Securitatea financiară. Sună ca un vis, nu-i așa? Dacă te întrebi cum să devii stabilă din punct de vedere financiar, ai ajuns la locul potrivit. Dacă ești una dintre multele femei care simt stresul în jurul subiectului finanțelor personale, nu ești singura. Potrivit unor cercetări, 60% dintre respondenți au indicat că se simt anxioși atunci când se gândesc la finanțele lor personale. Studiile au arătat, de asemenea, că anxietatea financiară nu doar că este nocivă pentru sănătatea ta mentală, ci și pentru sănătatea ta fizică.
Stabilitate financiară în 12 pași
Ținând cont de toate acestea, preluarea controlului asupra finanțelor tale poate fi împărțită într-o serie de pași mici pe care-i poți bifa, unul câte unul. Să vedem despre ce este vorba, nu-i așa?
- Auditează-ți finanțele
În primul rând, este important să îți evaluezi veniturile pentru a vedea unde și cum îți cheltui banii. Determină ce cheltuieli lunare sunt recurente și stabile (de exemplu: chiria sau ratele, asigurarea, facturile la utilități etc.) și ce cheltuieli sunt inconsistente (de exemplu: ieșirile în oraș, călătoriile, urgențele, etc.). Prin auditarea cheltuielilor, vei putea împărți pe categorii clare cheltuielile și vei avea o imagine despre fluxul lunar al veniturilor și cheltuielilor. De aici, poți trece la stabilirea unor obiective realiste.
- Fă-ți obiective financiare
Obiectivele pot fi oricât de mici sau de mari, după cum dorești. Și ești liberă să le ajustezi după cum crezi de cuviință! A începe este cel mai dificil pas pentru a ieși din nesiguranța financiară. Este în regulă să începi cu ceva mic. Când îți stabilești obiectivele, este important ca acestea să fie realiste, pe baza soldului din contul tău, a veniturilor și a situației financiare generale. Stabilirea unor obiective financiare pe termen scurt și pe termen lung va contribui la creșterea stabilității financiare și îți va oferi mici victorii pe care să le sărbătorești pe termen scurt.
- Evită „derapajele” legate de stilul de viață
Te trezești comandând mâncare în fiecare seară sau uitând să îți pui prânzul la serviciu? Poate părea un lux să ieși la masă în oraș, dar este un obicei prost când încerci să îți crești stabilitatea financiară și îți faci drum spre libertatea financiară. În loc să cedezi în fața „ciudățeniilor” legate de stilul de viață, planifică din timp și fii atentă la cheltuielile tale.
- Deschide un cont de economii
Multe conturi de economii nu au un sold minim pentru a fi deschise, așa că poți literalmente să intri online și să deschizi un cont de economii chiar acum!
- Redu-ți datoriile
Datoriile vin sub diverse forme și „mărimi”, dar toate datoriile au un lucru sigur în comun: produc anxietate și stres real.
Aici intră și datoria de pe cardul de credit. Dacă ai suficienți bani pentru a reduce, fă-o. Datoria de pe cardul de credit este adesea una dintre cele mai costisitoare tipuri de datorii.
- Fă-ți un fond de urgență
Construirea unui fond de urgență poate părea descurajantă. Dar în loc să o transformi într-o activitate stresantă, distrează-te cu ea! Există o mulțime de planuri de economisire creative pe care le poți încerca. Vezi ce funcționează cel mai bine pentru tine, bugetul și obiectivele tale. La final, vei ajunge să ai mii de euro puși deoparte și poate că te-ai și distrat făcând asta!
- Începe un plan de pensionare
Dacă compania ta oferă opțiuni de pensie privată, profită de asta! Chiar dacă ești freelancer ar trebui să începi să faci acest lucru.
- Verifică regulat cheltuielile lunare
Dacă ești obișnuită să îți faci un buget, fă verificări regulate pentru a vedea cum se prezintă cheltuielile lunare. Ai avut o cheltuială neașteptată (sau câteva) în această lună? Ai fost pe drumul cel bun în ceea ce privește obiectivele de economisire? Să faci verificări te ajută la o mai mare responsabilizare și îți va întări obiceiurile bune legate de finanțele tale.
- Găsește metode alternative de a câștiga bani în plus pentru a atinge stabilitatea financiară
Într-o economie în care inflația depășește creșterile de venituri, mulți oameni doresc să facă bani în plus. Acest lucru se poate întâmpla prin activități secundare, vânzându-ți lucrurile sau prin joburi temporare. Un gig job este un loc de muncă temporar, aducător de venit, bazat pe proiecte unice, și servește frecvent ca o activitate secundară pentru venituri suplimentare. În plus, ar putea merita să iei în considerare joburi de weekend ici și colo, atunci când vrei să faci niște bani în plus.
- Ia în considerare sfaturile financiare cele mai potrivite pentru stilul tău de viață
Există o mulțime de sfaturi despre „exact” ce ar trebui să faci. Însă ceea ce poate fi util pentru unii oameni, poate fi copleșitor pentru alții. În loc să încerci să urmezi un plan cuvânt cu cuvânt, ia fiecare sfat și adaptează-l la ceea ce funcționează pentru tine și pentru stilul tău de viață. Fiecare are priorități diferite și nu este nimic în neregulă cu asta. Ar trebui să îți trăiești viața în funcție de obiectivele tale, nu de obiectivele pe care ți le sugerează altcineva.
- Întotdeauna poți economisi
Chiar dacă este vorba de cea mai mică sumă, economisește întotdeauna un pic ici și colo. Dacă folosești bani cash, ia în considerare posibilitatea de a pune restul într-un borcan. Privește cum se adună în timp.
- Nu te lăsa descurajată de vreun „eșec”
Dacă îți depășești bugetul sau primești o factură neașteptată, nu arunca toate eforturile tale la gunoi. Cheia pentru a deveni stabilă din punct de vedere financiar este repetiția și consecvența. Greșelile, eșecurile și loviturile financiare neașteptate vor face parte din călătoria ta, dar nu le lăsa să te abată din drum!
Concluzii
Stabilitatea financiară este un obiectiv pe tot parcursul vieții care, de obicei, curge odată cu valurile vieții. Să știi că, dacă te lupți, nu ești singura. Nimic nu este permanent și ai puterea de a-ți spori libertatea financiară făcând câte un pas mărunt o dată.