Știai că încercarea constantă de a fi people-pleaser (adică de a-i mulțumi pe ceilalți) îți afectează sănătatea mintală? Dacă în urmă cu ceva timp am tratat subiectul limitelor sănătoase față de părinți, astăzi venim acum spre tine cu 3 moduri de a combate instinctul de a face pe plac celor din jur.
Mi se întâmplă de multe ori să îmi treacă pragul destul de frecvent persoane care să îmi vorbească despre faptul că oamenii din jurul lor par să profite de amabilitatea lor. De cele mai multe ori exprimarea lor este ceva de genul acesta:
„Eu fac cea mai mare parte a muncii acasă. Cum îi pot spune partenerului meu să se implice mai mult în menținerea curățeniei în casă fără să-l supăr?”.
„De multe ori stau până târziu la serviciu și fac un efort suplimentar pentru a-i face viața mai ușoară șefului meu. De ce nu sunt apreciate eforturile mele?”
„De ce prietenii mei își fac planuri fără să mă consulte mai întâi? Nu vreau să pierd nimic, așa că deseori îmi anulez propriile planuri doar pentru a ajunge la ale lor”.
Dacă te recunoști în situațiile de mai sus sau altele asemănătoare, s-ar putea să fie necesară o (re)examinare a relațiilor tale, cu ceilalți, dar și cu tine însăți.
Ce să faci dacă nu mai vrei să fii people-pleaser?
În cele ce urmează, îți propun 3 modalități de a te proteja atunci când te regăsești în situațiile în care oamenii încearcă să profite de bunăvoința ta.
#1. Recalibrează așteptările celorlalți
Noi, oamenii, avem tendința de a ne relaționa după anumite tipare unii cu alții. Atât oamenii, cât și mamiferele, spun cercetările, și-au dezvoltat moduri inconștiente și subtile de a semnala dominanța și submisivitatea. Odată ce dinamica puterii într-o relație este stabilită, este adesea dificil de schimbat.
Ce poți face totuși în acest caz? Să atragi atenția celorlalți asupra așteptărilor nerealiste sau nedrepte pe care le au ceilalți de la tine. Poate părea descurajant și la început te pot încerca sentimente precum vinovăția sau frica. Aș vrea să îți atrag atenția asupra faptului că este posibil ca acest comportament al celor din jurul tău să se fi dezvoltat în mod inconștient. De asemenea, el poate persista fiindcă nu le-a fost comunicată direct nemulțumirea. Putem porni de la aceste premise. Dar, pe de altă parte, dacă răspunsul lor nu se schimbă, trebuie să îți pui întrebarea dacă merită să fie ținute în proximitatea ta?
#2. Spune „nu” mai des și explicațiile care le dai să fie politicoase, scurte și sincere
Uite un lucru amuzant. Dacă nu le spui oamenilor și „nu”, cu timpul solicitările lor se vor transforma în pretenții. Să refuzi din când în când este acceptabil. Mesajul pe care îl transmiți astfel este că ai și tu viața ta de trăit. Fă-ți timp pentru tine și pentru hobby-urile tale și nu te dezice de tine însăți cedând la presiunea celorlalți. Aceasta poate fi o lovitură dublă: îți va afecta stima de sine și, în același timp, te va face să ai resentimente față de alte persoane pentru că îți „iau” timpul.
Probabil vei simți nevoia să te explici atunci când refuzi vreo cerere. Unii pot percepe acest lucru care pe un semn de slăbiciune. Din acest motiv, cel mai bine este ca explicația să fie scurtă și sinceră. Oamenii apreciază onestitatea și acest lucru este și un semn de încredere.
Ca o variantă alternativă, mai ales dacă persoana cealaltă are nevoie de ajutor, o poți îndruma spre o soluție care îi poate rezolva problema, fără a fi nevoie să te implici direct. Așa îi poți ajuta să se ajute singuri, iar pe termen lung, să sperăm că îți vor mulțumi.
Te asigur că toate persoanele care merită timpul nu te vor scoate din viața lor doar pentru că le-ai spus „nu”. Cu atât mai mult cu cât mesajul a fost livrat într-un mod respectuos și politicos.
#3. Nimeni nu e perfect… așa să las-o mai moale
De cele mai multe ori, persoanele de care îți povesteam la început, se gândesc la comportamentul acesta de mulțumire a celor din jurul lor, ca la un act de altruism. Adevărul este că în spatele acestui tip de comportament stau mai multe lucruri. Una dintre acestea este nevoia de fi percepută ca fiind perfect.
S-a constatat că persoanele care au o nevoie crescută de a menține o imagine de a fi perfect au o sensibilitate mai mare la respingere și la depresie. Așa că, analizează-ți modelele de comportament și evaluează-ți motivele pentru care dorești să faci pe plac celorlalți. Este oare vorba de vreo dependență de acceptarea socială atunci când le faci pe plac oamenilor? Este vorba de validarea pe care o primești pentru comportamentul tău frumos?
Dacă răspunsul tău este da, te rog să înțelegi că deși validarea celorlalți este un stimulant plăcut pentru ego-ul tău și stima de sine, nu va crea o schimbare de durată în ceea ce privește sentimentele tale de valoare de sine. Foarte curând noutatea acestor validări va începe să se estompeze. Și uite așa, te poți trezi că îți vei pune din nou propria viață în așteptare doar pentru ca alții să te complimenteze pentru personalitatea ta amabilă și mereu de încredere.
Data viitoare când te simți obligată să fii alături de cineva în detrimentul propriei tale bunăstări, adu-ți aminte de aspectele personalității tale care îți plac. De asemenea, amintește-ți că nimeni nu poate fi omniprezentă. Spune-ți că, indiferent dacă ești acolo sau pentru persoana respectivă în acel moment, personalitatea ta va rămâne aceeași. Indiferent dacă ești sau nu apreciat pentru asta.
Concluzie
Adevărul este că nimănui nu-i place să fie „preșul” cuiva și să se simtă people-pleaser. Dar iată o veste bună: ești singura responsabilă pentru modul în care ești percepută de cei din jurul tău. Recunoaște acest lucru și fă pași mici pentru a te afirma. Înainte să realizezi, vei descoperi că relațiile cu oamenii sunt mai valoroase ca niciodată pentru ambele părți dacă porniți de pe picior de egalitate.
Dacă îți plac articolele Dianei Zazula, să știi că vine săptămânal cu subiecte de interes din sfera relațiilor, carierei și dezvoltării personale, aici pe Femzone.ro