Medicul de familie – de ce este important?

Medicul de familie are un rol foarte important în viața noastră, și este bine să știm cu ce se ocupă acesta, ce fel de servicii ne poate oferi și cum ne poate îngriji la nevoie. Poți alege medicul de familie potrivit pentru nevoile tale de acum, cu care să simți că rezonezi așa cum trebuie.
medicul de familie

Încă de când suntem copii, fiecare facem cunoștință cu medicul de familie și aparținem de un așa numit medic de familie. Dar ce anume face el mai exact și care este rolul său în sănătatea noastră?

Desigur, scriem din proprie experiență când ne gândim la acest medic de familie, pentru că sigur fiecare dintre noi avem unul. De cele mai multe ori, chiar și când ajungem la maturitate, continuăm să frecventăm același medic de familie la care ne duceam părinții de mici copii, nu-i așa? Nu degeaba îi spune medic „de familie”.

Ce face medicul de familie?

Medicul de familie asigură asistență medicală primară iar printre sarcinile lui se numără: asistența familiei, consultații, eliberarea de bilete medicale sau bilete de trimitere către specialiști în funcție de nevoile pacientului, îngrijiri la cabinet și la domiciliu, și nu în ultimul rând educație sanitară.

În cazurile pacienților imobilizați, pacienților cu boli infecto-contagioase, nou-născuților, sau altor cazuri diverse, medicul de familie poate face și consultații la domiciliu.

Chiar dacă este într-un mediu privat, medicul de familie lucrează în relație cu CAS (Casa de Asigurări de Sănătate), asta însemnând că venitul medicului este dat de CAS. Iar toate persoanele care sunt asigurate la CAS, beneficiază de serviciile gratuite ale medicului de familie. În cazul unei persoane neasigurate, un plus este că serviciile medicului de familie are costuri accesibile pentru toată lumea.

Serviciile medicului de familie sunt complexe și cunoștințele sale trebuie să acopere toată patologia umană, asta însemnând că trebuie să cunoască orice domeniu medical, cel puțin la un anumit nivel, pentru a putea interveni în caz de urgențe și pentru a putea prescrie medicamentația potrivită în funcție de problemă. De asemenea, trebuie să poată pune un diagnostic cel puțin temporar, pentru a te trimite la medicul specialist necesar exact pentru problema în cauză.

De ce este important medicul de familie?

În primul rând, cel mai important lucru este că acest medic are evidența tuturor problemelor tale de sănătate de când erai copil. Acesta deja te cunoaște, știe la ce ești alergic sau ce fel de boli ai făcut până acum așa că, îi poate fi mai ușor să te consilieze mult mai repede decât unui medic nou. Majoritatea medicilor de familie au întregi familii în evidență. De exemplu, dacă tu ai un medic bun cu care rezonezi, inevitabil îl vei duce și pe propriul tău copil tot acolo.

Însă, ca și cu orice alt medic dintr-o specializare mai particulară (ginecologie, dermatologie etc.), ar fi bine să simți că ești pe aceeași „lungime de undă” și cu medicul tău de familie. Acesta ar trebui să explice pe înțelesul tău fiecare problemă sau nelămurire după orice consultație. Așa că, chiar dacă ești de mic copil la același medic, să știi că nu este o tragedie să te muți la un altul. Mulți tineri, odată ajunși la vârsta la care sunt pregătiți să-și înființeze propria lor familie, se hotărăsc să-și aleagă un alt medic de familie iar asta se întâmplă din unele motive cum ar fi: medicul de când erau copii este prea în vârstă, nu mai rezonează cu acesta, au nevoie de mai multă atenție, medicul este prea ocupat, timpul de așteptare este prea mare.

De exemplu, dacă ai în jur de 30 de ani și ești în așteptarea propriului tău copilaș, poate te gândești că un al medic de familie ar fi mai potrivit pentru tine, soțul și copilul vostru.

Iar dintre motivele enumerate mai sus, se pare că timpul de așteptare de la ora programării făcute în prealabil, până la ora la care chiar intri în cabinet, este foarte important. Am făcut un mic sondaj printre un grup de tineri cu vârsta între 25-30 de ani, și părinții acestora, iar la întrebarea „de ce v-ați mutat de la medicul de familie?” răspunsul a fost într-o proporție de 80% cu privire la timpul de așteptare prea mare.

Așa că, nu trebuie să-ți fie frică să faci această schimbare dacă consideri că nu-ți mai priește un anumit medic. Te poți oricând schimba la un altul

Schimbarea se poate face simplu, cu o hârtie de la noul medic, pe care o vei prezenta la vechiul medic. Iar acesta este obligat să-ți prezinte toate acele documente cu evidența ta de când erai copil documente care se vor transfera la noul medic. Acesta le va analiza atunci când te primește la el.

Nu uita că trebuie să te simți confortabilă în cabinetul medicului de familie, trebuie să te simți înțeleasă și trebuie să rezonezi cu acesta, în așa fel încât să nu-ți fie frică să mergi la controale și consultații. Acesta este medicul pe care îl frecventezi cel mai des în viață, așa că, este de datoria ta să alegi unul potrivit și bun pentru tine. Ai grijă de sănătatea ta!

SHARE

Mira Pop

Redactor, reporter – femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter