Cu toții am auzit cel puțin o dată că anumite vitamine au un rol foarte important în organismul nostru, nu-i așa? Încă de când suntem copii, știm că trebuie să ne vitaminizăm ca să ne simțim și să funcționăm bine. Dar cât de multe știm de fapt despre aceste substanțe chimice organice de necesare organismului? Și mai mult, cum putem profita de beneficiile lor în această perioadă în care răcelile sezoniere sunt la ordinea zilei? Află în rândurile de mai jos, din spusele farmacistului Ionuț Coardoș pe înțelesul tuturor.
Pe acest subiect am mai discutat cu farmacistul de serviciu. Poți citi articolul aici.
„Pentru a preveni răcelile, gripele și alte afecțiuni sezoniere aș recomanda următoarele: să ne adaptăm în primul rând la un stil de viață echilibrat, fiind atenți la ce consumăm incluzând o dietă bogată în nutrienți, încluzând leguminoasele, fructele proaspete, surse de proteine slabe, alimentele bogate în antioxidanți și cerealele integrale; să avem un aport corespunzător de lichide, cum ar fi apa, ceaiurile, supele; să fim atenți la igiena personală incluzând spălarea pe mâini regulată, evitarea contactelor cu persoanele bolnave”, ne îndrumă Ionuț Coardoș, farmacist.
Cum administrăm corespunzător vitaminele și mineralele pentru a ne ajuta sistemul imunitar?
Mai exact, cum putem ști ce și cât să luăm, și pe ce criterii ne bazăm când luăm vitamine (vârsta de exemplu). Ce putem lua doar cu recomandarea unui medic și ce putem lua „fără prescripție”?„Ideal ar fi să obținem majoritatea vitaminelor și mineralelor din alimentație, deoarece acestea sunt mai bine absorbite și utilizate de către organism în această formă. Totuși, în unele situații, un aport de suplimente alimentare pot fi recomandate pentru a asigura un aport adecvat de vitamine, minerale, iar consultarea unui medic sau a unui nutriționist este esențială deoarece în unele cazuri excesul de vitamine și minerale poate avea efecte nedorite interacționând cu unele medicamente afectând absorbția sau eficacitatea acestora”, ne explică farmacistul.
Top 7 vitamine și minerale și cum ne pot ajuta acestea
Vitamina C (acid ascorbic), este un antioxidant puternic, care contribuie la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative. Pe lângă asta, este implicat și în producerea și activitatea celulelor imune.
Sursele din alimentație cu vitamina C se găsesc în fructe și legume: citricele (portocale, lamai), kiwi, ananas, mango, căpșuni, ardei gras, broccoli, varză de Bruxelles.
Vitamina E (tocoferol), este o vitamină liposolubilă, având proprietăți antioxidante, ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la activitatea celulelor imune.
Cele mai bogate surse din alimentație cu vitamina E le găsim în: legumele cu frunze verzi (spanac), nuci și semințe (migdale, semințe de floarea soarelui), uleiuri vegetale (uleiul de măsline), pește (somon).
Vitamina D (vitamina D2 ergocalciferol, vitamina D3 colecalciferol), joacă un rol important în funcționarea optimă a sistemului imunitar, fiind esențială în lupta contra infecțiilor, iar deficitul de vitamina D poate crește susceptibilitatea la infecții.
Cele mai bogate surse din alimentație cu vitamina D le putem găsi în: ciuperci, ouă (în special gălbenușul), pește (somon, sardine), în conservele cu ton, hering și în ulei de ficat de cod.
Vitamina A (retinol) susține producerea celulelor albe din sânge, având rolul de apărare împotriva invadatorilor, fiind esențială și pentru sănătatea pielii și a mucoaselor.
Sursele din alimentație pe bază de retinol, le putem găsi în carne (ficat), lactate (lapte integral), ouă, pește (ton), iar alte surse de provitamina A (carotenoizi) le putem găsi în legume cu frunze verzi (spanac, kale), morcovi, cartofi dulci, fructe portocalii și galbene (portocale, lămâi).
Vitamina B6 (piridoxina) este implicată în producția de anticorpi și în dezvoltarea celulelor imune, iar deficiența de vitamina B6 poate slăbi funcționarea sistemului imunitar.
Cele mai bogate surse alimentare cu vitamina B6 le găsim în carne (curcan, pui), pește (somon, ton, sardine), în legumele cu frunze verzi (spanac, kale), în semințe și nuci (caju, migdale), în leguminoase (linte, năut), fructe (avocado, banane).
Zincul este un mineral, implicat în dezvoltarea și activitatea celulelor imune, susține funcțiile barierelor fizice cum ar fi mucoasele, pielea și este implicat în sinteza de ADN.
Cele mai bogate surse din alimentație cu zinc le găsim în carne (porc, vită), produse lactate (brânză, iaurt), semințe și nuci (semințe de dovleac), leguminoase (linte, năut).
Fierul este esențial pentru producția hemoglobinei, care are rolul de a transporta oxigenul către celulele sanguine.
Cele mai bogate surse de alimente cu fier le găsim în carnea roșie (carne de vită, miel, porc), pește și fructe de mare (somon, ton, stridii), leguminoase (linte, năut, fasole neagră), legume cu frunze verzi (broccoli, spanac, varză de Bruxelles), cereale integrale (quinoa, ovăz), uleiuri (ulei de susan, ulei de in).
Așadar, pentru a administra corect vitaminele și mineralele în sprijinul sistemului imunitar, este important să ținem cont de mai mulți factori, precum:
- Vârsta
- Condițiile individuale de sănătate
- Necesitățile nutriționale specifice
Fiecare grupă de vârstă poate avea cerințe nutriționale diferite, iar unele multivitamine pot fi potrivite pentru majoritatea adulților, însă anumite categorii precum copii, femeile însărcinate sau care alăptează și adulții mai în vârstă, persoane cu anumite afecțiuni de sănătate sau care iau medicație pot avea nevoie de suplimente adaptate.
Pe lângă toate acestea, farmacistul ne mai menționează că „vaccinarea antigripală este o metodă bună de a preveni infecțiile respiratorii în sezonul rece incluzând anumite categorii de persoane (persoanele care suferă de boli cronice, persoanele imunodeficiente, copiii cu vârsta de 6 luni sau mai mari, persoanele vârstnice); suplimentele alimentare pe baza de vitamina C, vitamina D si zincul.”