Strabismul – ce este, cum se manifestă și tipuri de strabism

Aflăm totul despre strabism: ce este, cum poate să apară, de ce este important să mergem la examen oftalmologic anual și care pot fi cauzele care pot duce la această patologie. Am discutat cu medicul primar oftalmolog dr. Șter Sever care ne spune cum putem rezolva problema strabismului.
Ce este strabismul – tot ce trebuie să știi

Ce este strabismul, care sunt tipurile de strabism și modalitățile de tratare și vindecare, am discutat cu dr. Sever Șter, medic primar oftalmolog.

Medicul spune că strabismul este o patologie destul de des întâlnită, dar care totuși a scăzut în frecvență în ultima perioadă datorită accesibilității controalelor oftalmologice către public, însă și datorită faptului că noi oamenii suntem mult mai sensibilizați și facem cu regularitate controalele, iar părinții sunt și ei mult mai atenți și vigilenți cu privire la problemele de sănătate ale copiilor și se prezintă cu ei la primele controale destul de timpuriu.

Strabismul pe înțelesul tuturor

„Strabismul este o tulburare de motritate a ochilor, care se caracterizează prin deplasarea anormală a globilor oculari în diferite direcții. Acestea au ca și cauză diferențele de vedere între cei doi ochi, au la bază un viciu de refracție, care dacă nu a fost corectat, se soldează cu această tulburare de coordonare a globilor oculari.”, ne explică medicul Șter Sever.

Cu alte cuvinte, când un ochi vede mai slab ca celălalt, după un timp mușchii ochiului mai slab obosesc și globul se deplasează într-o anumită direcție sau alta.

Strabismul poate fi corectat în anumite situații prin corecție optică (ochelari cu lentile cu dioptrii potrivite), iar în alte situații prin intervenții chirurgicale.

Când și de ce poate să apară strabismul?

Cel mai frecvent, strabismul apare datorită tulburărilor de vedere și viciilor de refracție, ceea ce presupune dioptrii care nu sunt corectate sau nu sunt corectate corespunzător. De exemplu, pacientul trebuie să poarte ochelari și nu îi poartă, ca și rezultat poate să apară această problemă pe care o numim strabism.

„Avem doi ochi cu care vedem o singură imagine, deoarece la nivelul creierului avem un centru de comandă care orientează ambii ochi în aceeași direcție. Dacă un ochi are o vedere mai bună și celălalt o vedere mai slabă, atunci fuziunea, suprapunerea celor două imagini la nivelul creierului nu se poate petrece corespunzător. În această situație, având nevoie de o imagine clară, și având o imagine mai bună și una mai puțin bună, creierul are obiceiul să ignore imaginea mai puțin bună și atunci ochiul cu o imagine mai slabă are tendința să devieze fie în interior sau exterior (de aici rezultă strabismul divergent sau convergent).”, ne mai spune dr. Șter Sever.

Se poate preveni această problemă?

Strabismul poate fi prevenit prin controale periodice, prin efectuarea măsurătorilor de dioptrie la nivel ocular și prin purtarea corecției optice.

Totuși, există anumite situații când aceste controale nu sunt suficiente, în schimb ele sunt mandatorii, deoarece chiar dacă la un control nu sunt sesizate astfel de probleme, ele pot apărea în timp și atunci controalele periodice sunt foarte importante.

Chiar dacă strabismul în sine nu se consideră a fi o boală genetică, tulburările de vedere (viciile de refracție) pot avea un determinism genetic, și în acest caz și strabismul poate avea la bază o componentă genetică.

Cu privire la semnele sau modalitatea de recunoaștere a existenței strabismului la copii și adulți, medicul spune că atunci când observăm că unul dintre cei doi globi oculari prezintă o deviație anormală (spre interior, exterior, oblic sau superior), sau cei doi globi nu sunt aliniați, avem de-a face cu o problemă de strabism.

Odată corectat strabismul, el poate să revină în situația în care cauza care a determinat strabismul nu a fost rezolvată corespunzător (corecția optică nu s-a făcut corespunzător) sau ochiul este mai slab, atunci și strabismul poate să persiste sau să reapară.

Am depistat strabismul, ce e de făcut?

Atunci când avem de-a face o astfel de problemă la nivelul ochilor, în primul rând trebuie realizat un consult de specialitate care să releve cauza strabismului (de regulă este un viciu de refracție-dioptrie care nu este corectată, caz în care trebuie să purtați ochelari corespunzători), iar dacă acest lucru nu se poate efectua, diferența între cei doi ochi fiind foarte mare, atunci se poate realiza o intervenție chirurgicală care să reducă diferența de dioptrii între cei doi ochi pentru a obține o vedere suficient de bună pentru ambii ochi.

În cazul în care strabismul nu este determinat de acest viciu de refracție, problema se instalează datorită altor probleme: pareze de nervi, traumatismele sau problemele complicate cum ar fi tumorile intracerebrale.

Cel mai important lucru este să nu uităm de faptul că un control oftalmologic pe an este mandator, chiar dacă la un control anterior s-a constatat că totul este în regulă, deoarece într-un an de zile corpul nostru și ochii noștri pot suferi modificări, și atunci bine-nțeles că trebuie să ne asigurăm că totul este în limitele normale și să mergem la examen oftalmologic anual, deoarece astfel avem șansa să descoperim orice patologie, orice problemă din timp și să găsim soluții mult mai la îndemână”, conchide medicul primar oftalmolog.

Dr. Șter Sever oferă consultații persoanelor interesate, iar dacă vrei și să vezi în ce situații trebuie mers la un consult general, citește articolul nostru.

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter