Culinăreasa noastră favorită, Bianca Cigan, a pregătit Vietnamese Spring Rolls o nouă rețetă interesantă, ușoară și cu doar câteva ingrediente pe care le regăsim ușor în magazinele din România (și nu numai).
Rețeta aceasta este o adevărată încântare de primăvară, așa cum îi spune și numele de Vietnamese Spring Rolls. Poate constitui o gustare sau un fel principal, în funcție de cum preferați să le consumați și cât de înfometați sunteți. Rulourile se servesc reci, nu se pot încălzi (și se pare că nici nu trebuie, căci sunt mega delicioase oricum), pentru că atunci textura se compromite. De fapt, ele reprezintă un pachețel de bunătăți crocante, proaspete, colorate și sănătoase. „Le puteți consuma fie că sunteți la dietă, dacă postiți, dacă sunteți vegetarieni sau pur și simplu pentru că vă plac preparatele asiatice” – spune autoarea rețetei, Bianca Cigan.
Preparatul asiatic de origine vietnameză – spring rolls – a devenit foarte repede o senzație culinară globală. Este o alternativă mult mai fresh a rulourilor de primăvară prăjite, tradiționale chinezești. Ce sunt ele? Sunt un amestec savuros și crocant de legume și ierburi proaspete, vibrante, tăiței fierți reci, o proteină gătită, de regulă, în acest caz creveți prefierți, rulat în foi de orez foarte subțiri.
„Pentru această rețetă am ales frunze de salată, ceapă verde, coriandru, busuioc, creveți, castravete și fidea fiartă și răcită în prealabil, foi de orez. Dacă nu vă e pe plac coriandrul, îl puteți înlocui cu mentă sau puneți doar busuioc. Indiferent de preferința voastră în alegerea ingredientelor folosite, orice ați rula în foile de orez, folosiți ingrediente ce se pot consuma crude, din moment ce acesta e un preparat ce se servește netratat termic, precum: morcovi, orice fel de frunze de salată, varză albă sau varză roșie, ceapă de toate felurile, ardei colorați, chilli, etc. În mod tradițional, se folosesc tăiței de orez subțiri, dar eu am ales să folosesc tăiței tradiționali cu ouă. Îmi place mult atât textura, cât și culoarea. Cu alte cuvinte, facem spring rolls vietnameze altfel. Se pot servi cu sos de soia, Hoisin, sos de alune sau sos dulce-picant, cum am ales eu.”, mărturisește Bianca.
Ce ingrediente necesită rețeta de Vietnamese Spring Rolls?
Pentru două persoane veți avea nevoie de:
- 8 creveți prefierți decorticați
- 8 foi de orez
- 100 g(circa 2 pumni) de fidea
- 8 frunze de salată verde sau 2 pumni de frunze de salată amestec
- 4 fire de ceapă verde
- 8 ridichi mici sau 4 mari
- 1/3 castravete Fabio
- 8 fire de coriandru
- 8 frunze mari de busuioc
- 2 linguri sos picant samurai pe bază de maioneză
- 3-4 linguri de sos dulce-picant
- Sos Hoisin pentru decor
- Germeni de ridichi pentru decor
Cum se prepară Vietnamese Spring Rolls?
- Spălați bine toate ingredientele pentru rulouri.
- Tăiați ceapa verde fâșii lungi și foarte subțiri.
- Tăiați castravetele bastonașe foarte subțiri.
- Feliați ridichile rondele subțiri.
- Fierbeți tăițeii conform instrucțiunilor de pe ambalaj și răciți-i sub jet de apă rece. Scurgeți-i bine de apă.
- Amestecați creveții cu sosul picant samurai.
- Pregătiți-vă ingredientele pe blatul de lucru, în următoarea ordine: frunze de salată, tăiței, ceapă verde, ridichi, creveți, castravete, coriandru, busuioc. E bine să le puneți în ordine, ca să nu uitați nimic.
- Într-un bol suficient de întins, puneți apă rece pentru a hidrata foile de orez. Se țin în apă rece 1 minut, până devin maleabile.
- Foile de orez trebuie hidratate rând pe rând, să nu se înmoaie prea tare, doar înainte de a le umple, preț de un minut.
- Așezați foaia de orez hidratată pe o farfurie, puneți frunze de salată, tăiței, ceapă verde, creveți, castravete, coriandru, busuioc.
- Rulați capetele laterale peste această umplutură și apoi rulați tot conținutul ca un trabuc. Foile de orez sunt elastice, maleabile, puteți să rulați strâns.
- Așezați rulourile, pe rând, pe un platou. Decorați cu germeni de ridichi și sos Hoisin.
- Serviți-le cu sos dulce-picant sau de alune.
Dacă-ți plac rețetele Biancăi, te invităm să studiezi blogul ei, unde postează săptămânal rețete delicioase, speciale și majoritatea realizate în stil propriu, chiar unic! Iar dacă vrei să vezi ce minunății de rețete a mai creat pentru voi – cititoarele Femzone.ro – rămâneți aproape la rubrica Dietă & Wellness!