spus de la bun început cine era, dar pur și simplu nu am ascultat”. Și tocmai pentru a evita aceste capcane și pentru a nu pierde timpul cu cineva care nu este potrivit pentru tine, să discutăm azi despre câteva principale semnale de alarmă într-o relație.
#1. Lipsa de comunicare
Dacă ești într-o relație de câteva luni, răspunde-ți la această întrebare: atunci când vorbiți despre aspectele cotidiene, despre așteptările, dorințele, speranțele voastre sau despre sexualitate, le puteți exprima reciproc fără inhibiții? Dacă partenerul tău se închide în sine atunci când aduci în discuție aspecte legate de viața voastră emoțională sau schimbă subiectul atunci când lucrurile devin profunde, este un semnal de alarmă. Poate discutăm despre un partener indisponibil emoțional sau de cineva care nu este interesat cu adevărat de tine.
Deși cel mai probabil nu vă veți împărtăși cele mai profunde secrete la început, atunci când faceți click și un cuplu se potrivește bine, pentru ambii parteneri este ușor să fie deschiși unul față de celălalt. Vrei să împărtășești și să înveți mai multe despre partenerul tău, nu-i așa?
#2. Lipsa de încredere
Dacă o persoană are dificultăți în a fi sinceră cu tine, fii foarte atentă. O persoană care nu își asumă răspunderea pentru acțiunile sale este lipsită de integritate și nu își respectă partenerul. Deși necinstea ar putea fi un mod învățat sau un obicei de a face față mai degrabă decât calculat și rău intenționat, este totuși un semnal de alarmă major.
#3. Prietenii și familia ta nu îl plac
Dacă există ceva „ciudat” la această persoană, care pare evident pentru cei care te cunosc atât de bine, s-ar putea să trebuiască să asculți ce îți spun ei. Este adevărat că, de multe ori, atunci când suntem într-o relație nouă, putem fi defensivi când vine vorba de critici despre noul nostru partener. Cu toate acestea, uneori este nevoie de perspectiva unei persoane din afară. Deși nu ar trebui să îți trăiești relațiile sub „coordonarea” prietenilor și membrilor familiei îngrijorate, uneori merită să îi asculți. Eu una, uneori îmi doresc să fi plecat urechea la ceea ce spuneau… m-aș fi scutit de unele situații neplăcute.
#4. Comportament de control
Dacă partenerul tău încearcă să „dezbine și să cucerească” distanțându-te de persoanele semnificative din viața ta, cum ar fi prietenii și familia, atunci acesta este un semnal de alarmă clar. Nici unul dintre parteneri nu ar trebui să controleze unde merge celălalt, cu cine se întâlnește sau să se limiteze în vreun fel.
#5. Vrei lucruri diferite
A avea interese diferite și chiar puncte de vedere opuse față de partenerul tău este ceea ce face ca relația să fie mai palpitantă. Însă pentru obiectivele pe termen lung, tu și partenerul tău ar trebui să aveți o viziune similară.
Discută despre viitorul vostru cu partenerul și apoi identificați moduri în care să vă aliniați și ajustați planurile. Ia în serios ceea ce spune și să nu ai impresia că poți să-l schimbi sau să-l manipulezi să facă ceva ce a comunicat că nu și-l dorește, cum ar fi copii, activități sau mutarea într-un alt oraș. Oamenii sunt ceea ce sunt, iar în timp, diferențele de acest fel pot deveni obstacole uriașe în calea fericirii voastre.
#6. Faptul că nu poți fi autentică
Cel mai bun lucru despre angajamentul pe termen lung este să ai pe cineva care te cunoaște pe deplin și care te iubește oricum. Dacă observi că te prefaci cu partenerul tău sau dacă simți că trebuie fii atentă la ceea ce spui sau faci în prezența lui, este un semnal la care trebuie să fii atentă. De asemenea, observă dacă partenerul tău este capabil sau nu să lase garda jos în prezența ta. Să te simți confortabil este necesar pentru a crea o legătură cu partenerul care să dureze mai mult decât pasiunea. Și este ceea ce face posibil ca cuplurile să aibă încredere în a-și asuma riscuri împreună.
#7. Comportament abuziv
Dacă există un „semnal de alarmă” care nu trebuie niciodată raționalizat, scuzat sau tolerat, acesta este comportamentul abuziv. Orice formă de abuz, de la cele aparent ușoare până la cele evidente, verbale, emoționale, psihologice și, cu siguranță, fizice – nu este doar un red flag, ci un banner uriaș care îți spune să pleci imediat și să nu te uiți niciodată înapoi.
Concluzii
Uneori ne sunt mai ușor de identificat anumite semnale de alarmă, alteori suntem orbite de pasiune și trecem cu vederea. Unele dintre noi, poate avem impresia că îl vom schimba și va deveni bărbatul al cărui potențial îl poartă. Însă, de cele mai multe ori, chiar dacă schimbarea are loc, rareori, după ce zelul de început trece, va și rămâne. Evident, sunt și excepții, dar dacă reușești să observi și să previi anumite lucruri ai șansele cele mai mari de a avea o relație frumoasă.