Tot ce trebuie să știi despre Cancerul la sân – de vorbă cu medicul oncolog

Am întrebat un medic-primar oncolog despre tot ce are nevoie să știe o femeie despre cancerul la sân: ce semne ne pot duce cu gândul la cancer, cum îl depistăm, cum se tratează, ce șanse sunt să facem cancer dacă există istoric în familia noastră și multe alte întrebări cu răspunsuri care mai de care mai interesante.
cancerul la sân tratamente

În articolul de astăzi am discutat cu dr. Dan Luchian, medic primar oncolog, care ne răspunde la întrebări despre cancerul la sân: cine poate face cancer la sân, care sunt semnele care ne pot prevesti legat de existența cancerului la sân, există cancer bun sau rău, ce se întâmplă după diagnostic și multe altele.

Știm că subiectele de oncologie prezintă mare interes pentru voi, motiv pentru care revenim periodic asupra lor și dezbatem subiecte de interes pentru populație, în special pentru femei. Un astfel de subiect este din nou cancerul la sân, temă în care intrăm în detaliu mai mult ca până acum.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale apariției de cancer la sân?

Medicul spune că, comparativ cu alte forme de cancer, în cazul cancerului la sân, principala cauză pentru care această boală poate să apară este pe fond genetic.

În principiu, în proporție de 45-50% din cazul îmbolnăvirilor de cancer la sân se datorează genelor pe care o persoană le are. Un procent destul de mare a îmbolnăvirilor de cancer la sân se datorează și alimentației pline de hormoni, și nu doar datorită alimentelor de origine animală, ci și a îngrășămintelor folosite în cazul legumelor-fructelor. O altă cauză a ratei mari de îmbolnăviri este și aportul de hormoni pe care îl introducem în organism zilnic sau folosirea anticoncepționalelor pe termen lung”, ne spune medicul oncolog.

Primele semne: cum putem recunoaște dacă avem cancer la sân? ce trebuie să știm despre diagnosticarea acestuia?

Cel mai comun semn care le aduce pe femei la medic este de regulă apariția unui nodul la nivelul sânului sau axilei, care crește în dimensiuni și nu mai scade niciodată în dimensiuni. Alte semne ar fi modificările la nivelul pielii, și anume edemul capătă un aspect de coajă de portocală la nivelul pielii, apariția ulcerației dacă se stă prea mult, dar și scurgerile mamelonare sau retracția mamelomului trebuie să ne dea de gândit.”, spune medicul oncolog.

După palparea, ecografia sau mamografia realizate la nivelul sânilor, se procedează la efectuarea unei punții în locul unde se află nodulul pentru a se face biopsia.

În funcție de rezultatul histopatologic și realizarea CT-ului, a ecografiei și mamografiei, se stabilește conduita terapeutică”, mai spune dr. Luchian.

Ce se întâmplă cu un pacient este diagnosticat cu cancer la sân?

Atunci când o persoană primește rezultatele nefericite privind existența cancerului în organism, în primul rând se stadializează boala pentru a se vedea în ce stadiu a avansat boala până în momentul depistării. În funcție de stadiu și elementele care sunt descrise în rezultatul histopatologic de la punție-biopsie, se stabilește tratamentul: chimioterapie, hormonoterapie, terapie targetată țintită.

Atunci când boala se depistează în stadiul 1, adică în fază incipientă, ea poate fi tratată prin intervenție chirurgicală plus hormonoterapie. Abia în stadiul 3 se folosește deja chimioterapia, însă planul de tratament depinde de mai mulți factor și de cum reacționează fiecare persoană în parte. Se mai pot face hormonoterapii, adică pe bază de tablete ce au scopul de a preveni apariția cancerului după intervenția chirurgicală. De asemenea, se mai pot face și terapii țintite.

Chimioterapia are rolul de a scădea în dimensiuni formațiunea tumorală și adenopatiile axilare, de a distruge micrometastazele de la distanță – adică la nivel microscopic celulele care pleacă din tumoare și se extind în corp, se pot distruge prin chimioterapie, care odată administrată, merge peste tot în corp, mai puțin în creier. Ea nu se administrează în stadiul 1 niciodată. Apoi, radioterapia are rolul de a controla local boala. Practic ea vine în completarea chimioterapiei și invers. Radioterapia se folosește de obicei în stadiile 2 și 3, după realizarea intervențiilor chirurgicale în cazul cancerului la sân, pentru a steriliza locul unde a fost tumoarea.

Există cancer bun și cancer rău?

Medicul oncolog spune că nu există tip de cancer bun sau rău, și că aceste teorii sunt doar mituri.

Din păcate unii fac confuzie între cuvântul de cancer și tumoare. Ceea ce numesc unii „cancer rău” este de fapt tumoarea malignă, iar „cancer bun” este de fapt tumoarea benignă. Adevărul este că orice cancer este rău. O tumoare nu se transformă în cancer, ea de la început este malignă sau benignă. Cea care de la bun început este malignă este cancer și punct. Ea se răspândește din aproape în aproape și poate pleca de la locul de apariție pe celelalte organe sau părți ale corpului (inclusiv oase), iar dacă este benignă această tumoare, atunci este o formațiune de sine stătătoare, fără să se răspândească în organism”, completează medicul.

Cum putem reducere șansele de a face cancer la sân?

Se pare că femeile care alăptează, vor prezenta un risc mult mai scăzut de a face cancer în restul vieții, față de cele care nu optează pentru alăptat. „Este dovedit științific faptul că atunci când femeile alăptează cel puțin 6 luni de zile după naștere, prezintă un risc mult mai scăzut de a face cancer la sân după această perioadă. Nu pot să spun cu exactitate procentele din studii, dar din cunoștințele mele aproximativ cu 30% poate să scadă acest risc”, spune dr. Dan Luchian.

În opinia medicului, în cazul femeilor cu istoric de cancer din sfera ginecologică în familie, li se recomandă să aibă copii și să alăpteze în mod obligatoriu pentru a-și reduce șansele de a dezvolta această boală.

Indiferent de tipul terapiei administrate sau de combinația în care se administrează formele de terapie (hormonoterapie, chimioterapie, radioterapie sau terapie țintită), cifrele spun că aproximativ în cazul a 90% din terapii, ele pot funcționa. Tratamentele sunt individualizate în funcție de persoană și rezultatele testelor.

În România, momentan, pacienții diagnostizați cu cancer la sân, beneficiază de exact același tratament ca și în orice țară modernă, de la Germania până la SUA. Există șanse de supraviețuire până la stadiile 3, iar din stadiul 4 doar se prelungește viața pacienților”, mai spune medicul.

Câte generații se poate moșteni cancerul la sân?

Cancerul la sân poate fi moștenit pe linie directă, indiferent dacă vorbim de linia mamei sau a tatălui, oricâte generații. „Cu cât suntem mai îndepărtați ca generație față de persoana care a făcut cancer dintre antecesorii noștri, cu atât șansele noastre de a dezvolta boala scad. Însă riscul tot există și este mai mare față de persoanele care nu au avut o astfel de boală în istoric. Practic, daca mama a avut cancer, tu ca femeie ai șanse de 10 ori mai mari să moștenești boala față de o altă femeie care nu are astfel de istoric în familie”, ne mai dezvăluie doctorul.

De când ar trebui făcută prevenția în cazul femeilor?

După vârsta de 20 de ani, orice persoană ar trebui să înceapă controalele periodice pentru prevenirea apariției cancerului la sân.

Un consult periodic pentru femeile de 20+ ani presupune în primul rând autopalparea lunară, consult medical anual la medicul oncolog și ecografia mamară anuală. După vârsta de 40 de ani, recomand efectuarea mamografiei anuale, iar dacă apar semne de incertitudine, se completează cu ecografia mamară, căci cele 2 investigații medicale nu trebuie să se excludă.”, ne spune medicul oncolog, Dan Luchian.

Desigur, nici controalele medicale ginecologice nu trebuie să lipsească din agenda unei femei.

Citește povestea unei tinere supraviețuitoare de cancer, purtătoarea genei BRCA, care și-a pierdut mama datorită aceleiași boli necruțătoare: Legătura între gena BRCA și cancerul de sân și ovare

Pe Femzone.ro veți putea citi zilnic articole pe teme de sănătate fizică și mentală, dar și pe subiecte de dietă, fitness, wellness și dezvoltare personală, toate acestea servind bunăstării voastre, femei dragi.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter