Bărbatul indisponibil emoțional – ce naiba se întâmplă?

O persoană care nu este dispusă să crească sau să își recunoască slăbiciunea în ceea ce privește expresivitatea emoțională – iată definiția persoanei care alege să fie indisponibilă emoțional. Există o diferență între un bărbat care este astfel, pentru că acesta este modelul în care a crescut și nu știe cum să fie altfel și cel care alege să fie astfel. Cum îl identifici? De unde știi că îl ai alături? Iată 5 caracteristici ale bărbatului indisponibil emoțional.
bărbatul indisponibil emoțional

Te-ai „bucurat” vreodată de un partener care să întruchipeze bărbatul indisponibil emoțional? Articolul de față te va ajuta să-l definești și identifici!

Pentru început, hai să definim câțiva termeni. Ce este indisponibilitatea emoțională? Ce este un bărbat indisponibil emoțional? Indisponibil din punct de vedere emoțional înseamnă că o persoană este incapabilă sau nu dorește să se conecteze cu peisajul intern propriu sau al celorlalți.

O persoană indisponibilă din punct de vedere emoțional va fi evazivă când vine vorba de conversații intenționale sau emoționale și/sau nu este dispusă să se lasă „pradă” sau să exprime emoții. Și o piesă din puzzle suplimentară și esențială: capacitatea ei de empatie lipsește cu desăvârșire.

De unde știi dacă ai de-a face tocmai cu bărbatul indisponibil emoțional?

Atunci când descriu indisponibilitatea emoțională, prefer să contextualizez comportamentul în sens relațional. Decât să enumerăm toate aceste lucruri pe care le va face dacă este indisponibil emoțional, prefer să discutăm cum se manifestă în relație, astfel încât să fii bine pregătită data viitoare. Atunci când te afli într-o relație cu o persoană indisponibilă emoțional vei simți 3 lucruri cheie:

#1. Deconectată

Cineva care este indisponibil din punct de vedere emoțional va rămâne probabil la emoțiile care prezintă zona de siguranță pentru el, de exemplu: bucurie, mândrie, fericire, furie. În mod evident, le va evita pe cele care îl scot din acea zonă, de exemplu, frică, rușine, lipsă de speranță. Prin prioritizarea anumitor emoții, el va crea în mod natural o distanță între voi doi. În momentele în care ai nevoie să mergi mai adânc, să te conectezi cu un anumit sentiment sau vrei să te simți susținută, el nu va fi capabil să o facă.

#2. Invalidată

Un alt strat al incapacității cuiva de a se conecta și de a empatiza este faptul că atunci când te simți rău va tinde spre oferirea de soluții și/sau respingerea ta. Acest lucru se datorează faptului că, conectarea emoțională nu este o opțiune. Așa că, această persoană îți va spune rapid ce să faci sau îți va spune că prin ceea ce treci nu este atât de rău. Dacă ai fost vreodată într-o astfel de conversație, știi că este incredibil de obositor. Tot ceea ce voiai era sprijin, iubire și conexiune și ai fost lăsată să te simți prost, inferioară și enervată.

#3. Singură

Ca urmare a faptului că te simți deconectată și invalidată, probabil că te vei simți singură. Prietene, sunt tristă că ești aici. A nu fi susținută emoțional într-o relație este dureros și izolator. Te poți simți ca și cum ai fi prinsă în capcană, condamnată sau blocată aici pentru totdeauna. Mă doare să fiu cu tine.

Sunt șanse să poți identifica pe cineva din viața ta, fie că este vorba de un coleg, frate, prieten sau un (potential) partener romantic, care este indisponibil din punct de vedere emoțional.

5 semne al bărbatului indisponibil emoțional

#1. Nu-și arată sentimentele

Trăiește în lumea lui și nu spune niciodată ce are în minte. Când se întoarce de la serviciu, se mulțumește să spună „bună ziua” și se retrage în spațiul său. Nu vorbește prea mult despre ziua lui, despre bucuriile sau preocupările sale. Dacă îl întrebi despre munca sa, spune fie că „a fost bine”, fie că e prea obosit pentru a vorbi. E și mai secretos atunci când întrebările sunt legate de sentimentele sale, iar tu nu ai decât să ghicești de ce le ascunde. Un alt semnal de alarmă e că nici sentimentele tale nu sunt de interes în mod deosebit pentru el.

#2. Nu ești o prioritate pentru el

Din păcate acest bărbat nu va face din tine niciodată o prioritate față de prietenii lui sau față de alte activități. Când îi sugerezi să faceți ceva împreună în weekend, îți spune că trebuie să verifice mai întâi cu prietenii lui. Poate îți va spune că a petrece ceva timp separat și a avea o viață personală este sănătos, ceea ce așa și este. Însă, dacă se concentrează pe muncă, pe hobby-urile sale sau pe orice altceva care se află la orizontul său mai mult decât se concentrează pe tine, Huston avem o problemă.

#3. Este insensibil emoțional

Chiar dacă ești tristă sau supărată, el rămâne rece și nu dă niciun semn de empatie? Ba mai mult, uneori, devine frustrat și începe să se certe? Te face copilăroasă când plângi și te oprește când vrei să vorbești despre relația voastră și despre sentimentele tale, spunând că va vorbi când vei începe să te comporți ca un adult? Cu toate acestea, acele conversații nu au loc niciodată și pare că evită orice subiect legat de sentimente.

#4. Stăruie asupra trecutului

Bântuit de trecut, nu se poate concentra asupra a ceea ce se întâmpla aici și acum. Simte ca și cum fosta lui iubită și relația lui din trecut ar fi fost perfectă și că tu nu ai putea niciodată să te ridici la nivelul ei. Era mai slabă, gătea mai bine, era un partener de conversație mai provocator. Numele ei apare la fiecare două zile, așa că ai impresia că știi totul despre ea, iar ea împarte apartamentul cu voi.

#5. Nu este asumat

Chiar dacă pare că aveți o relație serioasă, planificarea viitorului cu un bărbat indisponibil din punct de vedere emoțional este o misiune imposibilă. Reușește să găsească tot felul de scuze: o situație financiară instabilă, nesiguranța locului de muncă, imprevizibilitatea schimbărilor climatice, pentru a putea evita să vă faceți planuri împreună. Adevărul este că el nu se vede ca făcând parte din planurile tale.

Ce ar trebui să faci dacă ești într-o relație cu cineva care este indisponibil din punct de vedere emoțional?

Vreau totuși să ofer puțină speranță pentru cei care se gândesc că în prezent au în viața lor o legătură indisponibilă emoțional. Nu toate persoanele care sunt disponibile din punct de vedere emoțional aleg să fie așa. Mă întâlnesc cu mulți oameni cărora nu li s-a modelat în mod corespunzător disponibilitatea emoțională, dăruirea sau sprijinul. Prin urmare, ei se orientează implicit către ceea ce știu. Acest lucru nu înseamnă că această persoană nu ține la tine. Dar, te rog, nu confunda lucrurile. Aud o mulțime de femei care se plâng că partenerul lor nu trebuie să le iubească sau să le pese de ele și mi se rupe inima.

Cu toate acestea, doar pentru că un partener este indisponibil din punct de vedere emoțional nu înseamnă că este treaba ta să îl înveți și să îl educi cum să crească în acest domeniu. Probabil că au nevoie de terapie și de alte resurse care îi pot ajuta să învețe să empatizeze și să se conecteze emoțional. Iar acest lucru va necesita ani de efort și de vindecare.

Articolele Dianei pe teme de relații, carieră și dezvoltare personală sunt disponibile la rubrica de Dezvoltare personală, iar în podcastul ei, iocucioc, vorbește despre diferite subiecte cel puțin la fel de interesante, doar că fără perdele! Descoperă episoadele aici.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter