Cum să impui limite sănătoase în relația cu părinții tăi?

O situație dificilă în care ne putem afla este aceea de a impune limite sănătoase în relațiile noastre interumane. Și devine și mai dificil atunci când este vorba de a le stabili tocmai cu familia ta. Iată câteva variante de a ne seta propriile limite în relația cu părinții.
limite sanatoase

Deseori în practica mea, mă întâlnesc cu adulți care încă nu au tăiat cordonul ombilical, chiar dacă au peste 30, 40 de ani și încă nu cunosc noțiunea de limite.

Nu sunt puține cazurile în care nu se iau decizii fără aprobarea prealabilă a părinților legate de achiziții, de profesie sau de relații. Sunt nemulțumiți că se simt controlați, că trebuie să dea explicații pentru deciziile lor ori sunt mereu criticați. Îți spun sincer, atunci când intru în astfel de discuții mă simt ca o balerină care încearcă să evite bombele pe un teren minat. Întrebarea care rezultă de aici este: până unde este sănătos să se întâmple acest lucru? Iar o altă întrebare este: oare cum pot să combat acest lucru? Iar răspunsul este:

Limite, limite și iar limite

Efectele unui parenting rău nu încetează în mod miraculos atunci când devii adult sau părăsești casa părinților. Și în ceea ce urmează, te rog să nu înțelegi sub nicio formă, că te încurajez să te îndepărtezi de ei. Evident, dacă aceasta este o dorință de-a ta, fă ceea ce este cel mai benefic pentru tine. Dar, din nou, din experiența persoanelor întâlnite, dacă alegi să rămâi apropiată de părinții tăi, relațiile complicate pot persista, chiar dacă ești adult și ai deja o familie întemeiată. Nu uita, pentru părinții tăi, vei rămâne copil și la 40 de ani, dar și la 50.

Ținând cont de acest lucru, este imperativ necesar să evaluezi limitele pe care vrei să le ai cu familia ta. Aceste limite te pot ajuta să reduci resentimentele și să promovezi interacțiuni mai sănătoase. Ca să fie mai ușor de înțeles, iată câteva din lucrurile pe care le-am întâlnit eu mai frecvent:

  • comentarii critice cu privire la aspectul tău, la deciziile pe care le iei, la partenerii sau la relația pe care o ai.
  • sfaturi nesolicitate despre subiecte precum creșterea copilului, întâlniri, muncă etc.
  • senzația că nu ai un sentiment real de intimitate.
  • controlul sau încercarea de a controla modul în care cheltui banii.

Trebuie să fii conștientă că limitele provin, în esență, din modul în care îți dorești să fii tratată. Acest lucru înseamnă că îți înțelegi și asumi valorile. Iar când spun cuvântul asumare, mă refer că urmărești să acționezi în concordanță cu ele. Odată ce îți setezi acest cadru, îți va foarte facil să îți cunoști limitele.

Dacă ai nevoie de mai multe resurse sau exemple despre ce înseamnă și cum arată limitele nesănătoase cu un părinte, te invit să citești și articolul acesta Cost of Growing up in Dysfunctional Family.

Cum trasăm limite sănătoase față de terți?

#1. Fii direct/ă și concis/ă: atunci când stabilești o limită, încearcă să nu o îndulcești sau să o complici prea mult. Fii pe cât poți tu de precisă cu privire la nevoile pe care le ai. De exemplu:

În loc de: Nu este politicos să faci comentarii despre modul în care îmi educ copiii. Mă face să mă simt inconfortabil și mă enervează.

Ai putea să: Te rog să nu mai vorbești așa despre modul în care îmi educ copiii sau nu voi mai discuta cu tine despre acest subiect. În continuare, nu vreau să aud aceste comentarii.

#2. Continuă să îți întărești limitele: Limitele vin deseori cu împotriviri. Este greu să schimbi niște tipare de relaționare. Dar, despre tipare îți voi vorbi mai mult în articolul următor. Însă, ce este important acum, chiar dacă părinții resping sau nu țin cont de limitele tale, este să nu renunți la a le repeta. Nu face acest lucru cu o stare emoțională încărcată. În schimb, rămâi la o frază simplă și întărește-o des. De exemplu:

În loc de: Simt că nu mă asculți niciodată și că nu contează ce îți spun sau te rog să nu mai vorbești despre modul în care îmi trăiesc viața.

Ai putea să: Modul în care aleg să îmi trăiesc viața este decizia mea și nu vreau să discutăm acest subiect.

#3. Ai grijă la sentimentul de vinovăție: Mulți oameni au sentimente de vinovăție atunci când stabilesc limite. Această vinovăție este frecventă la persoanele care au trăit și au crescut alături de părinți care își rușinau copiii pentru că aveau nevoi. Voi fi sinceră și voi spune că nu sunt adepta mantrelor. Tocmai de aceea în momentul în care sugerez practicarea lor, consider că e absolut necesar să se facă acest lucru. Așa că, conștientizează, notează și repetă-ți: „Merit să am grijă de mine!” sau „Am voie să îmi exprim nevoile!”.

#4. Limitarea sau tăierea relațiilor: Știu, sună destul de drastic. Dar sunt două opțiuni care pot fi luate în considerare. Pot fi o soluție temporară sau una definitivă. Eu, personal, sunt rareori adepta lucrurilor foarte categorice și definitive. Știi de ce? Pentru că uneori, dacă te distanțezi puțin și începi să vezi lucrurile mai puțin din vâltoarea emoțională, poți găsi soluții care să funcționeze foarte bine pentru tine.

Concluzii

Dacă părinții tăi continuă să nu respecte sau să încalce în permanență limitele tale, s-ar putea să te găsești în situația de a re-evalua relația voastră. Unii pot decide doar să limiteze (semnificativ) contactul, atunci când se ajunge la un anumit punct. O variantă în acest sens ar putea fi să te întâlnești cu părinții doar la intervale foarte specifice și limitat pe durate scurte. Alții pot alege să pună capăt cu totul relației. Adevărul este că, nu este un răspuns corect sau greșit. Dar, trebuie să pui în balanță avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni. De asemenea, ține mereu cont de ceea ce este mai benefic pentru tine și pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung.

Ți-a plăcut articolul nostru de azi? Descoperă mai multe în rubrica de Dezvoltare personală.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, redactor colaborator Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter