Tehnici de epilare – la ce să avem grijă?

Epilarea și tehnologia de îndepărtare a firelor de păr a evoluat atât de mult, încât există zeci de moduri, care mai de care mai longevive, de a îndepărta firele de păr de pe corp. Dar care din aceste tehnici sunt cele mai benefice femeilor și care pot cauza probleme de sănătate?
Tehnici de epilare – la ce să avem grijă?

Atunci când optăm pentru diferitele tehnici de epilare și îndepărtare a firelor de păr nedorite din zonele unde ne place să avem piele fină și catifelată, trebuie să ne gândim cel puțin o dată la faptul că anumite zone pot fi mai sensibile și predispuse la a dezvolta disconfort la nivelul pielii.

Am discutat cu medicul dermatolog, dr. Nicoleta Bancea, care ne spune care sunt aspectele la care trebuie să fim atente, cum să procedăm și ce să evităm pentru a ne bucura pe un timp cât mai îndelungat de o piele frumoasă.

Legat de recomandările privind metodele de epilare folosite, în opinia mea trebuie avute în vedere anumite aspecte. În primul rând depinde și de vârsta pacientei, de suprafața zonei ce este supusă epilării, precum și de pilozitatea persoanei. În cazul pacienților mici, de 8-9 anișori, probabil nu se va sta la epilarea cu ceară din prima, și atunci fiecare părinte trebuie să se gândească să-și supună copilul la o procedură mai puțin dureroasă și invazivă, și se poate încerca lama sau crema”, spune medicul dermatolog.

În cazul folosirii cremei epilatoare, ea trebuie testată mai întâi de toate, pe o suprafață de piele mai micuță, pentru a se observa dacă nu cumva produce o reacție iritativă, alergică.

Dacă vedem că nu irită, nu deranjează, se poate folosi crema. Dacă observăm că produce iritații sau chiar alergii, trebuie să optăm pentru lamă. Este mult mai ușor de folosit, mai ales pe timp de vară. În condițiile în care pilozitatea este accentuată, firele de păr sunt negre și groase, cel mai bine este să folosim ceara, fiindcă creștem perioada de epilare, firele de păr devin mai rare și mai subțiri. În cazul în care nici această metodă nu folosește, putem opta pentru alte variante de epilat, cum ar fi IPL-ul, care este o metodă cu care trebuie să fim atente cum procedăm dacă optăm pentru aparate de folosit acasă în loc să mergem la salon”, mai spune dr. Nicoleta Bancea.

Care sunt cele mai recomandate tehnici de epilare?

Diferitele tehnici de epilare diferă mult între ele și este greu de stabilit ce e recomandat și ce trebuie evitat, chit că există multe mituri și legende cu privire la diferitele variante. Unii spun că epilarea cu lamă nu e bună pentru că zgârie pielea, alții nu rezonează cu epilarea cu ceară, iar unora le este frică de epilarea cu IPL de frică să nu-și ardă pielea.

În opinia mea niciuna din metode nu este de evitat în mod deosebit, doar că trebuie să avem grijă ca procedeul ales să fie realizat corect și cu grijă pentru zonele cu semne de mamă. De exemplu, dacă ceara se trage pe direcția creșterii firelor de păr, șansele de a face abcese sau furunculi sunt mai scăzute. Noi nu recomandăm o anume tehnică tuturor pacientelor, ci mai degrabă în funcție de pilozitatea și sensibilitățile persoanelor după caz. Sunt paciente care preferă să se epileze acasă, cu aparatele de epilare, însă aici trebuie avut mare grijă la zona de axilă sau inghinală. Alte persoane nu tolerează deloc ceara, au dureri și nu rezistă, așadar ele trebuie să caute alte metode mai puțin invazive. Trebuie să intervină medicul sau medicul dermatolog atunci când, fie persoana nu reușește să se epileze acasă și își tot provoacă foliculite sau cu lama își provoacă mai multe fire de păr. Dacă se ține sub control și este făcut corect procedeul, trebuie să se opteze pentru cea mai eficientă metodă raportat la beneficiu-costuri-durere”, conchide medicul Bancea Nicoleta.

Ți-a plăcut acest articol? Te-ar putea interesa și materialul în care dr. Bancea vorbește despre epilarea cu laserul, iar dacă îți dorești o programare la ea, o poți contacta aici.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

Până când nu e prea târziu să faci un copil

Până când nu e prea târziu să faci un copil ca femeie?

Să naști un copil sau 3 nu mai e atât de normal sau de la sine stătător precum era în urmă cu 10-20-30 de ani. Evoluăm și ne schimbăm extrem de mult opțiunile în materie de întemeiere a unei familii și de a trăi o viață tradițională tip: școală, căsătorie, familie. Dar ce e de făcut atunci când suntem noi înșine incerte în privința opțiunilor de a face copii? Când devine ceasul biologic inamicul nostru principal?

CITEȘTE MAI MULT
aromaterapia la munca

Aromaterapia acasă versus în mediul de lucru: cum o folosim?

Uleiurile esențiale ne pot fi de real ajutor în viața de zi cu zi, fie că încercăm să ne relaxăm acasă, sau avem nevoie să fim cât mai productivi la muncă! Utilizate într-un difuzor sau aplicate direct pe încheieturi sau tâmple, uleiurile esențiale pure ca și lavanda, portocala sau lemnul de santal, pot face minuni pentru starea noastră de sănătate și de bine.

CITEȘTE MAI MULT
Curs de alăptare gratuit

Curs de alăptare gratuit – pentru viitoarele mămici

Alăptarea reprezintă începutul alături de nou-născutul tău. Explorează un curs gratuit pentru mămici, ce te poate ajuta să afli tainele alăptării și să-ți răspunzi la nelămuririle în legătură cu acest proces minunat. Participă, descoperă și fă pași către o conexiune mai profundă cu bebelușul tău.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter