Sănătate mintală vs. sănătatea emoțională – tot ce trebuie să știi

Articolul de față este menit să trateze subiectul privind diferențele dintre sănătate mintală și sănătate emoțională. Deși termenii sunt folosiți adeseori în mod interschimbabil, adevărul este că ele indică aspecte diferite ale bunăstării. Cel mai probabil confuzia vine din faptul că ele au un punct de intersecție și se influențează reciproc.
sănătate mintală, sănătate emoțională

În articolul de azi îți propun să discutăm puțin despre ce înseamnă sănătate mintală și sănătate emoțională. Deși termenii sunt folosiți adeseori în mod interschimbabil, adevărul este că ele indică aspecte diferite ale bunăstării. Cel mai probabil confuzia vine din faptul că ele au un punct de intersecție și se influențează reciproc. Din această perspectivă este important să vedem ce înseamnă fiecare și cum le putem cultiva individual, dar și împreună.

Ce înseamnă sănătate mintală?

La bază, sănătatea mintală se referă la modul în care integrăm, procesăm și reacționăm la informațiile primite din mediul înconjurător. Mai simplu, ea ne ghidează în tot ceea ce facem. Atunci când ne îngrijim de sănătatea noastră mintală, avem tendința de a ne simți mai fericiți și mai împliniți. Persoanele sănătoase din punct de vedere metal tind să:

  • aibă o stimă de sine ridicată
  • se bucure de relații sănătoase și semnificative
  • evite sau să limiteze comportamentele compulsive
  • identifice și să atingă obiective realiste
  • fie relativ echilibrate în viața de zi cu zi

Problemele de sănătate mintală pot apărea atunci când acest proces este întrerupt sau atunci când gândurile și sentimentele tale au ca rezultat o adaptare problematică. O combinație de genetică, factori de mediu și trauma poate afecta, de asemenea, sănătatea mintală.

Persoanele sănătoase din punct de vedere mental nu sunt imune la stres sau la emoții negative. Dar întărirea sănătății mintale crește reziliența și întărește curajul, iar acest lucru ajută la menținerea bunăstării chiar și atunci când viața este dură.

3 pași pentru întărirea sănătății mintale

  1. Identifică lucrurile pe care vrei să le schimbi

Care sunt lucrurile care tind să reapară? Ce tipare nu te mai ajută să te simți bine în pielea ta? Ce fel de persoană dorești să fii și ce te împiedică în a deveni acea persoană? Numai tu știi adevăratele răspunsuri la aceste întrebări. Dar sănătatea mintală începe mai întâi cu conștientizarea. Știind ce funcționează și ce nu funcționează te poate ajuta să definești un parcurs și modul în care să te dezvolți.

  1. Ia-ți angajamentul de a lucra la stima de sine

Stima de sine este fundamentul pentru sănătatea mintală. Dacă apreciezi cine ești, vei avea mai multă grijă de nevoile tale. Chiar dacă nu îți place cine ești în momentul de față, din fericire, nu este un lucru de neschimbat. Iată cum:

Validează-ți punctele forte: fă o trecere în revistă a aspectelor care îți plac la tine. Acest lucru poate fi contra-intuitiv, mai ales dacă ești obișnuit să te disprețuiești sau să te critici.

Acordă prioritate relațiilor fericite și sănătoase: petrece timp cu persoane care îți aduc un sentiment de pozitivitate. Redu sau evită să petreci timpul cu cei care te fac să te simți inadecvată sau inferioară. Rămâi conectată la sistemul tău de sprijin, în special când te afli în dificultate.

  1. Stabilește limite

Stima de sine vine din cunoașterea limitelor interpersonale. Poți și ar trebui să îți exprimi aceste limite față de ceilalți atunci când este nevoie. Este perfect rezonabil să spui nu și să nu te supra sau sub-soliciți.

Ce înseamnă sănătate emoțională?

Sănătatea emoțională se referă la modul în care integrăm și reacționăm la emoțiile noastre. Toată lumea are emoții – chiar și oamenii care par în întregime stoici sau deconectați. Sănătatea emoțională are impact asupra autoreglării, exprimării, vulnerabilității și intimității cu ceilalți. Persoanele care sunt sănătoase din punct de vedere emoțional tind să:

  • fie capabile să identifice rapid cum se simt într-o anumită situație
  • exprime sentimentele în mod autentic și asertiv
  • facă față sentimentelor lor în mod corespunzător
  • acceptă mai ușor sentimentele inconfortabile
  • separă sentimentele de gândurile și comportamentele lor

Cei mai mulți dintre noi nu învățăm prea multe despre sănătatea noastră emoțională în copilărie. În orice caz, ni se spune adesea să ne ignorăm sau să ne reparăm emoțiile. Ulterior, mulți oameni cresc crezând că ceva este în neregulă cu ei pentru că au sentimente.

Sănătatea emoțională este maleabilă, iar efectuarea unor mici schimbări pot avea impact direct asupra bunăstării tale. Din fericire, aceste abilități pot fi învățate, chiar dacă nu ai fost învățată niciodată.

3 pași pentru întărirea sănătății emoționale

  1. Identifică-ți sentimentele

Sentimentele urmează adesea tipare specifice, iar cunoașterea factorilor declanșatori poate fi de ajutor în recunoașterea acestor tipare.

Nu uita să exersezi să le spui celorlalți cum te simți. Oamenii sănătoși din punct de vedere emoțional nu se feresc de sentimentele lor și nici nu încearcă să le reprime în preajma celorlalți. Dar, în același timp, nu își folosesc sentimentele ca scuză pentru a se răzvrăti. În schimb, ei pot fi transparenți și asertivi.

  1. Fii atentă la ruminații

Oamenii sănătoși din punct de vedere emoțional pot experimenta remușcări și regrete. Diferența este că ei nu se opresc asupra trecutului. Ei nu petrec timp în exces încercând să repare ceea ce s-a întâmplat deja. Odată cu aceasta, este important să fii atentă la tendința de a te plânge sau de a rămâne „blocată” în emoțiile tale. Chiar dacă sentimentele tale sunt reale, riști să te înrăutățești dacă rămâi prea mult timp în ele. În schimb, este mai bine să recunoști. Așadar, dacă ești supărată din cauza a ceva ce ți s-a spus la serviciu, poate că te descarci povestindu-i partenerului tău. Apoi, poți să faci mișcare pentru a încerca să arzi o parte din frustrare.

  1. Acceptă o oarecare nesiguranță

Deseori încercăm să controlăm mediul nostru. Ba mai mult, ne dorim rezultate garantate și concrete. În realitate, viața nu funcționează în acest fel. Viața funcționează după propria ei agendă, iar noi nu putem controla multe dintre circumstanțele care ni se întâmplă. De asemenea, nu putem controla alți oameni sau modul în care se comportă ei. Sănătatea emoțională înseamnă să accepți ambiguitatea inerentă a vieții.

Un gând de final

Lucrul la sănătatea emoțională și la sănătatea mintală poate consolida profund calitatea vieții. Ai grijă de tine și trăiește în congruență și onorându-ți valorile. Acest lucru te poate duce la o mai mare fericire și stimă de sine.

Pe Diana o găsești pe psihologul iocucioc cu articole mișto pe teme asemănătoare!

Iar pe Femzone.ro vine săptămânal cu articole pe diverse teme de dezvoltare persoană, relații, carieră și psihologie.

SHARE

Diana Zazula

Psiholog, Redactor colaborator – Femzone.ro

Publicitate

Citește și alte articole

conflict

Cum să confrunți pe cineva atunci când ți-e frică de conflict

Trebuie să recunosc că, din păcate, ideea de conflict mă speria. Mă făcea să simt că sunt o persoană rea sau că nu am evoluat suficient din punct de vedere spiritual, emoțional. Mereu am încercat să învăț din situația anterioară și să gestionez lucrurile diferit. Nu de fiecare dată mi-a ieșit, dar am rămas cu întrebarea: care este cel mai bun mod de a gestiona un conflict? Când cineva face ceva care te supără, îi spui cum te simți? Sau ignori și lași să treacă? Există oare și o altă opțiune?

CITEȘTE MAI MULT
sextingul

Ce este Sextingul? Cum să îl faci distractiv și sigur

Sextingul tinde să fie mai frecvent în rândul adulților tineri, dar și adulții mai în vârstă pot trimite sau primi conținut sexual explicit. Sextingul poate avea beneficii, dar în aceeași măsură presupune și asumarea unor riscuri, dacă nu se întâmplă cu partenerul potrivit. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a te distra cu sextingul, protejându-te și creând siguranță în același timp.

CITEȘTE MAI MULT

Totul se termină cu noi: imaginea unei relații abuzive, o problemă majoră

Bestsellerul și filmul lui Colleen Hoover Totul se termină cu noi este controversat, mai ales că mulți dintre cei care au citit cartea sau au vizionat filmul susțin că romanțează abuzul și ar putea transmite mesaje greșite cu privire la ceea ce trebuie tolerat într-o relație. În opinia mea, în calitate de psiholog, cred că se creează o imagine a complexității formelor în care poate apărea abuzul, dar există totuși o greșeală majoră în aceasta…

CITEȘTE MAI MULT
loc de munca prin social media

Cum să folosești eficient Facebook și social media pentru căutarea unui loc de muncă?

Poate primul tău gând atunci când vine vorba de identificarea unui loc de muncă nu este acela de a-l căuta pe Facebook, nu-i așa? Cel mai probabil nici nu ar trebui să fie neaparat primul, dar ar fi bine să fie în top 5, pentru că oportunitatea se poate ivi de unde nici nu te aștepți. Dar, hai să vedem cum putem valorifica rețelele sociale pentru a ne spori șansele de a găsi un loc de muncă.

CITEȘTE MAI MULT
3 tipuri de bărbați toxici

3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-și piardă vremea

Sunt bărbați care trebuie evitați? Am pregătit o listă cu trei tipuri de bărbați toxici, numai buni de evitat dacă îți dorești relații sănătoase și fericire pe termen lung. Ți-ai pus ochii pe un bărbat carismatic, dar care evită angajamentul și planurile de viitor sau pe cineva care este concentrat pe carieră, lăsând puțin timp pentru relații autentice sau familie? Sau pe cineva care are vorbele dulci mereu la el? Deși sună bine, poate ar fi mai bine să eviți aceste tipuri de bărbați. De ce?

CITEȘTE MAI MULT
no contact despartire

Regula: no contact după o despărțire

După o despărțire, aplicarea regulii „no contact” poate fi esențială pentru vindecarea și dezvoltarea personală. Întreruperea legăturilor permite concentrarea asupra propriei vindecări și dezvoltării, evitând ciclul de atașament și nostalgie. Limitarea contactului oferă claritate și perspectivă, facilitând înțelegerea dinamicii relației și a impactului său. Cu toate acestea, stabilirea limitelor poate fi dificilă din cauza emoțiilor persistente și a presiunii sociale. Pentru a face acest proces mai ușor, este recomandat să întrerupi contactul complet, să te îndepărtezi digital de fostul partener și să te concentrezi pe propria bunăstare și creștere personală.

CITEȘTE MAI MULT

Abonare Newsletter