În articolul de astăzi ne-am gândit să abordăm un subiect de interes general în rândul femeilor, dar care îi poate privi și pe bărbați după caz: epilarea cu laserul – indicații și contraindicații din punct de vedere medical.
Reporterul Femzone.ro a stat de vorbă cu dr. Nicoleta Bancea – medic primar dermatolog-venerolog, care ne-a dezvălui câteva „secrete” cu privire la diferitele tipuri de epilare, ce e bine să evităm și la ce să avem grijă când ne supunem unor astfel de proceduri pe cât de uzuale, pe atât de periculoase dacă procedura nu este realizată corespunzător.
De când este indicată epilarea?
Dr. Bancea spune că cele mai frecvente întrebări care i se adresează de către pacientele tinere, adolescente, sunt referitoare la vârsta la care pot începe să se epileze folosind diverse tehnici.
„Pe impactul social pe Facebook, TikTok, în care se idolatrizează corpul perfect, adolescentele apelează tot mai mult la diferite procedee de epilare, la vârste tot mai fragede. Pilozitatea excesivă se datorează în principiu moștenirii hormonale pe care o persoană o capătă încă de când se află în burta mamei. Depinde de nivelul de testosteron al mamei, pe care i-l dă copilului în timpul sarcinii, și de care depinde cât de accentuată este pilozitatea unei persoane începând de la o anumită vârstă: fie are fire de păr mai negre, mai groase, mai aspre, fie mai subțiri, mai slabe și deschise la culoare”, ne spune medicul Nicoleta Bancea.
Pe lângă componenta hormonală, care este moștenită, este important și regimul alimentar în viața unei persoane. Mai demult, copiii și oamenii în general, nu au avut acces la atâtea junk food-uri, iar mâncarea a fost mult mai sănătoasă. „Acum, datorită junk food-urilor, a consumului excesiv de carne care este tratată hormonal și cu tot felul de antibiotice, vedem fetițele care la 8-9 anișori deja au fire de păr și începe să le vină ciclul menstrual, le cresc sânii și apare celulita, care se vede pe burtică și pe coapse încă din copilărie. Atunci când apar manifestările pre-menstruale, vin și firele de păr, și apar întrebările din partea părinților în legătură cu ce se poate face pentru ca copiii să nu devină subiect de batjocură în școală.”, ne mai spune medicul.
Epilarea cu laserul – ce avem nevoie să știm?
Laserul acționează diferit față de alte procedee pe care le putem face la cosmetică, sau proceduri care sunt puțin mai dureroase, mai invazive pentru paciente.
„Laserul emite energie care merge acolo unde este pigmentul, la nivelul rădăcinii firului de păr, acolo produce o mică explozie, distruge rădăcina firului de păr și vedem că el crește mai încet, mai subțire și mai rar.”, explică medicul dermatolog.
Acest procedeu de epilare se poate realiza încă de când începem să avem fire de păr pe corp. În schimb, este un procedeu costisitor. Din experiența sa, Dr. Bancea spune că mamele refuză de regulă celelalte tipuri de epilare, de exemplu lama pentru că întărește firul de păr, ceara fiindcă doare sau creme epilatoare pentru că sunt toxice pentru piele, și mai degrabă sunt dispuse să cheltuie sume mai mari pentru alternativa de epilare cu laser, apreciind că este mai safe și nedureroasă procedura. „Într-adevăr, este mai safe dacă epilarea se realizează de către tehnicieni care cunosc aparatul și lucrează pe parametri normali, deoarece repercusiunile nu sunt asupra pielii, doar că trebuie evitate semnele de mamă. Nu avem voie să punem laserul pe semnele de mamă, fiindcă și semnul se poate modifica. Dacă îl protejăm, e ok să folosim laserul și în acele zone. Dacă pacienta, după o ședință de laser, se pune la soare sau inconștient, involuntar apare un concediu, s-ar putea să apară niște pigmentări sau hipopigmentări, care de regulă durează o perioadă de timp, după care pielea își revine la culoarea normală.”, completează dr. Bancea.
Când se recomandă și când trebuie evitată această formă de epilare?
Deși este o procedură fără durere și mai de lungă durată comparativ cu celelalte metode de epilare, medicul Nicoleta Bancea este de părere că ea ar trebui evitată și mai degrabă folosită atunci când există probleme cu foliculita. „Nu recomand epilarea cu laserul adolescentelor care încă sunt în creștere din punct de vedere hormonal. Recomand să se apeleze la această metodă de epilare doar atunci când pacientele fac foliculite repetate sau atunci când prin ceară sau celelalte procedee au reacții alergice sau iritative, deoarece este o procedură costisitoare și nu este deloc de neglijat acest aspect.”, ne mai explică medicul dermatolog.
În momentul în care pacientele totuși apelează la metoda epilării cu laser, medicul spune că în prima fază li se explică faptul că o ședință nu este suficientă, că e nevoie de mai multe proceduri timp de 4-6 săptămâni, implică anumite costuri și depinde foarte mult de statusul hormonal și de partea alimentară. „Mai sunt paciente cu probleme endocrinologice, cum ar fi atunci când vedem că au pilozitate la nivelul feței, care pot fi foarte deranjante. Înțeleg și această problemă, dar să știți că laserul este câteodată un marker. Noi vedem când este bine controlată partea hormonală și merge și epilarea cu laser, și atunci trebuie făcută bine corelarea între tratamentul hormonal și cel de epilare cu laser.”, spune dr. Nicoleta Bancea.
Mai sunt și situații când nu merge epilarea cu laser, și anume atunci când partea de testosteron a femeilor este foarte încărcată, și atunci așteptările sunt peste măsură. „Este tentant atunci când vedem în reclamele de la televizor sau de pe social media că după 1-2 ședințe nu mai cresc la fel firele de păr, însă aceste forme de promovare sunt puțin cam exagerate și, în opinia mea, ar trebui să fie o discuție mai sinceră între tehnicianul de laser și paciente pentru a se vedea așteptările reale, dar și rezultatele. În anumite cazuri, cum ar fi în cazul pacientelor care pe lângă pilozitatea foarte accentuată, mai au și niște kg în plus sau manifestări de oboseală, palpitații etc., ar fi bine să vedem un panel hormonal și chiar și un consult endocrinologic pentru rezultate cât mai bune la acest capitol.”, conchide dr. Bancea, medic dermatolog.
Programați o vizită la medicul dermatolog Nicoleta Bancea sau la un alt medic de specialitate din orașul vostru și aveți grijă de sănătatea voastră!
Citiți și alte articole realizate în colaborare cu dr. Bancea, pe Femzone.ro