Vitaminele pentru o iarnă rece și o imunitate bombă – de vorbă cu farmacistul

An de an, iarnă de iarnă, vitaminele sunt principalii noștri aliați pentru a ne ajuta și susține sistemul nostru imunitar în sezonul instabil de iarnă. Am stat de vorbă cu Ionuț Coardoș - farmacist manager la o rețea de farmacii din România, care ne oferă periodic oportunitatea de a învăța lucruri interesante despre sănătatea noastră.
Vitaminele și Sistemul imunitar

În articolul de azi aflăm care sunt vitaminele care ne pot fi aliații ideali în acest sezon, stând de vorbă cu farmacistul Femzone.ro, Ionuț Coardoș, care ne oferă informații valoroase despre ce ne poate ataca sistemul imunitar și cum să avem grijă de el.

Înainte de toate, să vorbim puțin despre ce este sistemul imunitar și cum funcționează el.

Sistemul imunitar este un mecanism de apărare, alcătuit din celule, organe, molecule cu funcții bine stabilite, principala funcție a sistemului imunitar fiind aceea de a identifica, combate și distruge invadatorii străini: viruși, paraziți, ciuperci, bacterii (agenți patogeni), care la rândul lor pot provoca boli, infecții și alte afecțiuni.”, ne spune Ionuț Coardoș.

Factorii care duc la scăderea sistemului imunitar

Am aflat de asemenea și faptul că, în acest sezon sunt mai mulți factori care pot afecta sau pune la încercare sistemul nostru imunitar, iar printre cei mai importanți sunt următorii:

  1. Răceala și gripa – apar de regulă în sezonul rece, pot suprasolicita sistemul nostru imunitar datorită climatului uscat și a temperaturilor joase, iar mediul poate fi propice pentru răspândirea acestor infecții respiratorii.
  2. Stresul – un factor care poate și el afecta sistemul nostru imunitar, datorită faptului că suntem într-o perioadă a sărbătorilor de iarnă și fiecare suntem cu multe sarcini, cumpărături, găsirea de cadouri, participarea la evenimente etc.
  3. Lipsa Vitaminei D – o expunerea la soare mai scăzută în sezonul rece poate cauza deficit de vitamina D, care știm bine că este o vitamină esențială pentru buna funcționare a sistemului nostru imunitar.
  4. Alimentația – joacă un rol important și ea în menținerea sistemului nostru imunitar, așadar trebuie să fim precauți cu privire la ce și de ce consumăm în această perioadă, să avem o masă cât se poate de echilibrată și bogată în nutrienți.
  5. Sedentarismul – lipsa mișcării și a unor activități sportive în perioada aceasta poate, de asemenea, să ne slăbească sistemul imunitar, astfel încât specialiștii recomandă cel puțin o plimbare pe zi, timp de 30 minute, sau orice altă mișcare, indiferent dacă e mers pe jos, jogging sau mers la sală.

Concluzia mea că pentru a menține un sistem imunitar sănătos și puternic este important să depunem anumite eforturi care pot să devina automatisme, obiceiuri sănătoase, astfel că trebuie să ne adoptăm un stil de viață cât se poate de echilibrat, să fim atenți la dieta noastră, la nivelul de stres la care ne expunem, la activitatea fizică, la timpul pe care îl oferim celor din jur și, să nu uităm de propria noastră persoana.”, spune farmacistul Ionuț Coardoș.

Care sunt cele mai comune și frecvente cauze ale slăbirii sistemului imunitar?

Slăbirea sistemului imunitar poate surveni din mai multe cauze, care pot fi rezultatul unor obiceiuri proaste, sau pur și simplu pentru că ne naștem cu o imunodeficiență, caz în care trebuie să fim mai precauți.

„Din experiența mea, în cazul pacienților întâlniți în farmacie, cele mai frecvente cauze pentru care scade imunitatea este de la o medicație luata necorespunzător, cu precădere automedicația cu antibiotice, care administrate pe termen lung slăbesc sistemul imunitar și, totodată se poate face rezistență la antibiotice sau se poate produce o reacție adversa gravă ajungând până la soc anafilactic.”, ne mai spune farmacistul Ionuț Coardoș.

Printre care e și administrarea de antibioticele fără auto-biogramă, unde se poate stabili sensibilitatea sau rezistența la anumite clase de antibiotice. Acestea, administrate necorespunzător, nerespectând posologia ori administrate mai puțin decât a prescris medicul, pentru simplul fapt că se simte mai bine, poate duce la anumite complicații nedorite sau la infecții recurente.

Probioticele nu ar trebui să lipsească de lângă o medicație cu antibiotice, deoarece acestea din urmă pot slăbi sistemul imunitar și pot crea dezechilibre gastro-intestinale. Bolile cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare, medicațiile cu corticosteroizi, precum și chimioterapia pot afecta sistemul imunitar pe termen lung. Și, nu în ultimul rând, fumatul, consumul excesiv de alcool, stresul, lipsa de mișcare, înaintarea în vârstă, lipsa somnului sunt alți factori care pot scădea sistemul imunitar.”, ne mai spune farmacistul.

Care sunt vitaminele și principalii aliați ai sistemului imunitar?

Aflăm tot de la specialistul nostru că „Principalii aliați ai sistemului nostru imunitar sunt următorii: limfocitele, anticorpii, sistemul limfatic, fagocitele, organele limfatice primare, căile respiratorii, mucoasele, bariera cutanată și, nu în ultimul rând, vitaminele și mineralele, în special vitamina C, vitamina D și Zincul – care sunt esențiali pentru buna funcționare a sistemului imunitar.

În articolul următor vom afla mai multe despre Top 7 vitamine pentru noi și la ce sunt ele benefice.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

Până când nu e prea târziu să faci un copil

Până când nu e prea târziu să faci un copil ca femeie?

Să naști un copil sau 3 nu mai e atât de normal sau de la sine stătător precum era în urmă cu 10-20-30 de ani. Evoluăm și ne schimbăm extrem de mult opțiunile în materie de întemeiere a unei familii și de a trăi o viață tradițională tip: școală, căsătorie, familie. Dar ce e de făcut atunci când suntem noi înșine incerte în privința opțiunilor de a face copii? Când devine ceasul biologic inamicul nostru principal?

CITEȘTE MAI MULT
aromaterapia la munca

Aromaterapia acasă versus în mediul de lucru: cum o folosim?

Uleiurile esențiale ne pot fi de real ajutor în viața de zi cu zi, fie că încercăm să ne relaxăm acasă, sau avem nevoie să fim cât mai productivi la muncă! Utilizate într-un difuzor sau aplicate direct pe încheieturi sau tâmple, uleiurile esențiale pure ca și lavanda, portocala sau lemnul de santal, pot face minuni pentru starea noastră de sănătate și de bine.

CITEȘTE MAI MULT
Curs de alăptare gratuit

Curs de alăptare gratuit – pentru viitoarele mămici

Alăptarea reprezintă începutul alături de nou-născutul tău. Explorează un curs gratuit pentru mămici, ce te poate ajuta să afli tainele alăptării și să-ți răspunzi la nelămuririle în legătură cu acest proces minunat. Participă, descoperă și fă pași către o conexiune mai profundă cu bebelușul tău.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter