Se spune că, cancerul este boala secolului 21, o boală care apare la tot mai mulți oameni, în diferite părți ale corpului și care ia viețile a milioane de oameni, multe femei, mulți copii și mulți oameni nevinovați.
Se pare că, cancerul este precum jocul la Loto: poți pierde sau poți câștiga, fără să știi ce va urma.
În articolul de azi vorbim despre gena BRCA și tipurile de cancer din sfera ginecologică pe care o femeie purtătoare a acestei gene are șanse să le facă în viață. Am discutat cu doi medici, dr. Leah Codruț – medic primar ginecolog și dr. Dan Luchian – medic primar oncolog, care ne-au oferit informații relevante și interesante în domeniu.
În cele din urmă, veți citi povestea Larisei Peterson și drumul ei spre vindecare dintr-o boală care i-a luat mama încă de când era foarte tânără, dându-i credința că această boală duce la moarte sigură.
Ce este gena BRCA 1 și 2, cum aflăm dacă o avem și cine e predispus să o aibă?
Am consultat un medic oncolog și unul de specialitate ginecologică și am aflat de faptul că, atunci când într-o familie există situații de cancer la sâni sau ovare, există posibilitatea ca descendenții să aibă gena BRCA 1 sau 2, fapt ce se poate afla doar prin efectuarea unui test.
Înainte de toate, e bine să înțelegem cu toții faptul că apariția cancerului la sân implică 2 componente: una genetică și una determinată de mediul înconjurător. Gena BRCA1 și BRCA2 sunt gene supresoare tumorale implicate în controlul integrității ADN-ului și sunt cel mai frecvent asociate cu riscul cel mai mare de a dezvolta cancer de sân.
Testarea pentru depistarea existenței genelor BRCA permite evaluarea riscului de cancer de sân și a cancerului ovarian, precum și recomandarea strategiilor de prevenție după caz. De știut este faptul că, testarea pentru BRCA se face din analiză de sânge, care utilizează analiza ADN-ului pentru a identifica mutațiile în oricare dintre cele două gene de susceptibilitate ale cancerului mamar sau ovarian – BRCA 1 și BRCA 2.
„Cancerele de tip ginecologic pot apărea la o persoană în proporție de 40-45% ca moștenire genetică, iar aceste procente cresc cu 50%-80% dacă o persoană este purtătoare a genei BRCA. Întrucât gena BRCA în sine se moștenește în proporție de 80%, este important ca atunci când avem în istoricul familiei cazuri de cancer la nivel ginecologic, să ne supunem testării pentru a vedea dacă suntem sau nu purtători ai acestei gene.”, ne spune medicul primar oncolog, dr. Dan Luchian.
Medicul spune că în România foarte puține femei efectuează aceste teste genetice, deoarece ele sunt costisitoare și, din păcate, nici nu sunt decontate, procentul de testare fiind extrem de mic, sub 5%.
Medicii de specialitate ginecologică spun că nici prevenției pe teme de cancer de tip ginecologic nu i se acordă atenția necesară. Se pare că sub 50% din femeile din România acordă orice fel de atenție metodelor de prevenție la capitolul cancerelor ginecologice, chiar dacă acest lucru le-ar ajuta să descopere orice probleme încă din faza incipientă.
„Este foarte importantă participarea la controalele periodice și trebuie efectuată palparea sânilor regulat, cel puțin lunar, iar pentru persoanele purtătoare a genei BRCA cu atât mai mult, deoarece șansele de a face cancer în sfera ginecologică sunt mult mai mari. Știm că pentru femei nu e cel mai comod lucru să participe la consulturile ginecologice anuale, însă nu uitați, în decursul unui an nu poate să apară nicio problemă atât de gravă încât să nu poată fi rezolvată dacă este depistată din timp”, spune medicul ginecolog dr. Leah Codruț.
A moștenit gena BRCA, iar mai apoi cancerul
Despre Larisa Peterson trebuie să știți că este o adevărată luptătoare. Trăiește în Los Angeles, unde este căsătorită cu John, alături de care are și un băiețel pe nume Johnny. Deși trăiește în țara tuturor posibilităților și visurilor, ea nu trăiește clasicul vis american, ci visul unei noi vieți și a unei noi șanse de care mămica ei nu a mai avut parte niciodată, pierzând lupta cu cancerul atunci când Larisa era la facultate.
La vremea când mama ei s-a îmbolnăvit de cancer la ovare, din păcate Larisa nu știa 2 lucruri importante: faptul că mama ei avuse gena BRCA, pe care ea în calitate de fiică avea 80% șanse să o moștenească, și că această genă însemna pentru ea, ca fiică, o șansă cu 50% mai mare de a face cancer în această viață.
Având istoric de cancer în familie, de-a lungul vieții, lupta Larisei nu a fost doar cu boala în sine, ci a fost și va rămâne pentru totdeauna o luptă cu emoțiile ei: fricile și neputința pe care le-a trăit și pe care la acea vreme nu știa cum să le gestioneze, iar astăzi nu are cum să le dea uitării. Cu toate acestea, Larisa a primit o nouă șansă la viață atunci când a învins cancerul, după ce în urmă cu 5 ani a fost diagnosticată cu cancer la sân.
Ce simptome a avut și cum a aflat de diagnostic?
În 2017 Larisa a dat viață băiețelului ei, Johnny, iar la doar 10 luni după naștere, a început să resimtă niște simptome pe care și le explica cu faptul că e proaspătă mămică sau că alăptează, însă nu era așa, tot ce era în neregulă în viața ei atunci avea legătură cu cancerul.
A simțit o oboseală constantă, mânca excesiv și slăbea în continuu, iar mai apoi a descoperit și un nodul la sân care i-a dat motive de îngrijorare suficiente încât să-și consulte medicul de familie. Așa a ajuns la medici de specialitate, care într-un final i-au dat verdictul: diagnosticul cu cancer la sân.
„În momentul în care am aflat că am un nodul la sân și mi s-a spus despre biopsia ce trebuie efectuată, am început să plâng, spunând că am un copil mic și că nu pot să mor. Nu pot să-mi imaginez să nu fiu lângă copilul meu, pentru că eu când mi-am pierdut mama am fost un adult și tot mi-a fost greu, așa că nu am putut să concep ideea că pot să mor și copilul meu să crească fără mine, un copil de nici 1 an de zile. Așa am decis că orice ar fi, voi lupta și voi învinge cancerul.”, relatează Larisa, având experiența negativă cu mama ei, care nu a supraviețuit cancerului ovarian.
Nu s-a întrebat nicio clipă de ce i se întâmplă ei asta, ce a făcut ca să merite să aibă cancer, știa doar că trebuie să lupte și să supraviețuiască.
Ulterior a aflat că este deja în stadiul 3 al cancerului, care trebuia oprit de urgență ca să nu se răspândească în tot corpul ei, și pentru a nu intra în stadiul 4, deoarece știa că în stadiul 4 nu mai avea cum să câștige lupta, ci doar să-și prelungească existența preț de câteva luni.
Ce tratament a primit și ce operații a avut?
La scurt timp după diagnostic a început și efectuarea testelor pentru a vedea ce tip de cancer are, în ce stadiu este și dacă este și purtătoarea genei BRCA având istoric de cancer ovarian în familie pe linie directă. Apoi,împreună cu medicul de familie din Los Angeles și un medic oncolog, au început realizarea unui plan concret de tratament care urma să înceapă cu ședințele de chimioterapie, pentru a vedea cât de puternic este cancerul și cât de repede poate scăpa de el.
Medicul oncolog contactat inițial a făcut imediat trimiteri pentru realizarea tuturor analizelor necesare și a avut o primă consultație detaliată cu medicul. „Sincer, nu îmi amintesc nimic din acea discuție, pentru că era multă informație nouă pentru mine, dar știu că la finalul discuției l-am întrebat pe doctor dacă crede că voi învinge cancerul”, ne povestește Larisa.
Neprimind un răspuns prea încurajator, Larisa s-a îndreptat spre un alt doctor oncolog în orașul Santa Monica, care din start a avut o atitudine atât de pozitivă, încât excludea varianta nesupraviețuirii cancerului.
Tratamentul a constat în 4 ședințe de AC – un tratament cu medicamentul de chimioterapie roșu, numit The Red Devil, administrate la câte 2 săptămâni, apoi urmând un tratament de chimioterapie numit Tucsol.
„Prima ședință a fost cea mai grea, tratamentul în sine fiind dificil. Cel mai greu, însă, a fost după administrarea tratamentului, nu în timpul acesteia. Înaintea fiecărei ședințe mi s-au făcut analize, a trebuit să aștept după rezultate, mi s-au dat diferite infuzii ca să nu-mi fie rău, iar după tratament am primit mereu perfuzii de hidratare pentru a împinge chimioterapia afară”, relatează Larisa.
Degeaba a administrat pastile împotriva stării de greață și rău, ele nu i-au folosit. Părul a început să-i cadă după prima ședință, iar după două săptămâni de la prima chimioterapie a fost nevoie să renunțe de tot la părul ei.
Abia după toate ședințele de chimioterapie a urmat operația, care a constat în scoaterea a 4 ganglioni și a țesuturilor sânilor, respectiv renunțarea la ambii sâni, pentru care medicul chirurg și medicul estetician au realizat operația de îndepărtare și apoi înlocuire a sânilor naturali cu implanturi. După înlăturarea primilor 4 ganglioni și a țesuturilor sânilor, s-au făcut analizele pentru a se vedea dacă țesuturile mai conțin celule canceroase și dacă e nevoie să îndepărteze și ceilalți ganglioni, iar rezultatele fuseseră negative.
La final a făcut 30 de ședințe de radioterapie timp de 30 de zile, care din nou nu au fost ușoare, dar la final a avut operația în care i s-au scos implanturile provizorii și au fost înlocuite cu implanturile finale.
„Din mai până în noiembrie 2018 a durat toată povestea de la diagnosticare și până la operație, după care mi-am promis că în viața asta voi face orice îmi cer medicii, numai să nu mai am de-a face niciodată cu cancerul”, mărturisește Larisa.
Viața după cancerul la sân
Viața Larisei s-a schimbat considerabil după experiența cu cancerul.
Înainte de toate, Larisa a decis să renunțe la alimentația nesănătoasă: zahăr, grăsimi animale și alte produse de origine animală, respectiv să introducă în viața ei sportul în fiecare zi.
Din secunda în care a aflat că este posibil ca nodulul de la sân pe care l-a descoperit ar putea fi de fapt cancer, ea a decis să-și ia sănătatea în propriile mâini și să nu lase nimic la voia întâmplării. Așadar, alături de tratamentele medicale și medicamentele primite la centrele medicale din SUA, a decis să adopte un stil de viață bazat exclusiv pe alimentație pe bază de plante, excluzând orice hrană de origine animală și orice altă hrană ce ar putea îngreuna însănătoșirea ei sau care să favorizeze extinderea cancerului în corpul ei.
„Un diagnostic de cancer nu este o sentință la moarte. Pe lângă echipa ta medicala cred ca cel mai important este să îți găsești și ceva în care să ai credință. Găsește ceva ce funcționează pentru tine și pune-l în aplicare in fiecare zi. Noi, femeile, suntem obișnuite să avem grijă de iubit, soț, copii sau părinți, dar pentru a putea face toate astea, trebuie să avem în primul rând grijă de noi. De aceea e important să fim la zi cu toate controalele, analizele medicale, mamografii/ecografii anuale etc. O boală descoperită în stadii incipiente, este o boală care are șanse mai mari de a fi vindecată. Și nu uitați, nicio vârstă nu e prea tânără pentru boală. Sănătate multă!” este mesajul transmis de Larisa vouă, cititoarelor noastre dragi.
În prezent, Larisa împărtășește cu publicul român pasiunea ei pentru gătit și dieta pe bază de plante pe canalul ei de YouTube LarisaInLosAngeles.
Pe Femzone.ro veți putea citi zilnic articole pe teme de sănătate fizică și mentală, dar și pe subiecte de dietă, fitness, wellness și dezvoltare personală, toate acestea servind bunăstării voastre, femei dragi.