În ultima perioadă una din atributele cele mai frecvent auzite este cel de „narcisist”. Pe de o parte nu este de mirare, rețelele sociale nasc, promovează și oferă un spațiu prielnic pentru persoanele cu tendințe narcisice. Pe de altă parte însă, această etichetă este pusă mult mai frecvent decât ar trebui. Să nu uităm că trăsăturile unui narcisism adevărat pot indica o problemă gravă de fond. Tulburarea de personalitate narcisistă (TPN) este o tulburare de sănătate mintală cu simptome care pot avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a unei persoane, a relațiilor și a bunăstării generale. Un diagnostic în acest sens poate fi dat doar de către un specialist și doar în urma unei evaluări amănunțite.
Iar acum întrebarea la care ne dorim un răspuns: este partenerul meu un narcisist?
Una dintre cele mai frecvent întrebări adresate motorului de căutare preferat de către mii de persoane este dacă partenerul lor este narcisist. Comportamentul narcisist poate varia de la o persoană la alta, dar cauzele și semnele de bază sunt observabile la toate categoriile demografice.
Azi mi-am propus să discutăm despre simptomele tulburării de personalitate narcisiste, cauzele potențiale și metode prin care poți face față unui partener narcisist.
Criterii pentru tulburarea de personalitate narcisistă
Pentru a îndeplini criteriile tulburării narcisiste de personalitate, o persoană trebuie să prezinte cel puțin cinci dintre cele nouă simptome identificate în Manualul diagnostic și statistic al tulburărilor mentale, ediția a 5-a (DSM-5).
- Prezintă un sentiment de grandiozitate
- Este preocupat de fantezii legate de putere, succes, frumusețe sau strălucire
- Crede că este „special” sau unic
- Are o nevoie excesivă de a fi admirat
- Are un puternic sentiment de îndreptățire
- Îi exploatează pe ceilalți
- Îi lipsește empatia
- Este adesea invidios pe ceilalți
- Manifestă în mod regulat comportamente și/sau atitudini arogante
Conform DSM-5, aproximativ 1% din populația generală este diagnosticată cu tulburare de personalitate narcisistă, 75% dintre cei diagnosticați fiind bărbați. Dar este posibil ca această statistică să nu reprezinte numărul real de persoane care trăiesc cu TPN, deoarece mulți nu caută niciodată tratament și, astfel, nu sunt niciodată diagnosticați.
Cum recunoști un narcisist?
Dacă trăiești cu impresia că partenerul tău este narcisist, chiar dacă nu are un diagnostic de TPN, probabil să fi observat unele dintre următoarele semne:
- acaparează conversațiile – narcisiștilor le place să vorbească mult, și mai ales despre ei înșiși
- se folosește de gaslighting – care este o formă de abuz emoțional și manipulare folosită de mulți narcisiști. Acest comportament te determină îți pui la îndoială realitatea trăită și chiar pe tine însăți
- preocupat de aspectul fizic – deoarece narcisiștii doresc să prezinte o anumită imagine, investesc mult timp și energie în acest sens
- schimbări frecvente de dispoziție – starea lor de spirit se schimbă des, chiar și de la un moment la altul
- manipulează – îți răstălmăcește frecvent cuvintele, aplică tratamentul tăcerii sau te amenință că va pune capăt relației? Manipularea vine în multe forme, însă toate sunt încercări de a obține un fel de putere sau control
- are întotdeauna dreptate – probabil ai învățat deja, fără îndoială, să nu fii în dezacord cu ei, nu le place să greșească și se înfurie dacă nu ești în acord cu ei. În plus, nu-și cere scuze niciodată
- este hipersensibil la critici – are dificultăți în a accepta feedback despre comportamentul său
Narcisismul este foarte versatil. Te rog să reții faptul că, dacă cineva prezintă unul dintre aceste comportamente nu indică neapărat un model de narcisism. Suplimentar, trebuie luat în considerare, printre alți factori, și gravitatea și frecvența.
Care sunt cauzele narcisismului?
Natura umană este de așa fel încât ne dorim să înțelegem lucrurile. În cazul narcisismului nu există o singură cauză identificată și multe cercetări arată spre o componentă familială. Acest lucru înseamnă că este posibil să fie o predispoziție. Dezvoltarea trăsăturilor, poate fi atribuită comportamentului părinților. O combinație pentru o laudă excesivă a comportamentelor bune cu o critică aspră a comportamentelor rele, crește probabilitatea de a dezvolta narcisism.
De asemenea, este la fel de posibil ca narcisismul să nu aibă nimic de-a face cu părinții sau cu educația parentală. Cercetările au arătat că indivizii cu tulburare de personalitate narcisistă au mai puțină materie cenușie în partea creierului responsabilă pentru reglarea emoțiilor, empatie și compasiune.
Cum se comportă narcisiștii în relații
Multe dintre noi ne-am simțit atrase de narcisiști cel puțin o dată în viață dacă nu chiar de mai multe ori. Trebuie să recunoaștem că pot fi extrem de captivanți, șarmanți și cu o personalitate incitantă. Cu toate acestea, în timp, trăsăturile dificile ale unui narcisist încep să se vadă: este prea centrat pe sine, pierde din vedere nevoia partenerului, este gelos, este ușor de rănit și dramatic. Nu este nimic în neregulă dacă uneori te simți furioasă, singură și plină de resentimente.
Cum să te descurci cu un partener narcisist?
Nu vreau să creez iluzii false cum că un partener narcisist poate fi schimbat, pentru că nu este așa. Cu toate acestea, pot să îți dau câteva sugestii despre cum poți face față comportamentului său.
Limite – sentimentul de îndreptățire a unui narcisist îl face pe acesta să creadă poate face sau spune orice dorește fără a exista vreo consecință. Probabil este mai ușor să taci, dar este esențial să îți iei apărarea și să articulezi clar limitele. Limitele pot arăta în multe feluri diferite: de la a nu adresa apelative la a avea timp cu prietenii. Atunci când vă comunicați limitele, asigurați-vă că includeți consecințele unei limite depășite.
Găsește un sistem de sprijin – narcisistul poate fi epuizant din punct de vedere emoțional. Și din această cauză este important să îți construiești o rețea de relații și în afara celei cu partenerul tău. Petrece timp cu familia, reaprinde vechi prietenii sau cultivă noi conexiuni.
Alege-ți bătăliile – a alege să lași certurile minore sau insultele neintenționate fără o reacție amplă îți va face viața mai ușoară. Să repeți mereu când ți-au fost rănite sentimentele poate deveni obositor și poate înrăutăți situația. Păstrează certurile pentru momentele semnificative, cum ar fi atunci când limitele îți sunt depășite.
Aici poți asculta podcastul pe subiectul De ce ne înșelăm partenerii? realizat de autoarea acestui articol. Iar pentru alte articole de dezvoltare personală puteți accesa rubrica noastră pentru noutăți săptămânale.