Imaginează-ți că stai așezată pe o canapea alături de un necunoscut. La ce distanță stai de el? Specialiștii sunt de părere că răspunsul poate spune ceva despre personalitatea ta. Probabil că spațiul personal nu este un lucru la care te gândești în mod conștient; cât de departe sau de aproape stai de cineva, indiferent dacă porți o conversație normală sau dacă schimbați amabilități. Cu toate acestea, evenimente recente ne-au forțat să fim mai conștienți de spațiul pe care îl menținem între ceilalți.
Ce este spațiul personal?
Spațiul personal este distanța fizică dintre o persoană și alta. Spațiul personal poate fi considerat o graniță cu care cineva se simte confortabil. Cu toate acestea, aceste limite pot fi încălcate în anumite situații, cum ar fi atunci când avem o confruntare cu cineva sau dacă persoana nu este conștientă de limitele celuilalt.
Spațiul personal în comunicare
De obicei, atunci când stăm de vorbă cu ceilalți, există reguli nerostite, cum ar fi luarea cuvântului pe rând și menținerea unei distanțe adecvate față de celălalt. Păstrezi distanța atunci când vorbești cu un străin, cu o persoană de care nu ești apropiată sau pe care nu o agreezi. Atunci când ai o relație apropiată sau intimă cu cealaltă persoană, în timpul conversației, este posibil să reduce distanța dintre voi. În timp, dacă relația se schimbă, spațiul personal se poate modifica pe măsură ce deveniți mai intimi sau vă distanțați unul de celălalt.
Spațiul personal este „zona noastră de confort”. Atunci când este încălcat, adesea începem să ne simțim inconfortabil. De aici putem înțelege că spațiul personal este un tip de comunicare non-verbală care ne permite să exprimăm fără să spunem nimic despre intimitatea din realație, să ne exprimăm emoțiile și să îi anunțăm pe ceilalți când ne simțim inconfortabil.
Ce spun cercetătorii?
În cadrul unui studiu care a implicat peste 400 de participanți, cercetătorii au încercat să înțeleagă modul în care personalitatea poate fi legată de tendința noastră de a acorda spațiu personal celorlalți. Aceștia au descoperit că persoanele care aveau un nivel mai ridicat al trăsăturii Big Five de agreabilitate aveau tendința de a sta mai aproape de cealaltă persoane. Au găsit, de asemenea, persoanele care au fost descrise ca fiind mai deschise și extrovertite de către partenerul lor de interacțiune au fost cele care au avut tendința de a sta mai aproape.
Există diferențe de gen?
Există multe dezbateri cu privire la faptul dacă bărbații sau femeile preferă un spațiu personal mai distanțat. Unii susțin că bărbații preferă mai multă distanță psihologică și fizică. Bărbații pot avea această preferință pentru a părea masculini, ceea ce este afectat de percepțiile și așteptările societății. În schimb, alții sugerează că femeile preferă să mențină mai multă distanță din cauza fricii.
Un mod mai holistic de a privi diferențele de gen și spațiul personal este acela că bărbații și femeile au preferințe sau răspunsuri diferite față de cei care încearcă să se apropie de ei. Este important de reținut că diferențele de gen sunt susceptibile de a fi variabile la persoane de vârste diferite și în funcție de cadrul/contextul situației.
Este spațiul personal influențat de cultura din care provenim?
Dincolo de faptul că reflectă personalitatea și datele demografice, spațiul personal pe care îl preferăm este, de asemenea, legat de mediul nostru cultural. Într-un studio, efectuat în 2018, care a implicat aproape 9.000 de participanți din 42 de țări, s-a constatat că în întreaga lume distanța interpersonală „preferată”, variază substanțial. De exemplu, în România, distanța pe care oamenii au spus că ar prefera să o aibă față de un străin a fost de peste 1,5 metri, în timp ce în Argentina a fost de aproximativ jumătate.
Ce ar putea sta la baza acestei variații? Cercetătorii au analizat o serie de potențiali factori, dar singurul care a fost asociat în mod semnificativ cu distanța interpersonală preferată a fost temperatura medie. Se pare că, cu cât zona este mai caldă, cu atât oamenii sunt mai „calzi” și au nevoie de mai puțin spațiu între ei și ceilalți.
Spațiul personal este un indicator al atracției?
În cele din urmă, spațiul personal poate reflecta, de asemenea, atracția interpersonală. După cum au constatat Hebel și Retnzch (2022). Proximitatea fizică aleasă de noi pare să reflecte, de asemenea, cât de mult ne plac ceilalți. Cu cât persoanele din experimentul lor au indicat că le-ar plăcea să se împrietenească cu cealaltă persoană, cu atât distanța dintre ele era mai mică.
De asemenea, este larg răspândit faptul că oamenii au tendința de a-și exprima interesul sexual față de ceilalți prin apropieri fizice, cum ar fi să se aplece unul spre celalat în timpul conversației. Este interesant faptul că spațiul pe care îl ocupăm într-un mediu poate fi, de asemenea, un indiciu pentru potențialii parteneri romantici. Într-un studio (2016) în care oamenii au participat la un eveniment de speed dating, o altă echipă de cercetători a constatat că persoanele care stăteau în poziții mai deschise și mai expansive au fost considerate mai atractive din punct de vedere sexual de către partenerii lor.
Concluzii
După cum am văzut, putem învăța multe observând cât de aproape vor să fie oamenii de ceilalți și cum folosesc spațiul din jurul lor. Se pare că spațiul personal poate oferi o fereastră către trăsăturile de bază ale personalității oamenilor. De asemenea, ne poate oferi indicii despre locul de unde provine cineva și dacă ne place sau nu.