Ce înseamnă primul trimestru de sarcină, ce schimbări se petrec în corpul tău și care sunt primii pași pe care trebuie să-i parcurgi pentru a te asigura că totul e în regulă cu tine și bebelușul tău – la aceste întrebări răspundem, parcurgând imediat pașii, unul câte unul. Am documentat pentru voi această etapă a vieții, și venim spre voi cu un material născut dintr-o experiență foarte personală, pentru că ne-am gândit că ar putea fi de folos pentru cineva, la un moment dat în viață.
Iată că oficial ești însărcinată și te afli practic în așa-numitul primul trimestru de sarcină. Felicitări! Ești pregătită pentru multele schimbări ce vor urma de acum încolo? Probabil încă te obișnuiești cu ideea că vei deveni mămică dar nu-ți fă griji, suntem alături de tine și pe acest drum minunat.
Iar în articolul de azi vom discuta strict despre primul trimestru pe care tocmai l-ai început.
Pasul 1: Când începe și cât durează primul trimestru de sarcină?
După cum îi spune și numele, primul trimestru de sarcină reprezintă primele 3 luni de sarcină. Ca să fim puțin mai specifici, acest interval se calculează din momentul în care spermatozoidul fertilizează ovulul și durează până la sfârșitul celei de-a 13-a săptămâni de sarcină.
Odată ce ai aflat că ești însărcinată, primul pas trebuie să fie să-ți faci o programare și să mergi la medicul specialist ginecolog pentru a-ți confirma sarcina. Acest lucru se face prin ecograf (de regula intravaginal) unde medicul va vedea micul fetus și îi va determina vârsta. Asigură-te că știi când a fost prima zi a ultimei menstruații, pentru că de asta depinde confirmarea dată de medic, care-ți va spune cu exactitate câte săptămâni și zile de sarcină ai.
Astfel, vei ști unde te situezi în acest prim trimestru care durează 13 săptămâni.
Pasul 2: Ce schimbări se petrec cu tine și corpul tău?
Primul trimestru este, într-adevăr, marcat de multe schimbări fizice și emoționale pentru o viitoare mămică, dar poate nu le conștientizezi extrem de tare dacă ești la prima sarcină. Multe femei pot afla mai târziu că sunt însărcinate, pentru că nu toată lumea face un test după 10-15 zile de la întârzierea ciclului menstrual.
Astfel, poate nu bagi de seamă schimbările inițiale pe care le simți, dar odată ce afli că ești însărcinată, acele schimbări, puțin perceptibile cu ochiul liber, încep să aibă sens.
În materie de schimbări fizice, poți avea parte de sensibilitate crescută la nivelul sânilor (mult mai mult decât în mod normal înainte de menstruație), poți resimți senzații de balonare constantă, grețuri și arsuri stomacale (grețuri în orice moment al zilei, nu doar dimineața), stare de oboseală constantă. Acestea sunt câteva schimbările fizice și mentale experimentate la nivel personal. Desigur fiecare femeie și implicit fiecare graviduță este diferită și grețurile pot fi mai multe sau mai puține dar în mod sigur se simt diferit de orice altă stare de greață. Oboseala resimțită în această perioadă poate fi de-a dreptul de natură extenuantă pe tot parcursul zilei sau doar într-un anumit moment, dar cert este că trebuie să te menajezi în acest prim trimestru, să te odihnești oricând simți că ai nevoie.
Să trecem acum la schimbările emoționale, care în mod sigur sunt cele mai importante schimbări odată ce ai văzut testul de sarcină pozitiv. Simți că totul se va schimba inevitabil și complet, îți pui o mulțime de întrebări, apar o mulțime de frici și te întrebi la fiecare pas ce ar trebui să faci ca să fie bine pentru viitorul tău copilaș. În același timp, uneori e bine și chiar recomandat încerci să păstrezi doar pentru tine și partenerul tău vestea sarcinii, sau cel puțin nu anunți prietenii, colegii sau persoanele care nu sunt din familia apropiată, deși este o veste imensă care te entuziasmează și înspăimântă în același timp. Sfatul nostru, tot din experiență personală, este să anunți cât de târziu posibil, după ce hormonii fericirii de început s-au mai domolit, pentru că firește în prima perioadă vei fi bombardată cu sfaturi vrute și nevrute, întrebări și afirmații care pot trezi frici și sentimente de care poate nu neapărat ai nevoie acum, când „fapta-i consumată”
Se spune că primul trimestru este perioada când sarcina se fixează, așa că trebuie să-i oferi micuțului ce vine orice simți că îți cere, și să te menajezi cât de mult posibil de la oboseală și stres inutil sau de fricile celorlalți care le vor proiecta cu brio asupra ta dacă nu te ții departe de ele.
Pasul 3: Ce analize sunt importante de făcut în primele săptămâni?
În primul rând, cea mai important analiză a fost testul de sarcină în sine, mai ales dacă ai făcut și testul HCG de sânge care să-ți confirme sarcina. Apoi, ar fi bine deja să-ți cauți și să-ți alegi un medic care să-ți monitorizeze sarcina de la început la final, și cu care de preferat să și naști când va fi momentul. În această perioadă, medicul îți va recomanda să faci mai multe seturi de analize, cum ar fi:
- Teste de sânge – hemoleucograma completă, grupa sanguine și RH-ul
- Teste de urină
- Profilul Torch – analize de sânge pentru depistarea unor infecții grave, cu risc de avort spontan sau de transmitere la făt: Rubella, Herpesvirusul, Citomegalovirusul, Toxoplasma, Chlamydia, Lysteria
- Dublu-test – test de sânge care se face între 11 săptămâni și 13 săptămâni + 6 zile de sarcină, care depistează riscul de anomalii cromozomiale fetale (sindrom Down, Edwards, Patau)
- Ecografie de trimestrul I
- Alte consulturi de specialitate (ORL, cardiologie, hematologie, endocrinologie) dacă medicul ginecolog le consideră necesare
La prima consultație, medicul ginecologul va evalua greutatea ta, va măsura tensiunea arterială și pulsul. Controlul se va face o singură dată pe lună, în cazul în care nu apar complicații în timpul sarcinii și dacă nu există afecțiuni preexistente. Controlul lunar înseamnă interpretarea rezultatelor analizelor de către medicul tău, și un ecograf unde poți să-l vezi pe micul bebe.
Nu uita că trebuie să-ți anunți și medicul de familie că ești însărcinată, pentru a te lua în evidența Casei de Asigurări cu acest statut.
Acestea fiind spuse, chiar dacă pare greu, obositor și se întâmplă multe schimbări deodată, sfatul nostru este să gândești pozitiv, să zâmbești des și să te bucuri de aceste momente care reprezintă primul pas către a deveni mamă.