Cu siguranță nu este un termen cu totul necunoscut pentru tine și 100% ai simțit cel puțin o dată în viață că ai avut o perioadă în care ai fost mai sedentară, nu-i așa?
Ei bine, pentru articolul de astăzi am avut o discuție interesantă cu Anzik Arnold – personal trainer și fost sportiv de performanță, care ne-a confirmat faptul că sedentarismul este nu doar o boală a secolului 21, dar și o problema care tot mai mult s-a accentuat odată ce, în anul 2020 a început toată nebunia cu pandemia și o lume întreagă s-a retras cu munca în sistemul home office, despre care abia vreo 2 ani mai târziu s-a dovedit a fi o problemă din punct de vedere al sedentarismului.
Doamnelor, domnișoarelor, deși e clar că sedentarismul nu este exclusiv o problemă feminină, ne privește în special pe noi femeile!
Femeile sunt cele mai predispuse la sedentarism
Pentru a avea o imagine mai clară asupra problemei globale privind acest sedentarism, am discutat cu un specialist în domeniu, un antrenor de fitness cu o vastă experiență în domeniul sportului, dar și un antrenor bine pregătit pe probleme medicale legate de sport.
„O problemă extrem de comună și deloc de neglijat este problema sedentarismului. Lipsa mișcării de orice fel din rutina zilnică a unei persoane poate duce în timp la probleme serioase de sănătate, în special atunci când nu suntem dispuși să recunoaștem că noi însene ne confruntăm cu ea.”, ne confirmă Anzik Arnold, personal trainer.
Anzik Arnold este antrenor personal și coach, sportiv de performanță cu un palmares extraordinar și cu peste 10 ani de experiență în munca cu oamenii care apelează la el din diferite motive, printre care și de recuperare medicală prin sport.
În opinia sa și din experiența lui, sedentarismul este o problemă destul de frecvent întâlnită, care intervine cu precădere la femei după naștere sau după ce li se schimbă jobul, deoarece ele automat trec la un program mai încărcat, omit să meargă la antrenamente și să-și includă sportul și mișcarea în general în rutina lor zilnică.
Apoi, persoanele care au activitate de birou, în special în cazul celor care lucrează în sistem home office, sunt și ele vizate de problema sedentarismului care una-două își face simțită prezența, iar efectele apar într-un timp relativ scurt, nu după ani de zile.
Problema, însă, este atunci când, o perioadă o persoană nu face mișcare deloc, deoarece problema poate să fie tot mai mare.
Cum recunoaștem sedentarismul ca fiind o problemă reală?
Indiferent că ne simțim sau nu sedentari, unele semne ne pot da clar de înțeles faptul că avem o situație problematică și că ar fi cazul să luăm măsuri.
Iată care sunt semnele sedentarismului:
- scade rezistența la mișcare de orice fel (chiar și urcatul treptelor devine o povară)
- apar schimbări vizibile ale formei fizice a corpului
- dimineața ne trezim cu dureri ale spatelui
- apar și durerile de genunchi, spate și coloană
Cum învingem sedentarismul?
Atunci când o persoană a devenit sedentară în timp, în 1-2 ani sau mai mult, iar mișcarea a ieșit complet din rutina ei, e bine ca atunci când nu ai mai făcut sport 1-2-3 ani la rând, să reintroduci în rutina zilnică mișcarea și sportul într-un ritm mai ușor și lent, nu brusc și cu mișcări grele.
Trainerul Anzik Arnold recomandă a se începe cu yoga, pilates sau bicicletă foarte lejer (nu spining sau cycling), iar aceste forme de mișcare în aproximativ 30 de minute, dar la fel recomandăm și plimbările sau mersul pe banda de alergat tot așa cam 30 minute. Însă, nu e suficientă reintroducerea mișcării în rutina noastră, recomandăm și schimbarea alimentației treptat. Totul depinde de mindset: vrei să rămâi acolo unde ești sau vrei să faci o schimbare?
„Atunci când avem clienți care duc o luptă cu sedentarismul, începem prin conceperea unui plan de antrenament cu exerciții mai statice: în prima fază setăm 2 ore de bicicletă, 1 oră de yoga, apoi 2 ore de yoga și 1 oră de bicicletă, după 3-4 săptămâni se poate introduce TRX care întărește musculatura paravertebrală și alte grupe de mușchi.”, spune antrenorul de fitness.
Ești sedentară și nu ai prea mult timp să te antrenezi?
Dacă timpul persoanei care se află în situația de a lupta împotriva sedentarismului este foarte limitat și nu își permite să meargă la mai multe ore de antrenament într-o singură săptămână, i se recomandă un antrenament de TRX/săptămână pentru că va face exact aceleași exerciții ca și ceilalți din grupă pentru a lucra aceeași grupă musculară, doar că la intensitate diferită.
Dacă persoanele sedentare nu recunosc că există o problemă și neglijează sportul, pot avea în timp probleme cardio-vasculare, respiratorii, articulare și probleme la nivelul musculaturii – depinde cine unde are o parte slabă accentuată în perioada respectivă.
Specialiștii le recomandă persoanelor care în trecut au făcut sport și au devenit sedentari, să redevină activi deoarece pe termen lung se cunosc beneficiile activităților sportive. Pe Femzone poți descoperi multe articole practice la acest capitol!
Voi ați făcut sport în această perioadă?