Consultul oftalmologic la copii și adulți – când și cum se procedează?

Consultul la medicul oftalmolog se recomandă încă din primele zile de viață. Află ce probleme putem preveni dina articolul nostru, unde discutăm cu dr. Sever Șter, care ne spune ce presupune un consult de specialitate pas cu pas, ce putem descoperi și cum prevenim problemele la ochi.
oftalmolog consult oftalmologic

Despre prevenție și importanța participării la un consult la medicul oftalmolog periodic, am discutat cu dr. Sever Șter, medic primar oftalmolog, un tânăr doctor care ține la importanța conștientizării pacienților privind îngrijirea sănătății oculare.

Ținând cont de faptul că activitatea noastră este strâns legată de vedere în peste 90% din cazuri, indiferent de domeniul în care activăm, consultul oftalmologic este foarte important.

În prima fază este foarte important ca, în momentul în care sesizăm probleme, modificări ale acuității vizuale, disconfort ocular de orice natură, să ne adresăm medicului specialist pentru consult. Însă, acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne adresăm medicului specialist doar dacă există probleme, deoarece unele probleme nu prezintă semne remarcabile, însă acest lucru nu înseamnă că ele nu există, și atunci e importantă prevenția și participarea la consultul oftalmologic anual sau la intervale recomandate de medic.

Ce presupune și cum se desfășoară un consult oftalmologic?

Un consult oftalmologic implică în primul rând partea de anamneză (adică îi povestim medicului motivele pentru care ne-am prezentat la consult, ce ne deranjează sau ne supără), după care se efectuează investigațiile clinice și paraclinice, se fac măsurători și analize detaliate ale tuturor structurilor ochiului, și în funcție de rezultatele acestora, în funcție de parametri pe care-i descoperă medicul ca fiind modificați, consultul poate să implice mai multe examinări după caz.

Prevenția ne poate ajuta să descoperim diferite afecțiuni încă din fază incipientă, paleta de afecțiuni fiind foarte largă, de la vicii de refracție, o acuitate vizuală mai scăzută care să implice purtarea ochelarilor, sau inflamații și până la patologiile foarte complexe, care implică soluții chirurgicale.

Tocmai pentru că există foarte multe modificări, patologii și boli care pot apărea, e important să ținem sub observație medicală orice modificare sau parametru care iese din normalitate.

Afecțiunile mai frecvent întâlnite până în vârsta de 45 de ani sunt considerate, de exemplu, viciile de refacție – care ocupă loc fruntaș, dar mai există și inflamațiile oculare – care apar sezonier și pot fi foarte supărătoare, precum și patologiile sistemice – care au efect ocular. Totodată, trebuie să avem grijă la bolile generale, care pot apărea chiar și la o vârstă foarte tânără, cum ar fi diabetul sau tensiunea arterială care pot afecta vederea și ochiul.

Problemele oftalmologice implică, de asemenea, și patologia traumatică, care este foarte frecventă și presupune traumatismele cum sunt loviturile, accidentele, accidentele rutiere și de orice natură.

De ce să acordăm atenție prevenției?

Consultul oftalmologic este recomandat încă din primele zile de viață, deci inclusiv la bebeluși, deoarece se pot observa modificări cum ar fi secrețiile conjunctivale la copilași, care presupune deja o imperforație a căilor lacrimale, și atunci necesită atenția oftalmologului încă din primele zile din viață. Există și situații când se pot observa modificări sau vicii de refracție, care ulterior pot să ducă la forme de strabism sau la niște ochi mai leneși, și desigur e important controlul oftalmologic pentru copiii născuți prematur, tocmai pentru a preîntâmpina anumite complicații.

Ochiul este un organ sensibil, foarte important, deoarece 98% din informațiile din mediul nostru ne parvin prin simțul văzului. Astfel, multe probleme pot fi prevenite acordând atenție controalelor oftalmologice periodice.

„Pot apărea o varietate foarte largă de patologii încă de la naștere și până la o vârstă foarte înaintată. Unele dintre acestea pot fi rezolvate, altele pot fi doar ameliorate și ținute sub control. În această situație, ținând cont de faptul că ne folosim ochii și suntem dependenți de o acuitate vizuală bună în activitățile cotidiene de bază, cât și pentru lucrurile mai complexe, este foarte important să avem grijă de acest simț. Mulți dintre noi considerăm ca fiind lucruri normale să conducem, să fim apți pentru diferite activități, fără să ne dăm seama că pentru acestea avem nevoie de o acuitate vizuală bună. Pentru a ne putea desfășura aceste activități, trebuie să avem grijă de acest organ sensibil”, spune medicul Sever Șter.

Sfaturi de la medicul specialist oftalmolog

„Prevenția este foarte importantă în modalitatea de a gestiona o patologie și pentru a putea soluționa problema și a obține rezultate cât mai bune în timp. Orice problemă neglijată nu se va rezolva de la sine, ci chiar dimpotrivă, se va agrava, motiv pentru care nu trebuie să neglijăm niciun aspect al vederii noastre. Astfel, recomand participarea la controale periodice.” spune medicul Sever Șter.

În altă ordine de idei, specialistul este de părere că fiecare persoană trebuie să fie propriul său medic și să fim foarte atenți la modificările care apar, să nu ignorăm faptul că avem o vedere mai scăzută sau o jenă care apare la nivelul ochiului, deoarece acestea pot fi niște patologii banale care să se rezolve ușor, sau pot fi în egală măsură și patologii mai complexe care să ne pună sănătatea în pericol. Așadar, nu trebuie neglijate.

Este important să acordăm confort ochilor noștri, așa cum facem și cu propria noastră persoană și să ținem cont de toate regulile unei igiene corecte a ochilor, să folosim doar substanțe și produse destinate feței și ochilor, să nu improvizăm sau folosim substanțe care ar putea fi dăunătoare în această situație.

De asemenea, este important să ne oferim condițiile necesare pentru lucru, să încercăm să citim cu o sursă bună de lumină, să păstrăm distanța corespunzătoare, să nu ne apropiem foarte tare sau să păstrăm o distanță mult prea mare față de activitățile pe care le facem.

Medicul spune că, bine-nțeles e bine să fim cumpătați și cu activitatea vizuală, să nu depășim capacitățile ochiului de a-și face treaba.

Vrei o programare la Dr. Sever Șter? În găsești la Imagister

Tu ai grijă de sănătatea ta feminină?

SHARE

Gabriela Pușcașiu

Redactor, reporter – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

depresia postpartum

Depresia postpartum: Ce este și cum este tratată?

Studiile arată că, depresia postpartum și anxietatea sunt legate de experiențele de naștere. Prin urmare, având în vedere efectele sănătății mintale a mamelor asupra altor aspecte ale vieții unei femei și a familiei sale este important ca acestea să fie mai bine sprijinite și informate pe tot parcursul și în prima perioadă după venirea pe lume a noului membru al familiei. Despre ce este normal și ce nu, precum și despre modalitățile de tratament vom discuta în acest articol.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter